Mulla Nasruddin voor de rechter

Er is niet eens een woord voor nodig 
en je hele wezen ligt bloot.

Het gebeurde eens: Er diende een zaak tegen Mulla Nasruddin in de rechtbank. De rechtbank kon niet veel bewijzen. Hij werd beschuldigd van polygamie, het hebben van veel vrouwen. Iedereen wist ervan, maar niemand kon het bewijzen. 


Een 17e eeuwse miniatuur van Nasruddin, momenteel in de bibliotheek van het Topkapi Paleismuseum, Istanbul.

De advocaat zei tegen Nasruddin:  ‘Hou je mond, dat is het enige. Als je ook maar één woord zegt, word je gepakt. Hou dus gewoon je mond en laat mij ervoor zorgen.’
Mulla Nasruddin zweeg – diep van binnen kokend, in beroering. Hij wilde vele malen onderbreken, maar op de een of andere manier slaagde hij erin om zichzelf te beheersen. Van buiten zag hij eruit als een Boeddha, van binnen werd hij gek. 

De rechtbank kon hem niets maken. De magistraat wist dat deze man veel vrouwen in de stad had, maar wat kon hij doen zonder bewijs? De magistraat moest hem dus wel vrijlaten. Hij zei: ‘Mulla Nasruddin, je bent nu vrij om naar huis te gaan.’
Mulla Nasruddin keek verbaasd op en zei: ‘Eh, edelachtbare, welk huis?’
Hij had vele huizen omdat hij vele vrouwen in de stad had.

Een enkel woord van jou zal de mind van binnen laten zien. Een enkel woord en je hele wezen ligt bloot. Er is niet eens een woord voor nodig, alleen maar een gebaar en je kwebbelende mind is daar. Zelfs als je zwijgt, zal je zwijgen niets anders onthullen dan die kwebbelende aap van binnen.

Osho: Hsin Hsin Ming. The Book of Nothing, p. 3.

Afbeelding:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Nasreddin_%2817th-century_miniature%29.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

Red me van de pilaar!

 


De zegening van leegte

 

De schildpad en de vis

 


Alles heeft zijn eigen tijd

 

Het land der blinden