Yoyo

‘Diep van binnen voel ik
de impact van Bhagwan’s aanraking
van mijn derde oog’

Ma Prem Els
(‘Liefde is God’)

Geboren in 1944 in Amsterdam
Ontving sannyas in 1979

Een terugblik
Als ik terugkijk op mijn leven zie ik één groot verlangen om verbinding tot stand te brengen en uitersten met elkaar te verzoenen. Dat begon met de scheiding van mijn ouders toen ik zes was: mijn vader verliet mijn moeder voor een andere geliefde en zij hebben elkaar nadien nooit meer willen zien. Deze breuk tussen de twee mensen uit wie ik ben voortgekomen en die ik beide evenveel liefhad, heeft ook in mij iets verscheurd.

De pijn daarvan heb ik steeds met me meegedragen en lang heb ik gedacht dat die nooit zou overgaan. Een gedachte die gevoed werd naarmate de ‘echte’ wereld zich meedogenloos opdrong en ik er achter kwam dat verdeeldheid zich niet beperkt tot relaties: dat hele volkeren elkaar bestrijden en uitmoorden om een stuk grond, een geloof, het gelijk of geldelijk gewin.

Op de kunstacademie ontdekte ik tot mijn grote blijdschap een medium waarmee ik uitdrukking kon geven aan mijn existentiële pijn: het schilderen. Mijn vroege werk, dat ontstond tussen 1972 en 1979, was dan ook voornamelijk een vorm van zelftherapie.

Intussen wilde het met mijn relaties niet echt vlotten. De angst voor een verbinding ‘die straks toch weer verbroken wordt’ zat er diep in. Daar kwam bij dat ik zonder het te weten op zoek was naar een vervangende vaderfiguur, wat uiteraard ook niet meehielp.

Na een ‘onmogelijke’ eerste grote liefde, een abortus, vele vluchtige contac­ten en een stormachtige maar ook weer op niets uitlopende relatie vond ik tenslotte iemand met wie het op een rustige manier klikte. Echter, toen ik na twee jaar begon te verlangen naar een kind, bleek mijn partner daar niet voor open te staan: hij had al twee kinderen uit zijn eerste relatie en wilde het daar toch maar bij laten.

Ik verviel in een diepe neerslachtigheid, die nog eens versterkt werd doordat het schilderij ‘Contact met jezelf ’ waar ik mee bezig was niet uit de verf kwam, wat ik ook deed. Na een half jaar zwoegen had ik nog steeds de juiste uitdrukking er niet ingekregen.

De lokroep van de Meester – Poona, India
In de winter van 1978/79 zag ik een TV-programma, waarin de psychiater Jan Foudraine – schrijver van de bestseller ‘Wie is van Hout?’ – geïnterviewd werd. Hij was net terug uit Poona in India en had een boek geschreven over zijn ervaringen in de gemeen­schap van de spirituele leermeester Bhagwan Shree Rajneesh. De titel van het boek was ‘Oorspronkelijk gezicht – een weg naar huis’. De rust die uitging van deze in een oranje gewaad gehulde figuur was zo indrukwekkend, dat ik na lezing van zijn nieuwe boek in juli 1979 op het vliegtuig naar India stapte voor een verblijf in de ashram van Bhagwan (later Osho), die hier door de media werd afgeschilderd als ‘de Seksgoeroe’. Ik bleef er zeven weken, nam deel aan meditaties en therapiegroepen, liet mij door de Meester inwijden tot sannyasin (‘hij/zij die alleen gaat’) en kwam terug in het oranje. De (dynamische) meditaties en groepen die ik in Poona volgde hebben me dichter bij mezelf gebracht dan ooit. Ik heb er uitvoerig over geschreven in mijn in 2012 uitgebrachte boek ‘Bloeien in de Bagger’. Aan het eind van een van die groepen wist dat ik door Bhagwan ingewijd wilde worden – en dat gebeurde een paar dagen later.

Terug in Nederland: de oogst
Deze zeven weken brachten een omwenteling teweeg in mijn leven. Opmerkelijk was dat het verlangen naar een kind op onverklaarbare wijze was opgelost. En met het vastgelopen schilderij ‘Contact met jezelf ’, dat binnen een maand klaar was, won ik tijdens een tentoonstelling bij Les Arts en Europe in Brussel een eerste prijs voor Europese schilderkunst.
Acht jaar heb ik in de sannyaskleuren rondgelopen en de mala gedragen. Maar ook nu ik weer alle kleuren van de regenboog draag voel ik diep van binnen de impact van Bhagwan’s aanraking van mijn derde oog.

Arnhem, 7 november 2012
Yoyo van der Kooi
yoyo@yoyo.nl
www.yoyo.nl

Sannyas-initiatie op 16 augustus 1979
Toespraak van Osho

Osho (aan Els): Kom hier, kom dichter bij me. Kijk mij aan.
Dit is je naam: Ma Prem Els. Prem betekent liefde, Els komt van de Hebreeuwse stam ‘el’; el betekent God, of goddelijk, ook godin. Je volledige naam betekent: Liefde is God. Er is niets dat dichter bij God komt dan Liefde. Het is het woord dat het best beschrijft wat God is. Het is het uiterste wat je in mensentaal kunt zeggen, want liefde weet hoe stil te zijn; liefde weet hoe onvoorwaardelijk iets te geven. Liefde is iets dat groter is dan jezelf.
Logica is altijd kleiner dan je bent; liefde is altijd groter. Logica kunt je manipuleren, controleren, liefde neemt echter bezit van je. Die kun je niet manipuleren, die kun je niet controleren; je wordt er door overweldigd. God komt ook als liefde, als een vloedgolf: je verdrinkt er totaal in. Geen enkele plek in jou blijft onaangeraakt, bevroren. En God komt alleen binnen bij mensen die weten hoe ze moeten liefhebben, want liefde is een wegbereider. Door haar leer je hoe te geven, en hoe meer je geeft, des te meer geeft God aan jou. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt.
En liefde leert je de pure vreugde die geven meebrengt, niet op resultaat gericht, zonder een enkel motief. Als ergens een motief is, gaat het om zaken doen; niet om liefde. Het is handel drijven, geen liefde. En God geeft ons zonder onderhandelen, zonder zaken doen, zonder motieven.
Als wij ook weten hoe op dezelfde manier te geven zoals God dat doet, dan alleen komen we met God op één lijn. Iets in ons raakt op God afgestemd. We gaan, op onze eigen kleine manier, bestaan als God. In liefde wordt je goddelijk; je begint dan als een miniatuur-uitgave te vibreren, op een hele kleine wijze, als een dauwdruppel… Het is niets, vergeleken met de oceaan. Maar de dauwdruppel bevat de oceaan; die bevat alle geheimen van de oceaan. Als we een dauwdruppel begrijpen, dan begrijpen we elke oceaan. Liefde is enkel een dauwdruppel, maar wel een dauwdruppel uit de oceaan.
Leer om liefdevol te zijn, leer om liefde te zijn, een andere religie is niet nodig. Liefde is de hoogste religie. Daaronder bevindt zich politiek van allerlei slag: Hindoeïsme, Christendom, Judaïsme, Jainisme, Boeddhisme – dat is allemaal politiek, het is geen religie. Religie kent geen scheidslijnen.
Hoe lang blijf je hier?
Els: Nog tien dagen.
Goed. Heb je een paar groepen gedaan?
Els: Die u me gegeven hebt.
Goed. En ga je nog meer doen, voordat je vertrekt?
Els: Als eerste mijn Levensgroep.
Goed! Doe nog iets voordat je gaat; drie sessies Samadhi-tank …
Els: Oké.
…. na het meditatiekamp, en kom de volgende keer voor een langere periode. Wil je me nog wat zeggen?
Els: Ik wil u bedanken voor het wonder dat er gebeurde, vlak nadat ik sannyas aanvroeg.
Goed! Goed, Els. Er staan nog heel veel wonderen te gebeuren!

Deze toespraak is te vinden in ‘Don’t let Yourself be Upset by the Sutra, Rather Upset the Sutra Yourself’, pag. 155-167.Daar is ook de Afscheid Darshan opgenomen,  pag. 251.

In 1990, na een ingrijpende realisatie waarbij helder werd dat het leven één groot kosmisch spel is (Leela), heb ik (Els is een afkorting van mijn eerste geboortenaam Elisabeth) mijn tweede geboortenaam Joanna van stal gehaald en afgekort tot Yoyo. Deze naam betekent voor mij: ‘Op een speelse, lichtvoetige manier omgaan met de ups en downs van het leven.’

Lijst