Nieuws

Ervaar het leven

Osho, 11 december 1931 – 19 januari 1990.

Ervaar het leven op alle mogelijke manieren;
goed-slecht, bitter-zoet, donker-licht,
jong-oud, zomer-winter. 
Ervaar alle dualiteiten.
Wees niet bang voor ervaring, 
want hoe meer ervaring je hebt, 
hoe volwassener je wordt.


Het leven is alleen mogelijk door uitdagingen. Het leven is alleen mogelijk als je zowel goed als slecht weer hebt, als je zowel plezier als pijn hebt, als je zowel winter als zomer, dag en nacht hebt. Wanneer je zowel droefheid als geluk hebt, ongemak en comfort. Het leven beweegt zich tussen deze twee polariteiten.

Bewegend tussen deze twee polariteiten leer je hoe je in evenwicht moet zijn. Tussen deze twee vleugels leer je hoe je naar de verste ster kunt vliegen. Als je kiest voor comfort, gemak, kies je voor de dood. Dat is hoe je het echte geluk hebt gemist: je hebt in plaats daarvan gemak gekozen. Het is heel gemakkelijk om de stem van je ouders te volgen, gemakkelijk om de kerk te volgen, gemakkelijk om de maatschappij en de staat te volgen. Het is heel gemakkelijk om ja te zeggen tegen al deze autoriteiten – maar dan groei je nooit. Je probeert de schat van het leven te goedkoop te krijgen. Het vereist dat je ervoor betaalt.

Wees een individu en betaal ervoor. In feite, als je iets krijgt zonder ervoor te betalen, accepteer het dan niet — dat is een belediging voor je. Accepteer het niet; dat is beneden je stand. Zeg: ‘Ik zal ervoor betalen — alleen dan zal ik het aanvaarden.’ In feite, als iets je gegeven wordt zonder dat je er klaar voor bent, zonder dat je er geschikt voor bent, zonder dat je er ontvankelijk voor bent, zul je niet in staat zijn het lang te bezitten. Je zult het ergens verliezen. Je zult niet in staat zijn om de waarde ervan te waarderen.

Kies de moeilijke weg. En een individu zijn is het moeilijkste wat er is, want niemand wil dat je een individu bent. Iedereen wil je individualiteit doden en een schaap van je maken. Niemand wil dat je op jezelf bent. Daarom blijf je het geluk missen, blijf je de richting missen, en, natuurlijk, is meditatie onmogelijk geworden, concentratie lijkt bijna onbestaanbaar te zijn. Je kunt je niet concentreren, je kunt niet mediteren, je kunt nergens langer dan een fractie van een seconde bij zijn. Hoe kun je dan gelukzalig zijn? Kies je eigen lot. Ik kan je niet laten zien wat je bestemming is — niemand anders weet het, zelfs jij niet. Je moet het aanvoelen, en je moet langzaam bewegen. Laat eerst alles vallen wat is geleend en dan zul je in staat zijn om te voelen. Het leidt je altijd naar de juiste plaats, naar het juiste doel. 

Osho, A Sudden Clash of Thunder # 7

Stressreacties

Een Canadese psychoanalyticus, Dr. Hans Selye, heeft zijn hele leven gewerkt aan slechts één probleem — stress. En hij is tot een aantal zeer diepgaande conclusies gekomen. Eén daarvan is dat stress niet altijd verkeerd is; het kan op mooie manieren gebruikt worden. Het is niet noodzakelijk negatief, maar als we denken dat het negatief is, dat het niet goed is, dan creëren we problemen. Stress op zich kan gebruikt worden als een opstapje, het kan een creatieve kracht worden. Maar over het algemeen is ons door de eeuwen heen geleerd dat stress slecht is, dat als je stress hebt, je bang wordt. En je angst maakt het nog meer stressvol; de situatie is er niet mee geholpen.

Alarm, weerstand, uitputting

Bijvoorbeeld, er is een situatie  en dat veroorzaakt stress. Zodra je voelt dat er een zekere spanning is, een zekere stress, word je bang dat dit niet zo zou moeten zijn:
‘Ik moet ontspannen.’
Nu, proberen te ontspannen zal niet helpen, omdat je niet kunt ontspannen; in feite zal proberen te ontspannen een nieuwe vorm van stress geven. De stress is er en je probeert te ontspannen en je kunt het niet, dan maak je het probleem nog ingewikkelder. Wanneer er stress is, gebruik die dan als creatieve energie. Accepteer het eerst; je hoeft er niet tegen te vechten. Accepteer het, dat is helemaal goed.
Het wil gewoon zeggen: ‘De situatie is niet goed, er gaat iets mis.’ Mm?
‘Je bent misschien een loser’… of zoiets.
Stress is gewoon een indicatie dat het lichaam zich opmaakt om ermee te vechten. Nu probeer je te ontspannen of je neemt pijnstillers of kalmerende middelen; je gaat tegen het lichaam in. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten tegen een bepaalde situatie, een bepaalde uitdaging die er is: geniet van de uitdaging!

Zelfs als je af en toe ‘s nachts niet kunt slapen, hoef je je geen zorgen te maken. Werk het uit, gebruik die energie die opkomt: loop op en neer, ga hardlopen, maak een lange wandeling, maak een plan wat je wilt doen, wat de mind wil doen. In plaats van te proberen om te gaan slapen, wat niet mogelijk is, gebruik de situatie op een creatieve manier. Het zegt gewoon dat het lichaam klaar is om te vechten met het probleem; dit is geen tijd om te ontspannen. Ontspanning kan later worden gedaan. 

In feite, als je je stress helemaal hebt geleefd, kom je vanzelf tot ontspanning; je kunt maar zo ver gaan, dan ontspant het lichaam zich automatisch. Als je halverwege wilt ontspannen, creëer je problemen; het lichaam kan zich niet halverwege ontspannen.
Het is bijna alsof een Olympische hardloper zich klaarmaakt, gewoon zitten wachten op het fluitje, het signaal, en hij zal weg zijn, hij zal gaan als de wind. Hij zit vol stress; dit is nu niet de tijd om te ontspannen. Als hij een kalmeringsmiddel neemt, kan hij de race wel op zijn buik schrijven. Of als hij zich ontspant en TM probeert te doen zal hij het helemaal verliezen. Hij moet zijn stress gebruiken: de stress is aan het koken, het verzamelt energie. Hij wordt steeds vitaler en krijgt meer potentieel. Nu moet hij op deze stress gaan zitten en ze gebruiken… als energie, als brandstof.

Selye heeft een nieuwe naam gegeven aan dit soort stress: hij noemt het ‘eustress’, zoals euforie; het is een positieve stress. Als de hardloper gerend heeft, valt hij in een diepe slaap; het probleem is opgelost. Nu is er geen probleem, de stress verdwijnt uit zichzelf.
Probeer dit dus ook: als er een stressvolle situatie is, ga dan niet flippen, word er niet bang van. Ga erin op, gebruik het om mee te vechten. Een mens heeft een enorme energie en hoe meer je die gebruikt, hoe meer je ervan hebt.

Osho, Don’t Bite My Finger, Look Where I’m Pointing # 9

Nandan heengegaan

Swami Anand Nandan. 
E. Bosma, 1940 Drachten – 2022 Nieuw-Vennep.

Vandaag is Nandan Bosma overleden, na een lange en uitputtende periode met chemotherapie, in zijn woonplaats Nieuw Vennep. Hij heeft zich de laatste tijd goed voorbereid op het naderende einde en is rustig overleden. De uitvaart wordt in besloten familiekring gehouden.
Nandan stond aan de wieg van de Vrienden van Osho, mede op zijn initiatief is de stichting opgericht in 1989 om Osho’s visie bekendheid te geven in het Nederlandse taalgebied. 

pastedGraphic.png   Nandan Bosma

In die tijd zat Nandan ook in het bestuur van de Amsterdamse commune Osho Stad aan het Cornelis Troostplein. Hij heeft toen het project opgezet om alle lezingen van Osho te digitaliseren in een programma The Quest, dat later door Samadhan uitgewerkt is tot een compleet archief met zoekmachine:
Osho Archive Catalog.

Nandan heeft in de jaren 80 een serie van 20 lezingen georganiseerd voor Amrito (Jan Foudraine). Andere initiatieven van Nandan waren een seminar over Osho’s boeken en een verzameling van 68 verhalen van sannyasins over hun weg naar Osho:
Hoe Osho in mijn leven kwam.

Nandan heeft er ook voor gezorgd dat er in de Koninklijke Bibliotheek een complete collectie boeken van en over Osho aanwezig is. Daarnaast heeft hij, met eindeloos geduld, alle mogelijke documenten en foto’s van de Osho centra in Nederland verzameld, geordend en ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), tegenwoordig het International Institute of Social History in Amsterdam. Dit archief beslaat 18,5 meter.

Wij gedenken Nandan met warmte en onze gedachten gaan uit naar Ma Prem Mandira, sinds 1987 Nandan’s echtgenote, en hun zoon Sanat (1980).

pastedGraphic_1.png

En de grootste ramp die de menselijke mind is overkomen, is dat hij tegen de dood is. Tegen de dood zijn betekent dat je het grootste mysterie mist. En tegen de dood zijn betekent ook dat je het leven zelf mist – omdat ze diep met elkaar verweven zijn; ze zijn niet twee. Het leven is een groei, de dood is de bloei ervan. De reis en het doel zijn niet gescheiden; de reis eindigt in het doel.

Osho, The Revolution #9.