Anand Piet

‘Een kantelpunt in mijn leven’

Swami Anand Piet
(‘Gelukzalige Rots’)

Geboren in 1931 in Hilversum.
Ontving sannyas in 1980

In de zomer van 1979 kreeg ik voor mijn verjaardag het boek van Foudraine (Swami Deva Amrito) ‘Oorspronkelijk Gezicht’. Zijn boek zette mij meteen op het spoor van Bhagwan Shree Rajneesh. Al gauw kwam het verlangen om zelf naar deze sterk tot mijn verbeelding sprekende figuur toe te gaan. Op de boot Amitabh in Amsterdam probeerde ik al iets op te pikken en deed daar enkele meditaties en de groep ‘Tell me who you are.’ Later kwam het boek ‘Een Schijn van Heiligheid’ van Lin Stevens.

Het vergrootte mijn verlangen om zelf naar Poona te gaan. Half december was het zover. Ik vloog er heen. Onderweg in het vliegtuig ving ik ook de eerste indrukken van Robert Uyldert op. In Poona werden wij room-mates gedurende ons hele verblijf. Eerst op de Laxmi Road, later wat verder weg maar wat luxer. Rob werd later Swami Satyamo.
De Ashram vond ik indrukwekkend. Ik kreeg een programma van groepen om aan deel te nemen. Het begon met de meditatie cursus, 5 maal per dag. Maar alles draaide om Bhagwan: wat was dat voor figuur? Mijn nieuwsgierigheid werd enorm geprikkeld. Sannyasin worden: daar dacht ik helemaal niet aan. Op een feestelijke Darshanavond met Kerstmis kwam ik er achter dat Bhagwan zelf de knoppen van het geluid bediende, met name die verantwoordelijk voor donder en bliksem….. Dat raakte iets in mij: verlicht en praktisch tegelijk! In de nacht die daarna kwam nam het besluit ‘ik word sannyasin’ zichzelf.
De volgende ochtend meldde ik me meteen aan. Het werd nog spannend of dat nog zou lukken tijdens mijn verblijf. Toen het zover was werd ik ‘uit-gesnuffeld’. Dit versterkte mijn intentie om door te gaan. Nog net op tijd kon ik voor de tweede keer komen. De dagen daartussen veel met limoenen onder de douche gestaan! Bhagwan suggereerde mij om in plaats van zand een rots te worden, daarbij aansluitend bij mijn naam (Piet = Petrus = rots) en voegde daar Anand aan toe: Swami Anand Piet.
En zo ging ik weer naar huis om mijn eigen weg te vervolgen. Enkele jaren later, in Oregon, raakte ik erg onder de indruk van de geweldige Ashram die daar was gebouwd. Maar de ‘Poona-vibes’ vond ik niet meer zo terug. Osho was ook anders dan Bhagwan. Het kontakt met Bhagwan is wel een kantelpunt in mijn leven gebleken.

Leiderdorp, 18 juli 2012
Piet van ‘t Woud

Lijst