Nieuws

Leven op je eigen voorwaarden

Living on your own Terms. Dit boek heeft als ondertitel: wat is echte rebellie? Het antwoord is, dat het de moed betreft om vanuit je echte unieke wezen te leven. Dan ontstaat er geluk. Mensen komen meer tot leven, ze zijn een genot om te zien en om mee te maken. Ze worden een song en een dans op zichzelf. Rebellie kan tot verandering leiden, nadat iemand eerst wezenlijk zelf getransformeerd is. Beide boeken zijn in de Nederlands boekhandel te bestellen, ‘Living on your own Terms‘ als boek, ‘Leven op je eigen voorwaarden‘ als e-book.


Tyson Wagner, een jonge Canadese acteur,  spreekt over Osho’s boek Living on your own Terms: ‘Denk je dat je een rebel bent? Beschouw je jezelf als een rebel ten opzichte van de maatschappij…maak je deel uit van een revolutie? Als dat je aanspreekt, wil ik je absoluut dit boek van Osho aanbevelen, Living on your own Terms, de subtitel is: wat is echte rebellie? Osho spreekt over de kenmerken van een rebel en hij heeft het ook over de verschillen tussen rebellie en revolutie. Het is niet revolutie die we nodig heen, maar rebellie….’

   Tyson Wagner
Het hele verhaal van Tyson is op Youtube te volgen:

Gold Nuggets, Messages from Existence

Gold Nuggets (goudklompjes). Dit boek, dat bij de Nederlandse boekhandel te bestellen is als boek en als e-book, bevat 80 kernachtige stukjes waaraan je jezelf kunt opladen. Het zijn korte fragmenten uit toespraken van Osho die, als onderdeel van een groter geheel, mogelijk niet eens bijzonder opvielen. Maar uitgelicht, kunnen ze extra aandacht krijgen en een voedende werking hebben of als inspiratiebron voor meditatie dienen. We worden door Osho uitgenodigd om het huidige moment optimaal te benutten en niet uit te stellen. 

‘Vriendschap is de zuiverste vorm van liefde.
Ze is de hoogste vorm van liefde waar nergens naar wordt gevraagd,
geen voorwaarde wordt gesteld, waar je gewoon geniet van geven.’
Osho

The Rebel, A Handbook for the Man of the Future

‘Een rebel leeft een leven van volkomen vrijheid.
Hij staat niemand toe om zich daarmee te bemoeien
en hij bemoeit zich nooit met het leven van een ander.’  
Osho

Het boek ‘The Rebel’ is een handboek voor de mens van de toekomst. Osho maakt zich hier kenbaar als de wijze die een totaal-visie heeft, een die de hele planeet aarde betreft. In de antwoorden op de gestelde vragen die hij geeft, ontleedt hij werkelijk elke institutie en elk traditionele geloof in de maatschappij. Op basis daarvan presenteert hij een radicaal nieuwe visie waarbij het oude beëindigd wordt om plaats te maken voor de toekomst. Osho houdt een vurig betoog over de Rebel en de karakteristieken die deze bezit. Als deze karakteristieken gerealiseerd worden, is er sprake van een een nieuwe mens. En alleen een nieuwe mens kan zorgen voor een betere wereld in de toekomst.

Wie denk je dat je bent?  

Bijna een eeuw na Freud is het in brede regionen doorgedrongen dat de mind een psychologische gestuurde kant kent. Veel mensen kennen hun mind-kwesties en zijn zich er bewust van en toch is het niet gemakkelijk om ermee om te gaan. Osho presenteert een geheel andere en uitdagende visie ten aanzien van onze ‘persoonlijkheidsstoornissen’, waarmee hij voorbij de psychologie en therapie gaat. Hij laat het idee dat er iets verkeerd is, gewoon vallen en geeft aan dat het ontwaken uit onze illusies de oplossing biedt. Hij brengt ons in drie stappen op het pad van ontwaken, stappen die ons helpen om uit onze conditioneringen te komen en uit te vinden wie we in werkelijkheid zijn.

   Wie denk je dat je bent?

‘Er zijn slechts drie stappen: vrijheid van bewustzijn, eenvoud van mind en het leeg zijn van de mind.’ Osho
In iedere mens zijn minstens drie personen aanwezig, zegt Osho. Een is degene die we werkelijk zijn, waarover we bijna niets weten. De tweede is wie we denken dat we zijn. De derde omvat wat je naar andere mensen wilt projecteren dat je bent. Vervolgens geeft hij aan hoe we te werk kunnen gaan om dichter bij de persoon te komen die we echt zijn.
Het boek 3 steps to Awakening is te bestellen in de Nederlandse boekhandel.

Osho intellectueel begrijpen of ervaren?

 De Netflix documentaire Wild Wild Country heeft weer een overvloed aan argumenten voor en tegen Osho opgerakeld. De discussie naar aanleiding van het artikel in de Koorddanser laat ook weer een mooi scala aan argumenten zien. Jan Willem van de Wetering haalt ergens een oud Chinees gezegde aan dat dit soort argumenten zijn als ‘een haar kloven dat geplukt is van het kale hoofd van een lijk.’ Osho’s boodschap valt niet intellectueel te begrijpen, je moet de moed hebben om haar te ervaren.
Een jonge meditatieleraar in Zwolle biedt die mogelijkheid op 25 augustus. Op de ‘Osho & Boeddha Meditatiedag’ kun je ervaren wat meditatie is. Het thema is ‘Bevrijding volgens Osho en Boeddha’, de dag begint met Osho’s Dynamische Meditatie, ‘de meest krachtige meditatie die ik ken’ en verder komen Boeddha’s Vipassana Meditatie en Mindfulness Movements aan de orde.

Meer: Osho & Boeddha Meditatiedag, 25 aug. in Zwolle.

Koorddanser blijft hangen

In de Koorddanser Nieuwsbrief van augustus staat als hoofdartikel: ‘Pittige reacties op onze filmrecensie over Osho’s Wild Wild Country.’ Het siert de Koorddanser dat ze ons de reacties van sanyassins op hun filmrecensie niet willen onthouden. Er staan links naar die van Satyamo, Bela, Prem Abhay en Mridula. Het kritische artikel van Anand Frank wordt zelfs aanbevolen  voor wie de nuance zoekt (‘Beslist lezen!’). En de reactie van oud-recherchechef Abhay wordt vermeld als ‘pittig commentaar uit de hoek van de Vrienden van Osho.’  Desondanks blijft Ewald Wagenaar bij zijn veroordeling van Osho. ‘Opmerkelijk is het gebrek aan zelfreflectie bij de volgelingen,’ is zijn conclusie. Opmerkelijk is de hardnekkigheid waarmee de koorddanser, na het lezen van zoveel nuance, blijft hangen…
Osho onder vuur in film ‘Wild Wild Country’ + reacties.


Koorddanser blijft hangen
 

Een oud-recherchechef over de Koorddanser

Prem Abhay is een oud-recherchechef van politie, een vrolijke en beminnelijke man, die in de jaren tachtig geïnspireerd raakte door Osho en verschillende keren naar zijn ashram in India is geweest. Over zijn tijd bij de politie schrijft hij: ‘… Na een paar jaar lukte het mij bij de recherche te komen, mijn jongensdoel. Daar gold primair het creatief individuele en niet de autoriteit. Dat paste mij, kon ik volhouden, ben daar gebleven, met een aantal jaren kinder- en zedenpolitie, en als chef van die afdelingen. Dat inspireerde mij en die positie gaf mij ruimte.’
Meer: Prem Abhay – Recherchechef

Het artikel over Osho in de Koorddanser van juli gaf hem aanleiding om in de pen te klimmen: ‘Het artikel over Osho is in mijn ervaring een zeer onwerkelijk verhaal. De verschillende kwalificaties zijn nogal verbijsterend. … brengt mij tot de conclusie dat deze beschrijving, de typeringen van Osho, op nogal wat fantasie is gebaseerd.’
Meer: Prem Abhay- Aan de Koorddanser


Prem Abhay

Biografie van Laxmi

Rashid, een van de eerste westerse discipelen van Osho, heeft een prachtige biografie over Laxmi, Osho’s eerste Indiase secretaresse, geschreven. Van zichzelf zegt hij:  ‘Rashid Maxwell is een dichter, kunstenaar, milieuactivist, schrijver van fictie en biografie, ontwerper en bouwer van gebouwen voor meditatie, timmerman, kunsttherapeut, ornitholoog, tuinman, landschapsarchitect, kunstleraar, imker, speelkameraad van vele kleinkinderen en ook nog eens agnosticus.’ 
Dezelfde Engelse humor, gecombineerd met een haast onverenigbare oosterse devotie voor zijn meester Osho, doortrekt het verhaal over Laxmi, vanaf haar vroege jeugd als meisje in een traditioneel Indiaans Jaina gezin, tot een van de belangrijkste mensen rond Osho, die vorm geeft aan de ashram in Poona en met belangrijke Indiase politici onderhandelt over een plek voor de new commune’. 
Het boek is uitgegeven in India en wordt aanbevolen door verschillende BI-ers, bekende Indiërs:
‘I congratulate Rashid for this beautiful book. The readers will find inspiration to live life with awareness and celebration.’ – Sushmita Sen (Actor).
‘The story of Ma Yoga Laxmi is both heart wrenching and heart warming at the same time. The book is a good companion on our own journey of enlightenment.’ – Satish Kumar (Editor Emeritus).
‘Ma Yoga Laxmi was to Osho what Anand was to Gautama Buddha …. She was one of us and all of us.’ – Kamlesh Pandey (Creative writer, media personality).

   Laxmi bij darshan met kind.

Er zijn nog een paar boeken te koop via info@vriendenvanosho.nl.
Kosten: € 15, incl. verzending. 

 

Siddhartha Celebration – 1 Year Send Off

Book Presentation – Picnic with Music.
Sunday 12 August. 16.00-20.00.
Vondelpark, Amsterdam, near Blue Teahouse.

Bring some food, drinks, pillow, musical instruments.
WELCOME.

Natuurschilderen in Mallorca

12-16 sept in DIMA Mallorca.
We nodigen je uit om in de natuur met ons te schilderen. De prachtige omgeving van DIMA geeft ons de gelegenheid om vijf dagen in de eindeloze vormen, kleuren en krachten van de natuur te duiken. Vanuit een plaats van speelsheid en ontspanning, onderzoeken en verbinden we ons met de natuur van binnen en de natuur buiten ons. Op een veilige en vrije manier, bieden we eenvoudige technieken aan om te kunnen uitdrukken wat we ervaren. We gebruiken hierbij inkt, acryl en Indiaas handgeschept papier.
Pathika Schuilenga en Abhilasha van Nes hebben beide verschillende groepen met Meera Hashimoto gedaan en willen graag Osho’s visie op creativiteit delen. 

De groep vindt plaats in DIMA Mallorca.  € 540 (excl. verblijf en eten).
Info en contact: pathikanow@gmail.com of veetabhilashanl@yahoo.com.