Emile

Osho is in mijn leven en dat zal altijd zo blijven

Emile

Geboren in 1978 in Alkmaar

Ik was 18 jaar oud en kreeg van een oudere vriend een gekopieerd boek. Een slordige bundel, waarop een man stond afgebeeld, met een felle blik in zijn ogen. Het was het boek ‘Over de grenzen van de psychologie.’ Die jongen vertelde me dat het echt goed was en ik het beslist zou moeten lezen! Oké, dus dat deed ik, uit pure nieuwsgierigheid. Dit had ik nog niet eerder gelezen. Dit was geen mooie prietpraat. Dit was zoals wij van binnen denken, zoals het is. Dit was rebels en raakte dieptes in jezelf waar je nog niet eerder geweest was. Schokkend!

Na een paar bladzijden legde ik het weg, het was teveel confrontatie en directe informatie, om als een boek weg te lezen. Het voelde alsof er een bulldozer door je hoofd ging en alles omver haalde wat jij hebt opgebouwd. Dagen lang behoorlijk in de war. Het deed zo ontzettend veel met me. Je wilde het lezen, maar het had een prijs! De prijs was, dat je voor echt moest gaan. Je wordt min of meer blootgesteld, je kunt niet langer er tegenin. Kies, of huichel. Ik heb het weg gelegd, ik kwam tot blz. 28. Ik had de kopie teruggegeven en die jongen sprak ik niet meer. Maar de jaren die erop volgden, bleven deze bladzijden me bij. Ze lieten me nooit meer los. Dit moest een waarheid hebben bevat van ongekend niveau! Ik kon het niet loslaten en weet nog dat ik tijdens het lezen tegen mijzelf zei; ‘Als iets je de geheimen van het leven kan verhullen, dan is het door degene die dit heeft geschreven.’

Maar ik wist niet de titel, noch de naam van de schrijver (wist ik veel wat het was?) Het was een slordig inbind mapje in zwart-wit. Het frustreerde me en via via kwam ik eindelijk achter de naam: Osho.

Vanaf dat moment ben ik (inmiddels 24 jaar en sinds drie maanden een computer) gaan speuren naar meer materiaal. Van mensen uit de USA en eigen land, allemaal audio toespraken. Inmiddels heb ik er een hele berg. Inclusief alle boeken op HTML. Ook boeken heb ik gekocht. Ik had een hele reeks, maar ik kies ervoor om te luisteren. (De boeken weggegeven en verkocht). Uren achter elkaar, liggend in bed, voor het slapen, of na een collegedag. Ik heb zo lange tijd dagelijks een lezing beluisterd en in de weekeinden meerdere. Ben auditief ingesteld en met mijn fantasie maak ik er een film van, heerlijk!

Ook video’s waarin je hem zag spreken, dan ben je net iets dichterbij. Het heeft me zelden verveeld. Natuurlijk zitten er ook mindere tussen en soms heb je het al eens gehoord. Veelal ligt het ook aan jezelf, of je onrustig bent (of niet). Inmiddels een paar boeken er weer bij gekocht. Dat was dan een echt geval van: Must have. Onder andere ‘Reflections on Khalil Gibran.’ Omdat ik het boek ‘De Profeet’ zo geniaal vond. Het heeft mijn leven ook zeker, net als Osho, vorm gegeven. En het is niet voor niets dat uitgerekend híj er zoveel aandacht aan schonk.

Osho was een man, die voortdurend ook andere groten uit de geschiedenis aanhaalde. Dus zeker niet iemand die vol was van zichzelf. Maar iemand die klasse herkende en dat maakte hem nog grootser. Om maar te zwijgen over zijn vermogen tot begrijpen en inleven. Hij had de gave om de meest gewone dingen uniek te maken en bijzonder. Een schitterend brein, in combinatie met een oprechte geest, die zei wat hij vond en er geen doekjes om wond! Dat kan grof en hard aankomen en juist dat trekt me in hem aan. Het interesseerde hem niet om leuk of aardig gevonden te worden. En dus krijgt hij van mij de credits. Dit is echt, en zo wil ik het.

Ik ben een Osho liefhebber en ben geen sannyasin. Ben nooit in Poona geweest en heb Osho niet echt gezien. Dat vind ik niet erg. Helemaal niet. Wat voor mij telt, is de inhoud. Ik voel mij verbonden wanneer ik naar hem luister. Dat is alles wat telt. Daarom is alles opgenomen en gefilmd. Ik durf zelfs te beweren, dat juist omdat ik er nooit bij was, ik meer objectief kan luisteren – en zo mijn eigen band en afstand voel en ervaar, zonder enige pressie.

Zoveel heb ik geleerd van deze man. Zo dankbaar ben ik, dat hij zijn leven heeft geofferd, om ons de weg te wijzen. Met humor, inzicht en hard talk. Osho is volledig en waterdicht. Als hij iets uitlegt, doet hij het tot op het diepste niveau van begrijpen – tot je het voelt. Pas dan is hij tevreden. Nooit met een half woord genoegen nemen.

Osho wisselt, hij kan schakelen van persoonlijkheid, altijd verrassend. Deze man kan niemand voorspellen. Mede daarom heeft hij zo’n impact. Dat is wat we allemaal van binnen willen, hier is waar we op zitten te wachten, stiekem die stem die zegt: ‘Verbaas me!’ Osho heeft je de toolkit verschaft, nu moet je het ermee doen. Het is genoeg, het is volledig. Het is een trip, een uitdaging, en ieder haalt eruit wat er voor hem of haar inzit. En als je meer wilt, ‘There is plenty on the road!’

Nu, 33 jaar. Ik ben bijna klaar met mijn studie biomedische wetenschappen. Dat is fijn, en ik heb straks een baan en ga werken. Maar dat is niet wat mij drijft….

Ik heb nog lang niet alle audio’s beluisterd. Die bewaar ik voor mooie momenten. Osho is in mijn leven en dat zal altijd zo blijven. Ik mocht een toehoorder zijn. Ik heb daarvan gebruik gemaakt en er mijn leer uit getrokken. Niets ter wereld heeft me zo geraakt en zoveel gegeven. Ik voel me vreselijk sterk en zeker. Ben als mens stront eigenwijs. Heel erg kritisch en ben absoluut geen zwever. Maar dit werk van Osho is niet te vergelijken met anderen. Dit is, of je het ermee eens bent of niet, Uniek.

De Rijp, 14 december 2011
Emile Snijer

 

Lijst