Nirabhra

‘Altijd weer dankbaar voor alle
meditatie-methodes door Osho gecreëerd.’

Ma Shanty Nirabhra
(‘ Vrede en Wolkenloze Hemel’)

Geboren in 1934 te Vlissingen
Ontving sannyas in 1984

Het was in het concentratiekamp op Java (1940-1945).

Een vrouwenkamp in de bergen gelegen, een hongerkamp en veel ondervoeding, maar de sfeer heb ik ondanks dat niet als een bedreiging, eerder als een commune ervaren. Met veel lotgenoten had je veel vrienden, er werd veel gezongen ook, dat mocht als iedereen haar werk had verricht. Maar na verloop van tijd werden er mensen ziek en stierven.

Velen werden erg ziek door amoebe dysenterie en de kinine die er gegeven werd bleek al snel onvoldoende… ook ik was besmet en viel in coma, die zes weken duurde. Tot op een dag dat ik wakker werd en mijn moeder mij verbaasd en in tranen omhelsde.

Ik vertelde wat ik gezien had: ik zag een man zitten met een witte baard, stralende bruine ogen, en hij had lachwangen, met armen op de leunstoel gezeten en een witte omslagdoek om. De omgeving was overal licht! Mijn lieve moeder zei: ‘Je hebt Jezus gezien’, en ik ontkende dat heftig, want ik kende de plaatjes uit een kinderbijbel.

Toen ik voor het eerst naar een Osho Meditatie Centrum ging, in Groningen, stond ik veel te vroeg voor de etalage te wachten en zag Osho mooi ingelijst staan en staarde naar zijn gezicht. Er kwam ineens een trillen in mijn benen op. Eerst liet ik het zo, totdat ik dacht aan groente kopen, het winkeltje lag achter me.

Thuis komende voelde ik me goed moe en ging even rusten op het bed en na een poos begon weer het trillen vanuit m’n voeten naar boven en tot mijn verbazing zag ik weer het beeld van Osho voor me, zoals heel lang geleden in het kamp, heel duidelijk…

Het was toen ‘schemerig’.
Maar na een bliksemschicht:
De zon begon te stralen.
Het beeld dat kwam,
veelzeggend warm,
in aanwezigheid
van zichzelf: Osho.
Voor mij bekend,
mijn inspiratie voor dit leven.

In 1984 vloog ik naar Oregon. Ik kreeg aldaar sannyas en kreeg de naam Shanti Nirabhra.

In mijn vrijstaande woning in Appingedam heb ik jarenlang een Osho Meditatie Centrum mogen hebben. Dat kreeg de naam ‘Osho Prakash, dat ‘licht’ betekent. Dat moest natuurlijk gevierd worden! Mijn directe buren kregen te horen over de bedoeling van vooral de Dynamische Meditatie. Er was een wekelijks programma en er werden meditatieweekenden gehouden. Met dankbaarheid kunnen wij aan die tijd terug denken.

Ik vind het fijn mijn ervaring te delen met alle ‘medereizigers’ op het pad van meditatie. En voel me altijd weer dankbaar voor alle meditatie-methodes door Osho gecreëerd.

Sauwerd, 10 december 2014
Nirabhra van den Driest

 

Lijst