Devadas

Ik trilde over mijn hele lichaam

Swami Dhyan Devadas
(Master of Meditation/ Servant of the Divine)

geboren in 1931 in ‘s-Hertogenbosch
Ontving sannyas in 1988

Mijn vriendin gaf me een boek van Osho, van wie ik sinds kort had gehoord in de Kosmos in Amsterdam. Op het balkon had ik mij genesteld in een comfortabele stoel. Het boek begon mij te boeien: ‘Wie ben ik, een vrij mens, schuld bestaat niet, verantwoording nemen voor je zelf, het ligt nooit aan de ander, naar binnen gaan (bij je zelf), niet considereren, niet tegen de stroom in zwemmen.’

Al dit soort begrippen waren mij onbekend. Door mijn tranen heen heb ik het boek achter elkaar uitgelezen, kon alleen nog maar huilen tot ik van moeheid in slaap viel.
Na korte tijd al besloten om Osho te ontmoeten en naar India te gaan.

Naar India gaan ging niet vanzelf. Tot twee keer toe tickets besteld en afbesteld, twee keer behoorlijk ziek, dat viel wel op. Er werd mij verteld dat het angst was. Vol goede moed weer tickets besteld en weg wezen. Bombay was voor mij een cultuur schok. Mensen wonen in kartonnen, blikken hokken.

De ontmoeting met Osho, daar zijn geen woorden van waarde voor, om uit te drukken wat er in mijn beleving gebeurde. Om Osho voor het eerst te zien: ik trilde over mijn hele lichaam, kon niet meer stoppen met lachen, huilen, dansen, van binnen was het een herkenning. Hier had ik heel lang naar gezocht. Iemand te ontmoeten die ik kon begrijpen, die alles zo simpel kan uitleggen.

Enkele dagen later, 25 september 1988, me ingeschreven om sanyassin te worden. Dit was de mooiste beslissing in mijn leven.

Wat Sannyas voor mij betekent? Sannyas is een manier van leven. Dat is verantwoording nemen, bewust en gezond leven, iedereen in zijn waarde laten. Alles uit het leven halen.

Amstelveen, 5 september 2011
Devadas van Oorschot