Anutosh Henk

Zonder Bhagwan /
Osho was ik verstikt geraakt in drijfzand

Swami Anutosh Henk
(‘Tevredenheid’)

Geboren in 1945 in Apeldoorn
Ontving sannyas in 1984

Het is februari 1977. Ik ben 32 jaar. Mijn broer brengt het boek ‘Tantra, Het Allerhoogste Inzicht’ mee uit Poona en ik ben verkocht…

Was al lang bezig met Zen en groeigroepen en stond op het punt om drie maanden naar het centrum van Graf Dürckheim in het Zwarte Woud in Duitsland te gaan (Zen-meditatie en Jungiaanse psychotherapie). Na zes weken aldaar, alleen op een kamertje en elke dag bandjes van Bhagwan draaiend, naar Poona. Cultuurschok. Van individuatie en stilte aangekomen in nachtelijke drugsfeesten van sannyasins.

Tijdens de toespraken-serie ‘Take it Easy’ vallen om me heen toehoorders uitgestrekt op de grond neer. Nieuw voor mij, ik moest altijd zoveel en vooral goed mijn best doen en opletten.

Al tijdens de eerste week wil ik weg, dan maar naar de Sri Aurobindo Ashram in New Delhi, waar vrienden van me wonen. Begint Bhagwan juist dan over Sri Aurobindo, dat hij een groot filosoof was, maar niet verlicht. En als ik op het punt sta om weg te gaan krijgt mijn fiets een lekke band…. Ik moet maken dat ik wegkom, anders ben ik verloren….

Bhagwan bleef bij me, participerend in het sannyas-gebeuren begin 1980 in Maastricht, waar ik sinds mijn jaar in het Zwarte Woud woonde (na mijn India-avontuur ging ik terug naar Dürckheim) en deel uitmaakte van het GGZ-veld als psychotherapeut.

In 1984 sannyas in Oregon gekregen/genomen, via Teertha, kreeg de naam Swami Anutosh Henk. Anutosh = contentment, daar kon ik het mee doen!

Veel centra bezocht en workshops gevolgd, maar altijd alleen gebleven als sannyasin. Wel in Maastricht mijn levenspartner Ita gevonden en zij mij.

Als psycholoog-psychotherapeut / sannyasin heb ik altijd sterk op Bhagwan / Osho geleund en in het klassieke psychotherapie-veld meditatie geïntroduceerd. Vaak roeien tegen de stroom in. Mijn lichaamsgerichte psychotherapiegroepen stonden dankzij hem als een huis. Ben nu gepensioneerd en genietend van loslaten en er gewoon zijn, en gewoon zijn.

Zonder Bhagwan / Osho was ik verstikt geraakt in drijfzand.

Dank je Osho!!!!!

Maastricht, 19 december 2011
Anutosh Henk Esser

Lijst