Afscheid

Wild als de wind

…zo beschreef Tatini hem toen we haar vroegen iets over Dharmen te zeggen.
Dharmen (Wil Sengers) groeide op in Nijmegen en kwam naar Pune 1 waar hij werkte als Krishna bewaker. In die tijd leerde hij ook Karate.

Nadat Osho naar Amerika was verhuisd, verliet hij Pune in de zomer van 1981 en verhuisde naar het noorden van Nederland, in de buurt van Groningen, waar hij hielp bij het opzetten van de De Stad Rajneesh Commune in Heerde. Daar nam hij de distributie van Osho’s boeken en tapes over en maakte er een succesvolle onderneming van die vele jaren onder leiding van iemand anders werd voortgezet. Zijn liefde voor Osho’s woorden was duidelijk: meer dan 15 jaar lang was hij bezig met het vertalen van zijn boeken in het Nederlands en luisterde hij dagelijks naar een toespraak van Osho.

In 1982 bezocht hij samen met een vriend het eerste Summer Festival in Oregon. Omdat ze geen geld hadden, speelden ze op een avond in een Amsterdams casino en wonnen zo het geld voor hun reis. En weg waren ze!
In de jaren 90 woonde hij een aantal jaren in de Osho Risk Community in Denemarken. Later woonde hij in Eressos en werkte hij bij Osho Afroz. Een paar jaar bracht hij ook de zomers door in Corfu, maar was teleurgesteld dat hij daar niet de kost kon verdienen.

‘Dharmen was een goede vriend. Hij was sterk en compromisloos; hij kon zijn als onweer, als een donkere ridder. Hij was liefdevol en zorgzaam, maar kon ook gemakkelijk boos worden,’ schrijft Tatini. ‘Als een echt rock and roll-type hield hij van blues en rockmuziek. Hij hield ook van kunst en schilderde zelf. Hij had een grote collectie dure schilderijen. Hij kocht ook vier schilderijen van mij.
Hij had geen hechte band met zijn familie, maar het lijkt erop dat hij vier jaar terug vrede heeft gesloten met dat deel van zijn leven. Ik denk dat hij uiteindelijk gelukkig was in Ghana, waar hij een paar dagen geleden overleed. Hij zal gemist worden en de liefde zal voor altijd blijven.’

Bron: Osho News.

Leef diep, leef totaal, leef volledig, zodat je klaar bent wanneer de dood aan je deur komt  kloppen — klaar als een rijpe vrucht om te vallen. Slechts een klein briesje komt en de vrucht valt; soms valt de vrucht zelfs zonder het briesje door zijn eigen gewicht en rijpheid. Zo moet de dood zijn. En de bereidheid moet komen door te leven.    Osho

Zijn ziel beweegt voort….

Ook zijn familie was ‘verrast en onthutst over het spoedige vertrek van Prem. Hij hield van beweging in al haar verschijningen. Zijn eens zo sterke lichaam begaf het, nu is het stil geworden. Zijn ziel beweegt voort….’

   Prem 
Prem Abhay (Wieger Doeven) was een bijzonder mens, een gevoelsmens die de onschuld van een kind verenigde met de wijsheid van een oude commissaris van de recherche. Dat was zijn baan voordat Osho in zijn leven kwam en hij eind jaren 80 sannyasin werd.

In samenwerking met Osho Publikaties heeft hij vele boeken van Osho in het Nederlands vertaald. Ook was hij de laatste jaren een trouwe medewerker van de Vrienden van Osho en heeft hij bijgedragen aan de website en nieuwsbrief, o.a. door zijn vertalingen van de meditaties uit Osho’s Boek der Geheimen.
Zijn laatste post voor de website was typisch Prem: de mind tegenover het hart, speelse kinderen vanuit hun hart, hun gevoelswereld, tegenover rationele volwassenen vanuit hun mind.

Dood en liefde gaan samen; het zijn aspecten van dezelfde energie. Wanneer de dood je liefde vervult, en wanneer je in de liefde bereid bent te sterven – wanneer ze dezelfde smaak en hetzelfde aroma hebben – dan ben je je voor het eerst echt bewust geworden van de mysteries van het leven, de liefde en de dood.
Osho: The Revolution.

Hoe Nandan in mijn leven kwam

Vrijdag 7 oktober was er een herdenking voor Nandan, een van de initiatiefnemers van de Vrienden van Osho. Er waren verschillende sprekers waaronder zijn goede vriend Satyamo, die  herinneringen aan hem ophaalde die op een diepzinnige en aandoenlijke manier eindigen.

 Satyamo Uyldert

Echte liefde kent geen dood, en misschien staat het hebben van stoffelijke lichamen wel de echte verbinding tussen twee zielen in de weg. Ik kom dit soort gedachten ook vaak bij Osho tegen. Zoals dat sterven ook een feest kan zijn. Hebben de romantici dan toch gelijk? Dank je wel, Nandan, onze vriendschap gaat nooit verloren, daar is zelfs de dood niet tegen opgewassen! En ik denk dat Osho het wel mooi zou vinden als ik zeg: death is not a problem to be solved, but a mystery to be lived. Want ook de dood hoort bij het leven.
Je kan wel doen alsof, maar voor mij ben je helemaal niet dood, Nandan! Je bent in mijn leven gekomen en nooit meer weggegaan!

Meer: https://www.satyamo.nl/4314/spiritualiteit/hoe-nandan-in-mijn-leven-kwam/

Geeta komt weer thuis

Mijn mooie en moedige moeder, onze Geeta die het leven van zovelen heeft geraakt, heeft haar lichaam verlaten na bijna 102 levensjaren op deze aarde! Ze vertrok rustig en gemakkelijk. Het was prachtig om aan haar zijde te zijn de laatste dagen terwijl ze de overgang maakte. Ik ben enorm dankbaar om te weten hoe tevreden en gelukkig ze was geworden – welverdiend!!     
Garimo

Zie het interview met Geeta van 3 jaar geleden: Geraakt door Osho.
‘… Haar ontmoeting met Osho was een overweldigende ervaring die haar tilde uit haar leven als vrouw van een bankier en senator van de Eerste Kamer. Zij was haar kinderen gevolgd die zich verdiept hadden in de groepstherapieën die in de jaren 70 in zwang kwamen en die in rode kleren met een mala terugkwamen uit India.’ 

   Geeta

‘Als je eenmaal weet wat de dood is, zul je het met een groot feest ontvangen. Je zult het verwelkomen. Het is de vervulling van je hele levensinspanning. Het is de vrucht van je hele levensinspanning. De reis komt tot een einde. Je komt weer thuis.
Maar in de dood sterf je niet. Alleen de energie die je via het lichaam en de mind hebt gekregen, komt vrij en gaat terug naar de wereld. Je komt weer thuis.’
Osho

Joëlle Bogaert

Plotseling en onverwacht heengegaan, in de bloei van haar leven. 
Joëlle leidde al langere tijd meditaties in Osho Wajid Meditatie Centrum in Den Haag en had een paar maanden geleden de opleiding tot meditatiebegeleider daar gedaan.
We zullen haar zachtmoedige opgewekte aanwezigheid missen.

   Joëlle Bogaert

Op donderdag 5 mei is er gelegenheid om afscheid van Joëlle te nemen op haar geliefde werkplek Wajid. Op vrijdag  6 mei om 13.00 uur nemen wij afscheid van Joëlle op de Algemene Begraafplaats. 
Meer: Afscheid Joëlle.
Rouwkaart: Joëlle Bogaert

Nandan heengegaan

Swami Anand Nandan. 
E. Bosma, 1940 Drachten – 2022 Nieuw-Vennep.

Vandaag 15 januari is Nandan Bosma overleden, na een lange en uitputtende periode met chemotherapie, in zijn woonplaats Nieuw Vennep. Hij heeft zich de laatste tijd goed voorbereid op het naderende einde en is rustig overleden. De uitvaart wordt in besloten familiekring gehouden.
Nandan stond aan de wieg van de Vrienden van Osho, mede op zijn initiatief is de stichting opgericht in 1989 om Osho’s visie bekendheid te geven in het Nederlandse taalgebied. 

pastedGraphic.png   Nandan Bosma

In die tijd zat Nandan ook in het bestuur van de Amsterdamse commune Osho Stad aan het Cornelis Troostplein. Hij heeft toen het project opgezet om alle lezingen van Osho te digitaliseren in een programma The Quest, dat later door Samadhan uitgewerkt is tot een compleet archief met zoekmachine:
Osho Archive Catalog.

Nandan heeft in de jaren 80 een serie van 20 lezingen georganiseerd voor Amrito (Jan Foudraine). Andere initiatieven van Nandan waren een seminar over Osho’s boeken en een verzameling van 68 verhalen van sannyasins over hun weg naar Osho:
Hoe Osho in mijn leven kwam.

Nandan heeft er ook voor gezorgd dat er in de Koninklijke Bibliotheek een complete collectie boeken van en over Osho aanwezig is. Daarnaast heeft hij, met eindeloos geduld, alle mogelijke documenten en foto’s van de Osho centra in Nederland verzameld, geordend en ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), tegenwoordig het International Institute of Social History in Amsterdam. Dit archief beslaat 18,5 meter.

Wij gedenken Nandan met warmte en onze gedachten gaan uit naar Ma Prem Mandira, sinds 1987 Nandan’s echtgenote, en hun kinderen Sanat, Mark en Nienke.

pastedGraphic_1.png

En de grootste ramp die de menselijke mind is overkomen, is dat hij tegen de dood is. Tegen de dood zijn betekent dat je het grootste mysterie mist. En tegen de dood zijn betekent ook dat je het leven zelf mist – omdat ze diep met elkaar verweven zijn; ze zijn niet twee. Het leven is een groei, de dood is de bloei ervan. De reis en het doel zijn niet gescheiden; de reis eindigt in het doel.

Osho, The Revolution #9.

Tassita

Spiritueel, warm en vriendelijk.
met haar eigen leven intens tevreden, bleef er over
onvoorwaardelijke liefde voor ieder levend wezen.

Omringd door haar dierbaren heeft zij, in vrede en zonder angst, losgelaten.


Tassita

Helena Maria Haffner
(22 november 1954 – 22 december 2021)

Life begins where fear ends.
Osho

Dhyan Sutorius overleden

Afgelopen maandag is Prem Dhyan Sutorius overleden, landelijk bekend van zijn langdurige inspanning ter bevordering van Osho’s lachmeditatie. Prem Dhyan is 83 jaar geworden. De crematieplechtigheid zal a.s. maandag plaatsvinden om 12.30 uur in Zeist. Zie bijgaande advertentie uit de Volkskrant: Overlijdensbericht Dhyan Sutorius.

Dhyan Sutorius (24 september 1938 – 11 oktober 2021).
Dhyan Sutorius werkte als huisarts, scheepsarts en later als dermatoloog in zijn privé-praktijk in een van de ziekenhuizen in Amsterdam. Hij heeft sinds 1978 de lachmeditatie op allerlei (medische) congressen en bijeenkomsten geleid, soms met meer dan 800 lachers, diverse malen deels uitgezonden op radio en televisie.
In 1985 richtte hij in Duivendrecht het Centrum ter Bevordering van het Lachen op. 

Lees hier wat Dhyan Sutorius zegt over De transformerende kracht van de lachmeditatie.

Neelam

Ma Yoga Neelam ontmoette Osho voor het eerst in 1969 tijdens een van zijn bezoeken aan Ludhiana, en werd in 1972 door Osho ingewijd in sannyas. Ze bezocht regelmatig de ashram van Pune totdat Osho naar de V.S. vertrok. Toen voegde ze zich bij hem en leefde vier jaar in Rajneeshpuram.
In november 1985 keerde ze samen met Osho terug naar India en werd toen door hem aangesteld als zijn persoonlijke secretaresse voor India. Toen Osho terugkwam naar zijn commune in Pune, bleef zij werken als zijn secretaresse en verzorgde zijn werk in India. Ze werd ook door Osho aangesteld als lid van de Inner Circle.

   Neelam en Osho

Toen Osho zijn lichaam verliet in 1990 bleef ze in de commune in Pune om het werk te doen dat haar door Osho was gegeven. Van 1996 tot 1999 reisde ze elk jaar naar acht verschillende landen in Europa om meditatie-evenementen te leiden, o.a. ook in Venwoude. Toen ze de Pune commune in 1999 verliet, bleef ze rondreizen door heel India om meditatiekampen te leiden en liefdevol haar inzichten, verkregen door het samenzijn met Osho, te delen.
Op herhaalde verzoeken van Osho raakte ze betrokken bij het creëren van een oase in de Himalaya voor reisgenoten om samen te komen en te mediteren. Osho Nisarga in Dharamsala is het resultaat van die inspanning.

   Neelam recent

Neelam werd voor het eerst geconfronteerd met kanker in 2016, en nam het op als gewoon een nieuwe uitdaging, een klap van de Zen-stok van de meester. Na talloze chemokuren en andere behandelingen te hebben doorstaan, allemaal met haar ontembare en opgewekte geest, wist ze wanneer de tijd gekomen was om het lichaam te verlaten.
Tegen alle verwachtingen in stond ze erop om terug te keren naar haar huis, Nisarga. Haar laatste nacht bracht ze door met het observeren van haar adem, terwijl ze zo veel mogelijk in kleermakerszit zat en vaak haar dochter en voornaamste verzorger op de hoogte hield van de manier waarop haar adem het lichaam verliet.

   Neelam en Priya

‘Nu moet het allemaal door jou gebeuren. Heb gewoon het vertrouwen,’ zei ze tegen haar dochter Priya, voordat ze kort daarna haar laatste adem uitblies.

Fly high, Viyogi

Op 6 april is Viyogi gecremeerd op de begraafplaats Zorgvlied. Hij is met paard en wagen van zijn huis naar de begraafplaats begeleid door vrienden op de fiets. Bij de ingang van de begraafplaats was er een ceremonie met Gyanam. 

   Viyogi
Fly high my friend,
Amito en Dakini