Afscheid

Prem Krishna (Chrisjan Leermakers) 1952-2024

De afgelopen 4 jaar heeft hij in Wajid twee keer per week de Bhakti Yoga (muziek/zingen) met zijn fluitspel begeleid. Hij is ook voor langere periodes op de Humaniversity geweest waar hij ooit zijn naam gekregen heeft.

Citaat van de familie: ‘De laatste jaren was hij vooral zoekend. Naar liefde, naar nieuwe paden om te bewandelen. Toen midden in de coronatijd zijn zoon Rudolf het moeilijk had, was Chrisjan er voor hem. Helaas kon ook hij de dramatische afloop niet voorkomen. Daarna ging het niet goed meer met Chrisjan. Hij was sterk en probeerde steeds oplossingen te vinden voor zijn problemen. Helaas verzandde hij in een chaos waar hij niet meer wist uit te komen.’

Op 21 mei heeft de Wajid Bhakti Yoga groep bij zijn begrafenis met muziek en zang afscheid van hem genomen.

Er is niets om je zorgen over te maken. Je zult verdwijnen als een sneeuwvlok in zuivere lucht. Je zult niet sterven, je zult alleen verdwijnen. Ja, je zult niet gevonden worden in de individuele vorm. De vorm zal verdwijnen in het vormloze – de sneeuwvlok in de zuivere lucht.
Maar je zult er zijn en meer dan dat. Wanneer de rivier in de oceaan verdwijnt, sterft ze niet – ze wordt de oceaan, ze verspreidt zich, ze wordt groter, enorm, oneindig.

Osho: The Art of Living and Dying

Siddhartha van Langen 1934-2024

Swami Deva Siddhartha (Theo van Langen)
26 mei 1934 – 28 april 2024.

Op zondagavond 28 april jl heeft Siddhartha zijn lichaam verlaten. Hij heeft het lange ziekteproces van Parkinson vanuit acceptatie kunnen doorleven en er getuige van kunnen zijn. Het aanwezig zijn tijdens zijn overgang heb ik als zeer intens ervaren.

We hebben Siddhartha’s leven en dood naar zijn wens in een kleine setting gevierd. Hij had zelf zijn muziek uitgekozen: ‘Never born, never died’ en ‘Home is where the heart is’. De laatste song jullie allen vast bekend!
Omkar en Divyam en andere aanwezigen hebben tijdens hun celebration en satsang de song ‘Fly high’ gezongen. En dat laatste is een prachtige metafoor voor Siddhartha’s vertrek uit zijn lichaam.

Dierbare soulmate, fly high…
In liefde, vertrouwen en dankbaarheid,
Angela van Aubel

   Siddhartha van Langen

Rashma, Siddhartha, Ted en Sarojini, gaven toentertijd de eerste lichaamsgerichte therapeutische Osho geïnspireerde  therapie trainingen en workshops in Nederland. Daaruit is later de Neo hypno therapie ontstaan. Omkar was de eerste afgestudeerde neo hypno therapeut, en Siddhartha was voor hem een inspirator, leraar en vriend. Hij had al veel gedaan, maar kon nog niet uit de voeten met het concept van het innerlijke kind. Het idee van Siddhartaha over het ‘zorgen kind’, maakte het verschil. Siddhartha stimuleerde Omkar ook om zijn eigen pad te volgen, dit werd nog eens bevestigd doordat hij, een aantal keren, van België naar Groningen kwam om Omkar te superviseren in het begeleiden van een groep.

Later hebben wij veel gehad aan de supervisie die hij ons kon geven over bepaalde dingen van het Aumm Instituut, en gaven wij ook de primal op de Marckhoeve. Hij was onze inspirator. Door hem heeft het innerlijke kind werk handen en voeten gekregen, zegt Omkar altijd, waardoor de Primal Rebirth therapie ontwikkeld kon worden. 
We hebben elkaar regelmatig ontmoet in Poona, en we deelden de liefde voor Osho. Zeker de laatste jaren werden wij geïnspireerd en geraakt door zijn meditatie en in stilte zijn, bewustzijn, Osho en interesse in alles wat met leven te maken had. Ook al zagen we elkaar niet – we hadden wel dit contact.
Tijdens de celebration hebben we hem een ‘fly high’ gegeven – we denken dat hij ervan genoten heeft

Omkar en Divyam
Aumm Instituut

Siddhartha heeft een aantal boeken geschreven:
• In de ban van je kinderbeelden.
• Uit de ban van je kinderbeelden.
• Heel je kind.
• Van Rome naar Poona.
Meer: Siddhartha: Enkele gegevens over mijn leven

Als een van een groep van vier Zingende Fraters kon Siddhartha in zijn tijd de humor van Wim Sonneveld’s persiflage ‘Frater Venantius’ wel inzien, in tegenstelling tot vele katholieken die zich daar vreselijk aan ergerden. Hij had er smakelijk om gelachen en zelfs een liedje op gemaakt, waar twee van de coupletten zo klinken:

   Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat d’eerste zingende frater
   opnieuw een zuidelijk zonnelied
   op Sonneveld zou maken.

  Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat alle mensen lachten,
   maar toen ik wakker werd, sprak Gij:
   ‘Dat komt, nog even wachten…’

Meer: Theo van Langen, de Zingende Pater

Elke dag zien we het leven zo kalm
in de dood overgaan
zo rustig zonder enige tam tam.
Je kunt de voetstappen van de dood
zelfs niet horen.
er kan geen tegenstelling zijn tussen leven en dood.
En zij die weten
kennen ook de andere kant
dat de dood zich beweegt
in nieuwe vormen van leven.
alle onderscheidingen zijn
bedenksels van mensen.
Het bestaan zelf is zonder onderscheid.

Osho: Light on the Path.
Vertaling van Siddhartha.

George Groot 1942-2024

George Groot (1942-2024) werd bekend in de jaren 70 met het cabaret Don Quishocking toen ze het Cameretten festival wonnen. Samen met zijn vrouw Ank ging hij in 1980 naar Pune in India waar hij sannyasin werd. Zijn keuze voor Osho leidde tot onenigheid binnen de groep, maar ze verwerkten de onderlinge spanningen in een programma ‘Wij zijn volstrekt in de war’ (1981). George trad altijd op in oranje kleding.

   Don Quishocking

Pas geleden heeft George nog een interview gegeven over zijn tijd bij Osho in een documentaire over de Orange Full Moon Affair in 1981: In de ban van Bhagwan.

Sinds twee jaar wist George dat hij kanker had. ‘Ik ben altijd heel bang geweest om dood te gaan. En nu het aan de orde is, ben ik dat opeens niet meer. Dat vond ik een geweldige ontdekking.’ Cabaretier George Groot (82) vertelt het bijna stralend. Sinds twee jaar weet hij dat hij ziek is.
De Volkskrant, 14 mei 2024.

Deva Rupa 1947 – 2024

Zeer onverwachts is Rupa Bokhorst overleden. Zij is snel en vredig heengegaan, zonder te lijden, aan de gevolgen van een herseninfarct. 

Rupa woonde begin jaren 80 in de Satnam commune in Groningen en heeft ook in de grote Osho commune in Heerde gewoond. Ze kwam uit een familie van schilders, ze exposeerde en gaf schilderlessen. De cover van het boek van Osho Publikaties ‘Een nieuwe visie op de bevrijding van de vrouw’ is van haar hand.

Haar man Anando was in Portugal gebleven waar hij net geopereerd was. Ze laat een dochter Kiba, kleindochter Zoë en achterkleindochter Kiana na. 
Donderdag 4 april om 10.15 kunnen mensen die afscheid willen nemen  verzamelen achter de aula op Zorgvliet, van daaruit zal rond half elf de gang naar het crematorium worden gemaakt. Dat duurt dan al met al tot ongeveer 11 uur.

Tegen de dood zijn betekent dat je het grootste mysterie zult mislopen.
En tegen de dood zijn betekent ook dat je het leven zelf zult mislopen,
want diep van binnen hebben ze al met elkaar te maken.
Het zijn geen twee dingen. 

Het leven is groei, de dood is de bloei ervan.
De reis en het doel staan niet los van elkaar.
De reis eindigt in het doel.

Osho

Prem Hanny 1932-2023

Heus, de dood is de deur –
de opening naar het onsterfelijke.
Wees bewust van wat voor de geboorte
en na de dood is.
En – dat ben jij.
Osho          

Ma Prem Hanny van der Sterre- de Bruijn is overgegaan.
12-9-1932 – 19-12-2023.
Weduwe van Tim van der Sterre.
Zusje van mevrouw M.D.F. de Bruijn.
De crematie heeft plaatsgevonden in besloten kring.

In 1979 kreeg Hanny sannyas van Osho. Dit is wat ze erover geschreven heeft:
‘Weet je wat je naam betekent?’ vraagt Osho mij en ik zeg van binnen repeterend ‘Johanna, brenger van het goede.’ Dan begin ik hardop met Jo-hanna te hakkelen en zegt Osho, glimlachend: ‘Dat is wel genoeg en…sluit je ogen.’ Mijn hart slaat als een gek maar ik bedenk ‘ik ben bij Osho’ en onderga een vloedgolf en ben in een immense stilte. 

Meer: Darshan met de Meester.

Shanti Sagar 1944-2023

Shanti Sagar (a.k.a. S. Simon) was een mental coach, therapeut en facilitator van The Work™ van Byron Katie. Hij werkte al meer dan 35 jaar met mensen, maar gaf ook internationaal workshops. Hij was gevestigd in Amsterdam. In 1990 ontmoette hij zijn geliefde Abhilasha, ook een therapeut, en trouwde met haar in november 2002.
Sedert 1999 werkte Sagar met The Work™ van Byron Katie.


Shanti Sagar                                                                                  

In de Pune Een ashram, waar hij zich halverwege de jaren zeventig bij had aangesloten, maakte hij deel uit van de Vrindavan keuken en vervulde hij verschillende rollen.
De naam die hij van Osho had gekregen betekent oceaan van vrede en stilte.
Hij groeide op aan de oostkust maar studeerde deels in California, waar hij een Master in Counselling Psychology behaalde. Later volgde hij ook een opleiding tot Gestalttherapeut en Hypnotherapeut.
Hij was een zachtaardig persoon, met veel humor, een echte mensch.
We zullen hem erg missen.

Bron: Osho News.


Sagar en Abhilasha

Een vraag van Sagar aan Osho:
Waarom ben ik zoals ik ben? Ik voel me als de lotus die de roos wil zijn.

Wat is dan het probleem? Dus jij bent de lotus die de roos wil zijn – wees het dan. Wat je ook bent, je bent het. En dat moet je in absolute nederigheid accepteren. Zelfs als je voelt dat je een lotus bent en de roos wilt zijn, ben je de lotus die de roos wil zijn. Wat is, is en wat niet is, is niet! Ontspan erin, accepteer het, verwelkom het, en plotseling zul je een grote vrede om je heen zien en een grote stilte die in je ontstaat en een grote vreugde die in je overstroomt. We missen vreugde omdat we altijd iets anders proberen te zijn.
Nu kan ik je vraag wel begrijpen. Ik heb tegen jullie gezegd ‘probeer niet iets anders te zijn,’ en ik heb je gezegd ‘een lotus is een lotus en een roos is  een roos, en de lotus moet niet proberen een roos te zijn en de roos moet niet proberen een lotus te zijn; anders zullen ze neurotisch worden.’ Daarom heb je de vraag gesteld.

Je zegt: ‘Ik voel me als de lotus die de roos wil zijn.’ Dus je denkt dat je een heel relevante vraag hebt gesteld, en ik kan begrijpen waarom je je zo voelt, maar luister naar mijn antwoord. Dus jij bent de lotus die de roos wil zijn – het zij zo. Dat is wat ik bedoel: probeer niets anders te zijn. Als jij dit bent, dan ben jij dit. Nu zou je willen proberen om de lotus te blijven en niet de roos te zijn. Maar als dat van nature in je opkomt, creëer je een spanning in jezelf. Wat van nature komt is goed, wat uit zichzelf komt is goed.

De vraag is van Shanti Sagar, en ik zie de mogelijkheid van zijn diepe aanvaarding van het feit. Accepteer het. Als dit de manier is waarop God wil dat je bent, wees dan zo. Dan is dit je lot.
Als je eenmaal de dingen begint te aanvaarden, verdwijnen de spanningen, de angsten, de angst wordt niet meer gevoeld. En in een staat zijn van geen angst, geen bezorgdheid, geen spanning is religieus zijn.

Osho: The First Principle #4.

Samarpito 1953-2023

Ma Prem Samarpito (Marian Birdow-Wertheimer) werd geboren in Amsterdam en groeide op als enig kind van liefhebbende Joodse ouders die niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog waren gekomen.
Nadat ze haar schoolopleiding had doorlopen en in 1975 afgestudeerd was aan de Sociale Academie, vertrok ze met haar vriendin Aren voor een reis over land naar India. Onderweg, al in Griekenland, ontmoette Aren ‘de man van haar dromen’ waardoor Samarpito de rest van de reis alleen verder moest.
Pas later hoorde ze van Osho en nam ze sannyas in Pune op 31 december 1980. Ze bezocht de ashram in Pune verschillende keren en woonde in de Amsterdamse commune Sadhana.

   
Samarpito op de Ranch

Na Osho’s vertrek naar Amerika voegde Samarpito zich bij hem in Rajneeshpuram en werkte in de vrachtwagenafdeling Baal Shem en in Gorakh als vuilniswagenchauffeur.
In 1985 vestigde ze zich in Amerika waar ze werkte als ‘Silver cab’ taxichauffeur, serveerster, schoonmaakster en maatschappelijk werkster in Laguna Beach en later in Boulder, CO.


Samarpito en Anthony


Samarpito, Anthony, moeder Rose

Daar ontmoette ze Anthony met wie ze in augustus 2001 trouwde, met een groot feest in aanwezigheid van haar moeder, Anthony’s familie en een aantal Nederlandse en Amerikaanse vrienden. De Nederlandse vrienden brachten twee heerlijke weken met haar door en werden goed verzorgd door het pasgetrouwde stel.
Samarpito bezocht haar moeder regelmatig in Amsterdam. Tijdens deze verblijven zocht ze ook haar vrienden op die op verschillende plaatsen in Nederland woonden. Onder hen was haar goede en levenslange vriendin, Anneke (‘mijn zus’), met wie ze vanaf de kleuterschool was opgegroeid.

Ik had Samarpito al ontmoet in Pune, maar we leerden elkaar beter kennen nadat we elkaar toevallig tegen het lijf liepen in een winkelcentrum in Amsterdam in 2012. Toen ze hoorde dat ik als zelfstandig zorgverlener met ouderen werkte, vroeg ze me of haar moeder (op dat moment 92 jaar oud) een beroep op me kon doen als ze ziek was of hulp nodig had.
Ik kreeg een hechte band met haar moeder en zo had ik regelmatig contact met Samarpito via de telefoon en e-mail. Ik was niet de enige die haar moeder bezocht en verzorgde, want Samarpito had haar vrienden en neven weten te mobiliseren om voor haar te zorgen, iets wat we meestal met veel plezier deden.


Samarpito, Devapriya en Devabodhi

Rond de tijd dat ik af en toe de zorg voor haar moeder op me nam, werd bij Samarpito LSM (leiomyosarcoom) geconstateerd, een terugkerende kanker van de zachte weefsels in de buik.
Hoewel ze in constante angst leefde voor de steeds terugkerende ziekte, de verschillende operaties en behandelingen die haar uitputten, liet ze zich er niet door hinderen om nieuwsgierig te blijven naar het leven en trouw te blijven aan haar wijdverspreide vrienden.
Rond haar 70e verjaardag, afgelopen oktober, vond ze echter dat het tijd was om het op te geven en was ze klaar voor haar ‘laatste reis’.

Gesteund door Anthony en een kring van goede vrienden verliet ze haar lichaam op 3 november in Broomfield, CO, slechts 14 maanden nadat haar moeder op 100-jarige leeftijd was overleden.
Ik ben dankbaar dat ik in februari van dit jaar twee weken met Samarpito in Florida kon doorbrengen. Ik zal me haar altijd herinneren als een liefdevolle, nieuwsgierige en dappere vriendin die met volle teugen van het leven genoot. Ze was een mooie, sterke vrouw en een echte vriendin voor velen.

Devabodhi


Foto in de Rajneesh Times

Het leven is niet een probleem
dat opgelost moet worden
maar een mysterie
dat geleefd mag worden.
Osho

 

Een goed geleefd leven!

We vieren alles. Vieren is onze manier om alle geschenken van het bestaan te ontvangen. Het leven is zijn geschenk, de dood is zijn geschenk; het lichaam is zijn geschenk, de ziel is zijn geschenk. We vieren alles. We houden van het lichaam, we houden van de ziel. We zijn materialistische spiritualisten. Zoiets is nog nooit gebeurd in de wereld. Dit is een nieuw experiment, een nieuw begin, en het heeft een grote toekomst.
Osho

   Swami Anand Jayesh

Vier vandaag, waar je ook bent, samen met ons het leven van Jayesh (Michael Byrne), die vandaag het lichaam heeft verlaten. Hij was fit en gezond tot voor kort en werd slechts twee weken geleden gediagnosticeerd met alvleesklierkanker die zich al wijd verspreid had in het lichaam en die, zoals hij het uitdrukte, geen licht aan het einde van de tunnel aangaf.

Meer dan drie decennia geleden benoemde Osho Jayesh tot voorzitter van de ‘Inner Circle’, alsook tot voorzitter van de OSHO International Foundation, Zürich, en het ‘Presidium’, belast met het ondersteunen van de uitbreiding van Osho’s visie over de hele wereld. Jayesh werd persoonlijk door Osho voorbereid om op de verdere uitbreiding van zijn werk toe te zien nadat Osho zelf het lichaam had verlaten.
Jayesh verwees vaak naar wat hij noemde ‘Osho’s lijst’, en in het bijzonder Osho’s aandringen op het belang om zijn werk overal ter wereld beschikbaar te maken, met behulp van de nieuwste technologie.
Dat Osho nu de meest gepubliceerde – gelezen, bekeken en beluisterde – non-fictie auteur in de geschiedenis is, getuigt van Jayesh’s toewijding om het vertrouwen te vervullen dat Osho in hem stelde toen hij zich in zijn laatste momenten naar hem omdraaide en tegen Jayesh zei: ‘Ik laat jullie mijn droom na.’

Osho nodigde Jayesh ook uit om wat toen een Ashram was om te vormen tot de campus van het Osho International Meditation Resort. Voor degenen die deze iconische campus hebben bezocht of gezien, kunnen woorden deze nalatenschap niet beschrijven.
Na het voltooien van de laatste etappe van zijn werk, het overdragen van de voorzittersrol aan Amrito, in overeenstemming met Osho’s richtlijnen, bracht Jayesh de laatste dagen voornamelijk in stilte door, terwijl hij toekeek hoe zijn lichaam oploste in een loslaten.

De gratie, ontspanning en gecentreerde manier waarop hij zijn vertrek benaderde was zodanig, dat het niemand zal verbazen als hij niet terugkeert. Zijn toewijding aan het werk van Osho en de totaliteit die hij elke dag in het werk bracht, was iets om te aanschouwen en een inspiratie voor ons allen die de kans en het voorrecht hadden om met en om hem heen te werken gedurende al die vele jaren.

Deze dag vieren we een leven!

Ontvangen als persbericht op 6 november.
Volgens sannyas.wiki werd Jayesh (Michael Byrne) geboren in januari 1948 en werd hij sannyasin in 1984. Hij was de broer van Raj (D’Arcy O’Byrne).

Bron: Osho News.

Swami Prem Sef (Sef Kicken)

Op 11 oktober is Sef Kicken in woonzorgcentrum ‘de Beyart’ in Maastricht overleden. In 1979 werd hij discipel van Osho. Sef kreeg de naam Swami Prem Sef.

Drs. ir. Sef Kicken (1945) studeerde wiskunde en filosofie. Hij was zowel een beta- als alfa-wetenschapper. Sef was leraar wiskunde aan verschillende opleidingen en van 1977-1979 docent filosofie aan de internationale academie van Manternach (Luxemburg). Zijn kernthema was holistisch denken in de wetenschap.
Buiten wetenschapper was Sef een actieve Rock & Roll liefhebber vooral in de periode 1957-1970. Hij schreef veel in muziekbladen en stelde ook R&R radio programma’s samen.
Sef was auteur van 3 boeken:
– Alternatieve Wetenschap, 1975
– Bewustzijnscrisis en Cultuurverandering, 1977
– Bewustzijn als Basis, 1991
Daarnaast schreef hij veel bijdragen voor tijdschriften waaronder Prana en Bres. Hij gaf in de periode 1976- 1985 veel lezingen door het land. Wie op internet zoekt ziet dat Sef zijn sporen heeft nagelaten. Er zijn nog altijd artikelen en boeken van zijn hand te vinden.

In het midden van de jaren zeventig las ik ‘Alternatieve Wetenschap’ en ik dacht: wat bijzonder, iemand uit Maastricht die een boek schrijft over hoe het anders moet met onze maatschappij en de wereld als geheel. Zijn open benadering bij de analyse van de naderende cultuurcrisis raakte me zeer. Niet veel later tref ik Sef en reizen wij samen af naar Amsterdam om in Center aan de Kromme Waal een ‘Enlightenment Intensive’ groepstherapie te doen. 
Spiritualiteit is prachtig maar het is nog meer werken aan jezelf en dat deden we.  In 1980 zetten wij een Centrum voor persoonlijke groei op aan de Wilhelminasingel in Maastricht. Het was misschien wel de enige ontmoetingsplek in Maastricht waar sannyasins elkaar ontmoetten en gezamenlijk konden mediteren. Sef was een graag geziene gast en een warm en bescheiden persoon. Hij is tot op hoge leeftijd blijven reizen, naar India en later meer naar spirituele oorden in onze buurlanden. In Zuid India bezocht hij graag christelijke kloosters en hij gaf daar ook gastlessen aan scholen.
Sef was een voorloper en een profeet van de nieuwe tijd . Zijn ideeën zijn door de jaren heen steeds relevanter geworden. Hij is voor veel mensen in Nederland de persoon geweest die de tijdgeest goed aanvoelde en deze wist te verwoorden. Maar zoals zo vaak, wordt een profeet zelden in zijn of haar eigen land geëerd.

In ‘Bewustzijn als Basis’ beschrijft Sef Kicken het bewustzijn als algemeen perspectief, dat eenheid en samenhang kan brengen tussen de verschillende wetenschappen, de religie, en de filosofie, maar dat ook een uitweg kan bieden uit de huidige wereldcrisis. Het bewustzijn is daarbij het verbindende element, omdat het de basis is van alle denken, kennen, voelen, gewaarworden, ervaren, handelen, willen, De Wereldcrisis is volgens de auteur in wezen een crisis in het bewustzijn, die voortkomt uit het dualistische denken dat tegenstellingen en conflicten schept. De tijd is dus rijp voor een holistische visie die uitgaat van de eenheid van de werkelijkheid, inclusief de mens die deze werkelijkheid waarneemt. Recente ontwikkelingen in verschillende wetenschappen, vooral in de kwantumfysica, de parapsychologie en de transpersoonlijke psychologie, wijzen ook in deze richting. Er ontwikkelt zich een synthese waarin wetenschap en religie, westerse en oosterse inzichten samen komen.

Wij zullen zijn energieke, levenslustige, dansende persoon met uitstraling missen in Maastricht.
Hartelijke groet,
Berto Aussems

De angst voor de dood is angst voor tijd. En de angst voor tijd is, diep van binnen, angst voor ongeleefde momenten, voor een ongeleefd leven. Dus wat te doen? Leef meer en leef intenser. Leef gevaarlijk. Het is jouw leven. Offer het niet op voor welke dwaasheid dan ook die je is aangeleerd. Het is jouw leven. Leef het! Offer het niet op voor woorden, theorieën, landen of politiek. Offer het voor niemand op. Leef het! Denk niet dat het moedig is om te sterven. De enige moed is om het leven volledig te leven; een andere moed is er niet.

Osho: The Art of Living and Dying

Ze koos ervoor om weg te zweven

Elsja Lewin (Saraswati)
10 aug 1949 – 20 juli 2023

  Elsja en Sanatan

Vleugellam
Na een rijk leven vol avontuur
Raakte ze vleugellam
Haar leven was voltooid
Ze koos ervoor om weg te zweven

Meer: Elsja’s wens.