Prabodh Robert

Een nachtelijke ontmoeting met Bhagwan

Swami Prabodh Robert
(‘Bewustzijn’)

Geboren in 1961 in Egmond
Ontving sannyas in 1983

Het was begin tachtiger jaren, Ik was rond de 20 jaar oud en woonde in Egmond bij m’n ouders. Er gingen verhalen door het dorp dat een voormalig koloniehuis bezet zou zijn door een gevaarlijke sekte. Ik las wel stukjes in het plaatselijke krantje over wat er zoal voor activiteiten te doen waren bij deze ‘sekte’. Ik werd nieuwsgierig en besloot een afspraak te maken om zodoende wat meer informatie te vergaren. Ik was een zoeker en dit hoorde bij het patroon.

Eenmaal aangekomen voelde in een ongelofelijke fijne liefdevolle sfeer in ‘GRADA RAJNEESH’, want dat was de eerste naam van dit voormalig kindertehuis. Ik zat na afloop van de introductie in een soort zevende hemel. Ben er later vaak geweest en heb er ook een tijdje gewoond.

In die periode ging ik in het Amsterdamse Krasnapolsky hotel werken en wonen, omdat heen en weer reizen niet mijn ding was. Tijdens een droom die ik als nieuwe Amsterdammer kreeg zag ik Bhagwan voor me. Hij wenkte mij. Ik wist niet wat ik ermee aan moest.

De volgende dag had ik avonddienst. Ik besloot ‘s morgens een stuk te gaan wandelen, over de Dam de Kalverstraat in. Ter hoogte van boekhandel ‘De Slegte’ werd ik als het ware naar binnen gezogen, terwijl ik eigenlijk nooit in boekwinkels kwam. Ik werd naar rechtsachter in de winkel geleid. Daar lagen allelei boeken van de man die me wenkte in mijn droom van de vorige nacht en van wie ik kort daarvoor foto’s zag op de muren van GRADA en, zoals me inmiddels was opgevallen, ook in de houten kralenketting (Mala).

Ik pakte als automatisch een boek getiteld ‘Het Boek der Geheimen’. Bij het willekeurig openslaan las ik een stukje wat precies ging over mijn situatie op dat moment. Toen is het snel gegaan, direct in het rood en een paar jaar later, in 1983, sannyasin geworden met de naam Prabodh Robert. Ik bezocht bijna iedere avond discotheek ZORBA DE BUDDHA achter het hotel op de Oudezijds. Heb heel veel gezien en genoten, maar praktizeer op dit moment niet meer.

Haarlem, 9 december 2011
Rob Castricum

Lijst