Jonathan

Vaak is het net alsof
hij reageert op wat er
in het heden
bij mij
en m’n vriendin plaatsvindt

Jonathan
Geboren in 1951 in Utrecht

Osho kwam in mijn leven via de televisie en nu nog steeds: mijn vriendin neemt de uitzendingen voor mij op.

Wij waren een groepje vrienden die op een gegeven moment bedachten dat het goed is om te leren mediteren. We vonden in een Prana-achtig tijdschrift iemand, in Amsterdam, die zich zijn vorige leven herinnerde, van ongeveer 500 jaar terug. Daar ontmoeten we die persoon, die ons wel wilde leren mediteren en dat deden we toen bij mij thuis in Utrecht.

Wij waren zijn eerste leerlingen, dus was het nog wat zoeken naar een goede vorm. In het begin leek het allemaal heel goed, maar al gauw werden de oefeningen overspoeld met allerlei aanroepingen van heiligen en engelen, waardoor de inhoud vertroebelde. We hadden toen net een ademhaling-oefening gedaan, waarin duidelijk werd dat alles energie is en dus EEN. Tijdens het napraten gaf hij duidelijk te kennen dat hij vooral christelijk was en dat er ook een god en een duivel is. De net geleerde Eenheid viel daarmee weer in duigen.

Natuurlijk waren ook wij christelijk opgevoed, maar waren niet meer praktiserend en gingen op zoek naar teksten en boeken over mediteren en hebben die, zogezegd, ‘opgeschoond’ voor ons gebruik. Daar zijn effectieve lessen uit voort gekomen. Twee jongens gaven samen die lessen vorm en begeleidden ons, dat ging heel lekker en intens ook.

Zij kwamen daarna op het idee om les te gaan geven in een jongeren vereniging en pasten de lessen daaraan aan, waardoor er veranderingen kwamen die ik niet meer kon volgen. De ‘stappen’ werden te groot.

Helaas is onze groep nu uit elkaar en zijn we ieder ons weegs gegaan, een enkeling kom ik nog wel eens tegen, anderen zijn verhuisd, één is inmiddels gestorven, een ander is verslaafd geraakt en wil geen contact meer.

Ik mis het in een groep mediteren, daar je elkaar stimuleert en je met elkaar ervaringen kunt uitwisselen. Toen ontdekte ik dat Osho op RTV Utrecht te zien was/is en ben die uitzendingen gaan volgen. Mijn vriendin neemt die voor mij op, zodat ik nog eens rustig thuis kan kijken.

De uitzending van zijn overlijden deed mij heel veel verdriet, maar twee weken later was hij gewoon weer op de tv en dat deed mij ook net zoveel, alleen werkte dat weer anders uit. Ik was heel blij om hem weer te zien (grappig). Vaak is het net alsof hij reageert op wat er in het heden bij mij en m’n vriendin plaatsvindt en alsof hij mij kan zien/voelen en dan even kijkt.

Ik ben heel blij en dankbaar met die uitzendingen en zou het missen gaan als die er niet meer zijn.

Dit is zo’n beetje hoe Osho in mijn leven kwam, hartelijk dank voor je tijd om dit te lezen.
Vriendelijke groet en veel LICHT toegewenst!

Utrecht, 9 december 2011
Jonathan van Camp

Lijst