Daya

‘ God is liefde en liefde verbindt’

Ma Anand Daya
(‘Compassion out of Bliss’)

Geboren in 1953 te Uithoorn
Ontving sannyas in 1980

Mij is al lang gevraagd of ik iets wil schrijven over hoe Osho in mijn leven kwam. Ik zei steeds: ‘Als ik me goed voel’, want als je je niet blij voelt en depressief, dan ben je toch geen goede sannyasin, of wel soms?

Ik kreeg in 1980 van Osho de naam Anand Daya: ‘Compassion out of bliss’. Hij maakte de vergelijking met een boom: de wortels en de stam zijn de bliss, en de bloemen de compassion; als de boom goed geworteld is, komen de bloemen vanzelf en als er bliss is, komt de compassion vanzelf. Je hoeft niet je best te doen om goed te doen en je hoeft je vooral niet beter en mooier voor te doen dan je bent. Hier bij keek hij me doordringend aan en ik voelde dat hij dwars door me heen keek. Daar schrok ik een beetje van en toen zei hij om er een grapje van te maken: ‘Do you like women with lipstick?’ Met andere woorden: ‘Maak je niet mooier dan je bent en zet geen masker op’.

Dit is nu al ruim 34 jaar geleden en het is nog steeds een leidraad voor mijn leven. Moeilijk als de bliss er niet is, dan schaam ik me als iemand me vraagt wat mijn naam betekent omdat ik voel dat ik mijn naam niet kan leven. Wat ik er van geleerd heb, is dat je niet anders kunt zijn dan je bent, hoe graag je dat ook zou willen, en dat een ander dus ook niet anders kan zijn dan hij of zij is. Wat overblijft is te accepteren: je zelf zoals jij bent en de ander zoals die is. Ik heb gemerkt dat compassie wel kan groeien als je je niet goed voelt, want dan kun je je beter in andere mensen inleven.

Maar goed: hoe is Osho in mijn leven gekomen?
In 1979/80 zag je steeds meer mensen in knaloranje jurken te midden van de grauwe massa. Daar werd ik erg blij van. Via mijn werk leerde ik sannyasins kennen en zo kwam ik op de boot aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam voor de eerste meditatie: de Nadabrahma. Ik kwam in een tijdloosheid.

Op de Vrije Universiteit waar ik studeerde waren ook sannyasins en één hield een college over Osho in een grote collegezaal. Ik herinner me hoe hij vertelde over hoe Osho, toen hij 7 jaar was en met zijn grootmoeder en stervende grootvader in een ossenkar op het platteland van India van Kuchwada naar Gadawara reed en zijn grootvader steeds zei: ‘Stop the wheel’. Afgelopen winter heb ik die plaatsjes en het geboortehuis van Osho bezocht en is het allemaal nog meer gaan leven.

Het eerste boek wat ik las van Osho was ‘Mijn Weg, de Weg van de Witte Wolk’. Osho beschrijft wat heel diep van binnen in mij leeft, maar wat ik zelf niet kan verwoorden, iets ook dat veel grootser is dan ik kan bevatten.

Ik las het boek van Amrito, Jan Foudraine, ‘Oorspronkelijk Gezicht’, en begon mijn kleren te verven. Na het lezen van het boek van Lin Stevens ‘Een schijn van heiligheid’ ging ik twijfelen, maar ik ben toch in augustus 1980 naar Poona gegaan en heb begin september sannyas gekregen.

Hoe mijn leven gegaan zou zijn zonder Osho weet ik natuurlijk niet, maar ik denk niet dat ik zonder Osho zulke momenten van extase gekend zou hebben. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Wat ik van Osho begrijp is dat het er om gaat om steeds bewust proberen te zijn op een lichte, niet serieuze manier.

Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor een Meester die zo rijk is: aan invalshoeken, aan woorden, aan meditatietechnieken – voor zover ik weet is hij de enige Meester in deze tijd die het totaal beleven van emoties en seksualiteit gebruikt om tot transformatie en meditatie te komen. Daarom hield hij zo van Khajuraho waar eeuwen geleden mensen via tantra tot meditatie kwamen. Ook is Osho rijk aan volgelingen: hij weet over de hele wereld zoveel verschillende mensen te raken. Afgelopen jaar ontmoette ik midden op het Indiase platteland boeren, die net als wij in Amsterdam, de Dynamic doen.

Zelf ben ik door Osho en de groepen en trainingen in Poona meer in contact met mijn lichaam gekomen: je lichaam is een tempel van God. Ik geef massages in Koan Float, een centrum in Amsterdam waar je gemasseerd kunt worden en in een samadhitank, zoals in Poona 1, kunt ontspannen. Ik vind het heerlijk om met mensen op energieniveau te communiceren.

Wat ik van Osho begrepen heb is: God is liefde en liefde verbindt. Als we naar binnen gaan en ons bewust worden van onze conditioneringen en die los kunnen laten, zijn we allemaal één.

Amsterdam, 21 januari 2015
Daya Krajenbrink

Lijst