Dakshina

‘To me intelligence is the basic morality’

Ma Bodhi Dakshina
(‘Gift of Consciousness’)

Ontving sannyas in 1988

Op TV ergens in 1985 kwam er tijdens het journaal een beeld van Bhagwan tussen twee politie-inspecteurs in de V.S., hij moest zijn vinderafdrukken maken. Ik had nog nooit zo’n kwetsbare man gezien. Ik voelde iets van een groot onrecht gebeurt hier, dit wil ik uitzoeken!

Ik kwam uit bij de Mystery School in Amsterdam, opgezet door sannyasins van Bhagwan en vroeg om een vrijwilligersbaan. Zo verzeilde ik in de sannyasinwereld en ik vond het geweldig. Al die mooie vrolijke mensen en ik kreeg hugs van de leukste mannen. Er was een bibliotheek van Osho, videos en ik nam deel aan de Actieve Meditaties. Kortom mijn hele leven veranderde en werd vrolijker en lichter.

Op een dag hoorde ik Osho op een video zeggen: ‘If you want to meet me, don’t wait too long’. Dit liet mij niet meer los. Ook mijn vriendje was ondertussen geboeid geraakt door Osho en we besloten samen naar Poona-India te vertrekken om hem persoonlijk te ontmoeten. Dat lukte zo maar niet, we waren heel gestresst en werden allebei behoorlijk ziek. We moesten de reis annuleren. Het is grappig, maar je weet er staat heel veel te gebeuren …. en dat is best eng. Ook werd er gezegd: van je relatie blijft niets over (dit bleek later dus niet te kloppen.)

Toen we beter waren besloten we zo snel mogelijk opnieuw de reis naar India te boeken en direct alles te betalen zodat we wel moesten afreizen.

Terwijl ik dit opschrijf voel ik weer hoe indrukwekkend het was om die GATE en dat Buddhafield van de Ashram van Osho binnen te stappen. Het was of ik van de hel in de hemel kwam en na een paar dagen dacht ik zelfs: zie je wel, sprookjes bestaan. En daar bedoelde ik mee de schoonheid om me heen van de energie van die wereld daar en de schoonheid van de Ashram zelf, de prachtige bomen waarvoor zoveel respect was dat er openingen in het plafond waren gemaakt, zodat ze hun natuurlijke weg konden gaan. Ook het eten was zuiver en schoon. Er waren mensen van over de hele wereld, die met hetzelfde bezig zijn als jij.

Het ontmoeten van Osho tijdens de Avondlezing met dans en meditatie (de White Robe Brotherhood) is niet te beschrijven. Het fenomeen van een individu dat leeft met een niet geïdentificeerd bewustzijn, creëert pure schoonheid en je gaat na die ontmoeting als vanzelf meer leven vanuit je hart. Ik wilde hierna alleen maar zo dicht mogelijk bij die bron komen en besloot om direct sannyasin te worden, wat dat ook mocht betekenen.
Nu je leven verandert radicaal. Je kunt in de Ashram vanaf 7.00 u. tot 21.00 uur elke dag aan gevarieerde actieve meditaties deelnemen. Het is alsof je wakker wordt geschud en plotseling ziet wat een onnodige ballast je bij je draagt. Ik dacht de hele tijd: ik wil alleen maar BEWUSTER leven. En wat wil mijn Destiny! Osho geeft me de naam Ma Bodhi Dakshina, wat betekent ‘Gift of Consciousness’. Ik heb een heel mooie levensopdracht ontvangen.

Na een tweede verblijf in de Ashram in Poona van drie maanden wilde ik graag die mooie sfeer thuis creëren en hebben we lange tijd dagelijks de White Robe Brotherhood (een video met lezing van Osho, dans en meditatie) gevierd.

Voordat ik sannyasin werd vond ik op een feestje de volgende tekst in een boek van Osho. Ik schreef het over en het zit sinds 1988 in mijn portemonnee en is tot vandaag mijn levensmotto:

‘To me intelligence is the basic morality. If you are intelligent you will not harm anybody because that is foolish. Life is so precious it is not to be wasted; it has to be lived in deep celebration, in deep gratitude. And one has to be very careful and watchful because a moment gone has gone forever. It will never return. So if you waste it in stupidity you are waisting a great opportunity. Live eacht moment so totally, so fully aware, that you never repent later on that you did not live, that you could have lived more, that you could have enjoyed more. That’s what intelligence is: to live so totally that there is no repentence never. One is always contented. One knows that one has lived to one’s uttermost.’

TAO – The pathless path. Vol.2.

Amstelveen, 22 december 2011
Dakshina Riezebos

Lijst