Osho Citaten

Holland is mijn land

Holland is mijn land. Ik heb meer liefhebbende vrienden In Holland dan waar ook, niet alleen liefhebbend maar ook vol vertrouwen. Ze zijn vanaf het begin bij me geweest – ze weten niet wat verraad is. Het getuigt van een hoge kwaliteit, een groot eergevoel, dat je blijft liefhebben, dat je blijft vertrouwen en dat je de waarheid onder ogen blijft zien en deze nooit voor lief gaat nemen.
 De Nederlandse mensen zijn heel mooi. Ik ben met zoveel Nederlandse sannyasins in contact gekomen dat het voelt alsof ik al in Holland geweest ben. Hoewel ik er nog nooit geweest ben… ik zou er elk moment wel heen kunnen gaan.

Vreugde is licht

Geef al je energie aan vreugde en de angst zal verdwijnen. Negeer de angst, geef geen aandacht aan angst, want hoe meer aandacht je eraan geeft, hoe langer het zal blijven. Ga totaal in de richting vanwaar de vreugde oprijst en angst zal verdwijnen net zoals duisternis verdwijnt als je licht binnen brengt.
Vreugde is licht. En vreugde is het begin van een pelgrimstocht die eindigt door het vinden van God. Ga dus door – zonder enige angst, want het bestaan beschermt altijd degenen die het vertrouwen. Ontspan je, geef jezelf over aan het bestaan en laat de vreugde je overweldigen. Laat het je vleugels geven, zodat je de sterren kunt bereiken. Een vreugdevol hart is heel dicht bij de sterren.
Meer: Vreugde is licht
 

Die verlammende angst: vecht nooit tegen iets dat niet bestaat

Liefde is existentieel, angst is slechts de afwezigheid van liefde. De moeilijkheid met elke afwezigheid is dat je zoiets niet direct kunt aanpakken. Angst is dus duisternis. Wat kun je direct aan duisternis doen? Je kunt haar niet verwijderen, je kunt haar niet manipuleren. De enige manier om duisternis aan te pakken is het licht te laten worden. Duisternis benader je via licht.
 

De mind

De mind bestaat niet als een entiteit – dat is het eerste. Er bestaan alleen gedachten.
Ten tweede: de gedachten bestaan apart van jou, ze zijn niet verbonden met je natuur, ze komen en gaan – jij blijft, jij blijft bestaan. Jij bent als de lucht: het komt niet en het gaat niet, het is er altijd. Wolken komen en gaan, zij zijn tijdelijke verschijnselen, zij zijn niet eeuwig. Zelfs als je probeert vast te houden aan een gedachte, lukt dat maar even; ze moet wel verdwijnen …

Je hoeft niet naar de oceaan te rennen

Ga gewoon rustig zitten genieten van de bomen, en de vogels, en de mensen, met het vertrouwen in je hart dat elke rivier altijd de oceaan heeft bereikt. En jij kunt hier geen uitzondering op zijn. Het bestaan staat geen uitzonderingen toe. Jij bereikt de oceaan ook wel.                                                                        

Ik ben hier niet om je een dogma te geven

Een dogma geeft je zekerheid. Ik  ben hier niet om je beloftes voor de toekomst te geven – elke belofte voor de toekomst geeft je zekerheid. Ik weet wel dat je hier komt op zoek naar enige zekerheid, een of ander geloof, een of ander ‘isme’, ergens om bij te horen, iemand op wie je kunt vertrouwen. Je komt hierheen vanuit je angst. Je bent op zoek naar een mooi soort gevangenis, zodat je zonder enige bewustzijn verder kunt leven.
Ik ben hier gewoon om je alert en bewust te maken. Dat wil zeggen hier nu zijn, met alle onveiligheid die het leven is, met alle onzekerheid die het leven is, met al het gevaar dat het leven is.

Echte liefde is in staat zijn om alleen te zijn

Je kan in diepe liefde zijn en toch alleen. In feite kun je uitsluitend alleen zijn als je in diepe liefde bent. De diepte van de liefde creëert een oceaan om je heen, een diepe oceaan, en jij wordt een eiland, volkomen alleen. Ja, de oceaan laat steeds haar golven op jouw oever vallen, maar hoe harder de oceaan haar golven op jouw oever stort, hoe meer je geïntegreerd, geaard en in je centrum bent. Liefde is alleen maar waarde…

Een echte meester maakt je wakker

Zijn functie is totaal anders dan die van een leraar. Zijn functie is veel moeilijker. En er zijn maar heel weinig mensen die bij een meester kunnen blijven, want het is geen geringe prestatie om wakker te worden na miljoenen levens. Het is een wonder.

Wat is jaloezie en waarom doet het zo’n pijn?

Jaloezie heeft te maken met vergelijken. En er is ons geleerd om te vergelijken, we zijn geconditioneerd te vergelijken, altijd vergelijken. Iemand anders heeft een beter huis, iemand anders heeft een mooier lichaam, iemand anders heeft meer geld, iemand anders heeft een meer charismatische persoonlijkheid. Vergelijk, ga jezelf vergelijken met iedereen die je tegenkomt, en er zal grote jaloezie ontstaan; het is een neveneffect van de conditionering van vergelijken.
Meer: Wat is jaloezie

Ik ben niet serieus!

Wat ik tegen jullie zeg komt voort uit speelsheid. Het is meer roddel (gossiping) dan evangelie (gospel).

Voor informatie over leven en werk van Osho,
zie >>> Biografie.
zie >>> Visie.