Sahido

‘Ik raakte meer en meer in Osho geïnteresseerd’

Swami Sahido
(‘Beloved’)

Geboren in 1985 te Hilversum
Ontving sannyas in 2012

Zo’n vijf jaar geleden, in 2008, kwam Osho in mijn leven. Mijn vriendin destijds was heel erg met Osho bezig, zij woonde, geloof ik, ook zo’n tien jaar in Poona. Dat was de eerste keer dat ik van hem hoorde.

Zelf was ik toen heel erg met Rudolf Steiner bezig, met de antroposofie, maar op de een of andere manier kon me dat niet geven wat ik nodig had. ‘t Ging in die tijd niet zo goed met me, emotioneel, ik had eigenlijk echt iets nodig om met mijn emoties om te leren gaan, om gelukkig te kunnen worden. Zij vertelde me dat Osho en die prachtige plek, Poona, je dat zouden kunnen laten bereiken. Ik raakte er meer en meer in geïnteresseerd.

Op dat moment studeerde ik psychologie en ik dacht ja, ik wil wel naar India toe. Maar dan moet ik met mijn studie stoppen en eigenlijk heb ik ‘t geld ook niet. Dus lastig, lastig, en toen bij toeval kreeg ik een e-mailtje van de Universiteit, een algemeen e-mailtje, met de kop ‘Wil jij een jaar in India studeren?’ Er was een ruime beurs aan verbonden. Ik dacht meteen wow, dat klinkt goed, temeer omdat ook de Universiteit van Poona op die lijst stond. Ik meldde me aan en na een maand of zes wachten werd ik geaccepteerd. Vanaf het moment dat ik in het vliegtuig zat heb ik Osho eigenlijk onlosmakelijk met me verbonden gevoeld.

Via het luisteren naar zijn toespraken, het lezen van zijn boeken, het doen van meditaties, kwam ik meer en meer in contact met mezelf. Maar ook met de mensen om me heen, met het leven zelf. Dat alles heeft me gelukkiger gemaakt. Dat is wat Osho me gebracht heeft.

Het mooie is dat bijna alles wat hij gezegd heeft, gefilmd is. Dus zijn toespraken zijn gewoon terug te beluisteren en steeds als ik dat doe kom ik in een meditatieve toestand, een prachtige ervaring. Elke toespraak is uniek en geeft me weer iets nieuws. Geweldig dat hij zo eerlijk is, hij windt nergens doekjes om, maar kan ook heel confronterend zijn. Voor mij werkt dat goed, het is heel makkelijk ergens oordelen over te vormen en hij is er om elke constructie in je mind weer af te breken en je terug te laten komen naar het moment van NU, ook om in je lichaam te komen. Dat proces is eigenlijk continu gaande als je naar een discourse van hem luistert. Er zitten veel meer lagen in dan je in eerste instantie zou denken. Als je Osho niet goed kent denk je misschien “het zijn alleen maar woorden, mooie theorieën, mooie inzichten, maar niets meer dan dat”. Maar hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer je er achter komt hoe diep het in feite gaat, hoeveel verschillende lagen hij omvat. Hij spreekt tot ons op intellectueel niveau, maar ook ons hart weet hij te bespelen, en zelfs ons diepste wezen.

Ik hoop in de psychologie, het vak waar ik mee bezig ben, een brug te kunnen slaan tussen de gangbare psychologie en de inzichten en de ervaringen die hij me heeft gebracht. Ik denk dat het in de toekomst steeds meer mogelijk gaat worden. Neem bv. ‘mindfullness’ (waar ook Osho over spreekt), dat is een begrip dat tegenwoordig meer en meer geaccepteerd wordt binnen de psychologie. Dat is een prachtige ontwikkeling, ik denk dat er stap voor stap meer openheid voor zal ontstaan. Twintig jaar geleden was het medisch absoluut niet geaccepteerd binnen psychiatrie en psychologie, maar tegenwoordig raakt het geaccepteerd. Dat is dus een hele vooruitgang, en dat is nodig ook.

Amsterdam, 26 april 2014
Sahido Kelderman

Lijst