Osho Nieuws

Nieuwe website, nieuwe nieuwsbrief

Met deze website willen we vrienden van Osho in Nederland de mogelijkheid bieden hun creativiteit rond Osho’s visie te delen. 
ACTUEEL. Hier vind je vrienden van Osho die zijn lezingen op kabel tv brengen, iedere week weer met Nederlandse ondertitels. Je vindt vrienden die een kleurrijk aanbod aan meditaties, groepen en sessies op vele plaatsen in Nederland en België geven. Er zijn persoonlijke interviews met mensen die door Osho geraakt zijn, persoonlijke verhalen van ‘hoe Osho in mijn leven kwam’, reisverhalen, informatie over Osho Festivals. 
Kom af en toe eens langs op onze website en blijf op de hoogte van het nieuwste aanbod.

OSHO. We willen ook gewoon nieuwe mensen informeren over Osho, een kanaal zijn voor zijn visie die in honderden boeken en video-lezingen is neergelegd. De wekelijkse uitzendingen van Osho TV zijn hier op de website te zien en je vindt hier informatie over Osho TV, Osho Radio en waar je zijn boeken kunt kopen en lenen.
Maak je vrienden attent op onze website en de mogelijkheden die ze biedt.

De VVO Nieuwsbrief krijgt ook een facelift in de stijl van de website. Geef je op voor onze nieuwsbrief, ze komt iedere maand uit met nieuwtjes voor de volgende maand.
Dank aan Adheera, die de website en nieuwsbrief jaren geleden heeft opgezet en al die tijd vrijwillig heeft bijgehouden. Dank aan Casper voor zijn heldere, vernieuwende design en dank aan Samarpan en Zaka voor de geweldige steun in het opbouwen van deze nieuwe website.
We hopen dat jullie ervan genieten,
namens de Stichting Vrienden van Osho,
Srajan

Osho Mevlana Commune – meer dan gewoon gelukkig

In de Osho Mevlana Commune in Amsterdam zijn de bewoners erg op zichzelf. Ze eten maar zelden samen en niet iedereen gaat naar de meditaties. Toch is er ook veel verbondenheid. ‘We willen iets vreedzaams met elkaar creëren.’ 

Een interview van Nieuw Wij, een Amsterdamse stichting die ten doel heeft het bevorderen van verbindingen op het gebied van cultuur, religie(s) en levensbeschouwing(en) tussen verschillende bevolkingsgroepen en burgers.
>> lees verder

Sannyasins wezen de weg

In het voorjaar van 1978 was ik op wereldreis en kwam terecht in Goa, India. Dat was toen een verzamelplaats van jonge westerlingen die op zoek waren naar wijsheid en geestverruimende ervaringen. Daar bezocht ik de hippie-markt in Anjuna, waar deze zoekers hun spullen verkochten aan rijke Indiërs zodat ze langer in dit land van de goden konden blijven. Nadat ik de uitstallingen van rugzakken, spijkerbroeken, horloges, boeken en spacecake had bekeken, hoorde ik gelach en gejoel uit westerse kelen, uit de richting van het parkeerterrein . Nieuwsgierig liep ik er heen. Rond een oud busje stond een jolig groepje jonge mensen, die lachend en duwend in de wagen stapten. Hun vrolijkheid werkte aanstekelijk en ik merkte dat ik moest glimlachen. Het viel me op dat de kleur van hun kleding in variaties rood en oranje waren en dat ze allemaal een ketting van houten kralen droegen, waaraan een portretje of zo hing. Ik liep naar hen toe en vroeg aan een meisje of ze leden waren van een speciale club. Ze keek me lachend aan en zei: ‘ We zijn bij een spirituele meester die in een ashram in Poona woont. Kom maar eens kijken.’ Op mijn vraag hoe ik die plek zou kunnen vinden antwoordde ze: ‘ Elke riksja weet waar het is als je naar de ashram vraagt ’. Ze glimlachte lief, draaide zich om en stapte als laatste in het busje, dat startte en wegreed. Een paar armen wuifden uit de open raampjes. Op de achterkant van het busje stond: Love, Life, Laughter.

Ik keek het busje na, terwijl het in een stofwolk om een hoek verdween. Iets in die mensen had mij geraakt en dat gevoel had ik de volgende dag nog. Ik besloot dat gevoel te volgen en nam de nachtbus naar Poona, hoewel ik geen speciale interesse had in ashrams, goeroes of ander spiritueel gedoe. Ik was niet op een zoektocht. Ik reisde om dat ik van reizen hield en de wereld wilde zien en ervaren.

In Poona bracht een riksja mij naar een rustige lommerrijke buitenwijk vol villa’s en stopte bij een enorme poort met hoge houten deuren vol koperbeslag. Dit bleek de ingang te zijn van de ashram. Wat zou ik hier aantreffen?

Voor mij was een breed tuinpad met rood voetgangersverkeer. Meteen links zag ik een soort wachthuisje dat werd gebruikt als boekwinkeltje. Voor de ramen hingen postergrote portretten van de goeroe van de ashram. Een Indiër  van in de veertig met een rond gezicht en lange zwarte baard en haren. Het meest opvallende in zijn gezicht waren zijn enorm grote, bijna hypnotische, amandelvormige ogen, die mij doordringend aankeken. Met enige moeite wendde ik me af.

Zodra ik door de poort van de ashram was gestapt had ik al het gevoel alsof ik in een andere wereld terecht was gekomen. Dit was India niet meer, dit was een andere planeet, met blije mensen in het rood. Ik was de enige die niet in het rood liep, maar niemand lette daar op. Misschien was ik wel onzichtbaar geworden. Als in een droom liep ik  langzaam verder.
( Wordt vervolgd).
Uit: Sanatan de Jongh Swemer: ‘Onderweg…Avonturen en inzichten van een wereldreiziger’.

Zenmeesters’ stamboom

Swami Sarlo uit Vancouver heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar alle zenmeesters die in Osho’s toespraken voorkomen.  

Een stamboom traceert de afkomst van de verschillende meesters via Ma Tzu en Sekito naar Hui Neng, Sosan, Bodhidharma en uiteindelijk Boeddha.

De links naar de verschillende meesters geven informatie over jaartallen, publicaties, schrijfwijzen in Chinees en Japans, uitspraken van de betreffende meester en quotes van Osho. Een prachtig document!
>>> zen masters lineage