Safira

‘Ik zocht wijsheid en helderheid’

Ma Safira
(‘Puurheid, Helderheid’)

Geboren in 1974 in ‘s Hertogenbosch
Ontving sannyas in 2006

Mensen vragen me wel eens hoe Osho in mijn leven kwam en dan antwoord ik meestal: ‘Ik heb Osho niet gevonden, maar hij heeft mij gevonden!’ Ik ging in 1999 psychologie studeren, in Engeland, en tijdens die studie kwam meer en meer de vraag omhoog: ‘Waar is de helderheid? Waar is de onderlinge samenhang in de psychologie?’ Want naar mijn gevoel bestaat er zo’n onderlinge samenhang, maar die kon ik in de psychologie niet ontdekken. Men gaat wel in op existentiele vragen, maar ik miste dat stukje spiritualiteit, de vraag naar heelheid ontbrak.

Wat ik wel vond was een meisje in mijn studie dat heel speciaal was, onafhankelijk van anderen. Ze straalde een ongelooflijke vrijheid en vrolijkheid uit. In haar herkende ik iets van wat ik zocht, die vrijheid trok me. ‘t Was een fantastisch mooie meid, uit Argentinië kwam ze, ze had al iets van zich afgeworpen, iets van een diepere laag bereikt.

Met haar ben ik al heel gauw bevriend geraakt en zo ontdekte ik, toen ik met haar ging reizen, haar vrienden ontmoeten, dat ook die vrienden dat speciale hadden. Ik wist, ze had het over Osho, en Poona, maar daar ging ze nooit echt op in. Want ja, dat was meer haar eigen ding misschien, of misschien had ik zelf iets van ‘Nou ja, een Meester, ik weet niet wat ik daar mee moet.’ Die vrienden hadden dus ook allemaal dezelfde kwaliteit, waren sannyasin, dat betekende voor mij een soort van vrijheid, kleurigheid, levendigheid.

Toen ik mijn scriptie ging schrijven was het gekke, dat ik toen al Osho bij me voelde. Ik kreeg toen al door dat het niet om studeren gaat, om boeken lezen, om hypotheses opstellen, maar: ‘Je weet al zoveel, ga daar nou eens mee aan de slag.’ Toen heb ik eigenlijk uit mezelf leren mediteren. Ik begon elke ochtend met mediteren en vond dan zoveel inzichten en antwoorden! Ik ben toen ook gaan schrijven. ‘t Was of een stuk van mijn leven samen begon te komen, in synchroniciteit, combinaties van dingen waar ik mee bezig was begonnen tot stand te komen.

Maar vanuit de wereld van mijn universiteit kreeg ik geen bevestiging, want ik moest boeken lezen. Daar was de gedachte: ‘Je kunt niet zomaar dingen weten, je kunt niet in het moment zijn.’ Want als je over het moment nadenkt, zo was daar de filosofie, dan ben je al weer uit het moment. Dus op een gegeven ogenblik heb ik gezegd: ‘Hier is mijn werkstuk, dat is af, het is tijd voor mij om te vertrekken.’

Ik voelde dat ik weg moest, gaan reizen, de wereld in. Ik dacht: ‘Ik wil naar India’, maar ik had geen idee dat ik naar Osho zou gaan. Ik vertelde al mijn clienten in Engeland dat ik minstens een jaar weg zou blijven, verkocht mijn huis en kocht een enkele reis India. Pas bij aankomst – dat was in 2007 – bedacht ik: ‘Ik ga naar Poona, daar zijn al die mooie mensen’. Heel apart was dat de eerste vrouw die ik daar ontmoette en die op dezelfde dag was gearriveerd, precies hetzelfde gedaan had als ikzelf!

Toen zag ik voor het eerst Osho. En drie maanden lang heb ik met grote ogen naar hem gekeken en geluisterd. Want alles waar ik in die twee jaar daarvoor op gemediteerd had,
dat legde hij gewoon uit, hij gaf het als het ware aan me terug. Het voelde voor mij als een bevestiging. Ja, ik kwam thuis, een gevoel van heelheid ontstond. Dat Osho niet meer in zijn lichaam is, maakt voor mij helemaal geen verschil. Hij is in mijn leven en ‘t frappante met hem is, er is nog nooit ‘n moment geweest dat ‘t niet klopte. Als ik een vraag heb of ergens mee zit, dan neem ik dat mee naar de satsang, en dan komt er een magisch moment. Hij legt het helemaal uit en anderhalf uur later, dan heb ik gewoon volledige helderheid. En ik ben niet de enige, ik hoor dat van anderen ook.

Ik ben een jaar en drie maanden gebleven. Ook daarna ben ik er veel geweest en het heeft m’n leven compleet veranderd. Ik zocht wijsheid en helderheid, ook natuurlijk omdat ik psychotherapie ben gaan studeren. Ik wilde leren hoe ik anderen kon helpen. Osho was de eerste die in mijn leven kwam als leermeester, maar ik ben natuurlijk ook allerlei andere mensen gaan onderzoeken. Maar iedere keer dat ik bij Osho terugkwam, wow, de diepte van de wijsheid van deze man, dat is echt heel uniek, iets waar ik heel erg van onder de indruk ben, ja steeds meer!

Als ik toespraken van Osho volg, krijg ik er een gevoel bij van rust, alles klopt. Hij legt uit wat het leven inhoudt, de vraagstukken, de moeilijkheden, hij kan alles zo uitleggen, dat het tot één geheel wordt. ‘t Brengt mij steeds weer perspectief, dit is geen leven in chaos, een leven in onrust. En doordat ik zelf begin te begrijpen hoe ‘t in mekaar zit, begin ik ook zelf te zien hoe alles één geheel is, leef ik naar het heden toe, naar een groter welzijn, ‘n gevoel van geluk, van vrijheid!

Amsterdam, 13 oktober 2014
Safira van der Zee

Lijst