Actieve Meditaties

Osho Dynamische Meditatie

De beste tijd voor deze meditatie is de vroege morgen. De meditatie, die een uur duurt, geeft je een krachtige energiestoot, die de hele dag blijft doorwerken.
De meditatie begin met het opwekken van je levenskracht door diep chaotisch ademhalen en een emotionele energie-explosie. Via verschillende fasen kom je in een diepe en dankbaar stemmende stilte. Je raakt opgekropte emoties en spanningen kwijt en kunt de nieuwe dag fris beginnen.

Osho Kundalini Meditatie

Deze meditatie wordt ook wel de zuster meditatie van de dynamische genoemd. Zij vindt bij voorkeur in de avond plaats en bestaat uit vier fasen van telkens vijftien minuten waarbij je eerst je lichaam zacht los schudt en de opgewekte energie (kundalini) door je hele lichaam laat stromen. Daarna ga je over in dansen en stilte en uiteindelijk ga je op de grond liggen. Het is een rustige en effectieve methode om los te komen van de opgehoopte spanningen van de dag.

Osho Whirling Meditatie

Ronddraaien rond je as kan als meditatietechniek beoefend worden. Bij voorkeur veertig minuten of langer. Als je voelt dat je moet stoppen, ga je op de grond liggen en maak je contact met de aarde en met wat er van binnen gebeurt.
Het is een heel oude en krachtige techniek die beoefend wordt door soefi’s, vaak urenlang. De Islamitische mysticus Rumi maakte er school mee.

Osho Lach Meditatie

Lachen is geweldig gezond, zowel lichamelijk als geestelijk. Osho zag de transformerende kracht van het lachen en maakte hiervan een van zijn eerste actieve meditaties.
Het bijzondere van deze lachmeditatie is dat je zomaar lacht, zonder reden of aanleiding. Ook al speel je het in het begin, na een tijdje komt het ontspannen lachen vanzelf van binnen uit en krijgt het zijn helende werking.

Osho Mandala Meditatie

Na een kwartier rennen op de plaats ga je zitten en maak je vanuit je middel cirkelvormige bewegingen, als een rietstengel die door de wind heen en weer bewogen wordt. Daarna ga je op je rug liggen en laat je open ogen ronddraaien in wijde cirkels met de klok mee. Tenslotte blijf je stil liggen met je ogen dicht. Elk van de vier fasen duurt een kwartier.

Osho Prayer Meditatie

Kniel en hef je handen en je gezicht ten hemel. Adem door je neus. Wissel na een paar minuten deze houding af met je handen en voorhoofd op de grond.
Doe dit zeven maal en ga tenslotte op de grond liggen.

Osho Gourishankar Meditatie

Een avondmeditatie die een uur duurt en waarbij je je, zoals Osho zegt, gaat voelen als op de top van de berg Gourishankar. Je begint met een speciale ademtechniek waarna je ontspannen in een kleine lichtbron staart. Daarna laat je je lichaam zachte bewegingen maken. Tenslotte ga je op de grond liggen en geniet je in stilte van de subtiele energie die in je lichaam vrij is gekomen.

Osho Devavani Meditatie

‘Devavani’ is het sanskriet woord voor ‘goddelijke stem’. In deze meditatie luister je eerst naar muziek en gaat dan babbelen met woorden die geen betekenis hebben. Daar ga je vervolgens ook bij bewegen. Het is een speelse oefening in ‘aanwezig zijn bij jezelf’ en brengt je in een diepe, algehele ontspanning.

Osho Nataraj Meditatie

‘Nataraj’ is het sanskriet woord voor ‘heer van de dans’.
Dit is een pure dansmeditatie die drie fasen kent en ongeveer een uur duurt. Als je deze meditatie met hart en ziel doet, merk je dat zij een heel prettige, gemakkelijke en natuurlijke manier is om naar binnen te gaan.

Osho Nadabrahma Meditatie

‘Nadabrahma’ betekent letterlijk ‘het geluid van Brahma’, de scheppende God.
Het is een meditatie waarbij je een uur lang ontspannen zit. Door in jezelf een zoemklank te maken en rustige in- en uitgaande bewegingen te maken met je handen, creëer je innerlijke harmonie en diepe stilte.

Osho No Dimension Meditatie

Via een gezamenlijke dans wend je je eerst tot alle windrichtingen, waarbij je de bewegingen laat ontstaan vanuit je buik. Daarna ga je langzaam om je as draaien totdat je merkt dat het vanzelf gaat. Als je voelt dat je moet stoppen, ga je op de grond liggen, maak je contact met de aarde en richt je je aandacht op wat er innerlijk met je gebeurt.

Osho Heart Dance Meditatie

Oorspronkelijk stond Heart Dance bekend als Sufi Dance. In een groep samen zingen en tegelijk gebaren maken of een dans uitvoeren, met wisselende partners of in een kring. Het is een speels gebeuren, het brengt je vanuit je hoofd in je hart en in je lichaam en daardoor vanzelf in meditatie.

Osho Chakra Sounds Meditatie

Bij deze meditatie maak je geluiden bij de begeleidende muziek. Door de aandacht die je daarbij op je chakra’s richt, openen die zich en komen ze in balans.

Osho Chakra Breathing Meditatie

Bij deze actieve meditatie gebruik je een snel ritme van diep ademhalen en lichaamsbewegingen om de chakra’s te openen. Een zeer krachtige techniek die veel emotionele blokkades kan doorbreken.

Osho Heart Chakra Meditatie

Deze meditatie is bijzonder geschikt om het hartchakra te openen. De meditatie is voortgekomen uit de soefi traditie en stelt ons in staat om meer vanuit het hart te leven.

Osho meditaties wordt op verschillende plaatsen gegeven.
>>> Mediteren
>>> Agenda
Voor cd’s en dvd’s van meditaties,
>>> Beeld & geluid