Vrienden van Osho

Interview met Srajan

Srajan vertelt hoe hij bij Osho kwam vanuit een goede baan als landbouwkundige in een ontwikkelingsproject in Colombia. Hij werkte in de jaren 70 in een opleidingsinstituut waar ze jonge boeren coöperaties leerden opzetten. Het was zinvol werk wat hij met plezier deed maar de situatie in Colombia werd gevaarlijk met de opkomst van de FARC guerrilla en de narcos.

Hij had al enige ervaring met meditatie gehad maar door het boek ‘Oorspronkelijk gezicht’ van Amrito kwam hij op het spoor van Osho. Na een ‘life changing’ meditatieweekend in Amsterdam te hebben meegemaakt is hij toen naar Poona vertrokken waar hij sannyas van Osho kreeg. Door de actieve meditaties van Osho kon hij wat losser komen van zijn katholieke conditionering en kwam er een hoop energie vrij, vooral blijheid. We leven door sluiers van woorden meer in ons hoofd dan dat we contact hebben met de werkelijkheid recht voor onze neus.

Hi vertelt over persoonlijke ontmoetingen met Osho, zijn leven in verschillende communes, experimenten van een nieuwe manier van leven, het opzetten van eigen bedrijven als een low budget hotel en een discotheek, relaties in de communes, Osho’s visie dat seks iets is wat je moet transcenderen door erin te gaan, niet door het te ontkennen. De grote commune van Rajneeshpuram in de VS komt ter sprake zoals weergegeven in de documentaire  Wild Wild Country. Er zijn zeker  fouten gemaakt, maar dat kwam ook omdat er een reëel gevaar voor Osho’s veiligheid bestond. Hij werd regelmatig bedreigd. De regering Reagan voerde een bewuste campagne om Osho het land uit te krijgen, er was een bewuste strategie om hem in de media te cancellen, en de journalistiek heeft het wereldwijd als zoete koek geslikt. Osho vertoonde symptomen die duiden op thallium vergiftiging, waarschijnlijk opgelopen in de paar dagen dat hij na zijn arrestatie langs Amerikaanse gevangenissen gevoerd werd.

Srajan is Osho nog elke dag dankbaar voor een nieuw leven, los van oude conditioneringen.

In de ban van Bhagwan

Studenten van de masteropleiding Publieksgeschiedenis (UvA) bouwen met de Biografie van Amsterdam aan een zich voortdurend uitbreidend portret van de stad Amsterdam en haar inwoners. Dit jaar maakten ze een documentaire over de Orange Full Moon Affair in het Frans Otten stadion in 1981. In de Ban van Bhagwan.

Youtube, 5:41 min.

Een reactie op de documentaire:
Boeiende korte docu met opnamen van een uniek festival en gesprekjes met twee oudere heren die er toen bij waren. (Cabaretier George Groot van Don Quishocking en fotograaf Frans Antonisse, red.) Een compliment voor de jonge samenstellers, die hiermee een waardevol stukje Amsterdamse geschiedenis aan de vergetelheid hebben ontrukt. Wat ‘n bijzondere tijd was dit toch, toen vanaf ca. 1976 in het rood geklede sannyasins van Bhagwan – later Osho genaamd – in het straatbeeld begonnen op te duiken. Het riep gemengde gevoelens op. Sommigen zagen het als een bedreiging voor de geestelijke volksgezondheid; de Tweede Kamer stelde zelfs een onderzoekscommissie Nieuwe Religieuze Bewegingen (de zgn. sektencommissie) in – die overigens niets nadeligs over de Bhagwanbeweging rapporteerde. Anderen namen het wat luchtiger op en dansten met veel plezier op de carnavalskraker van Nico Haak “Alles mag man, van de Bhagwan!” Bing Video’s.

Er werd gefluisterd dat Osho vanwege belastingontduiking op 1 juni 1981 vanuit Poona, India naar Amerika was vertrokken, maar zat daar niet een flinke portie angst van de gevestigde religieuze organisaties achter dat hun belastingvoordelen zouden verminderen als regeringen Osho’s werk op dezelfde voet zouden erkennen? Hoe dan ook, Osho vertrok en dus was er voor de westerse sannyasins in Poona (thans Pune genoemd) geen reden meer om daar te blijven hangen. De Europeanen onder hen gingen terug naar huis. Waar zij al gauw werden uitgenodigd om op 17 juli 1981 naar Amsterdam te komen voor de Orange Full Moon Affair.       

Het evenement was internationaal en trok bijna 5000 deelnemers uit Nederland en omringende landen. Ik was een van hen en werd op die gedenkwaardige dag sannyasin. Ik was 31 jaar oud en ambtenaar op een ministerie in Den Haag. In die dagen vroeg ik me af: “Is that all there is?” Ik had boeken van Osho gelezen, zoals Het Mosterdzaad en Geen water, geen maan, waarin ik zó veel herkende van wat me al zo lang had beziggehouden. Osho behandelde levensvraagstukken met zo’n ongekende humor en wijsheid, verpakt in eenvoudige, poëtische taal, dat de vaak insinuerende berichten over hem in de media mij steeds meer begonnen tegen te staan. Ik wilde het nu maar eens zelf gaan onderzoeken en ben op die dag in het diepe gesprongen. En daar heb ik in de afgelopen 43 jaar geen moment spijt van gehad.

Maar was ik “in de ban” van Bhagwan, zoals de titel van deze korte docu suggereert? Was Osho een “leider”, zoals de commentaarstem beweert? Wie de moeite neemt zich werkelijk in Osho’s visie te verdiepen, zal ontdekken dat hij vrijheid boven alles stelt en dat de enige waarheid die telt, de waarheid is die je zelf ontdekt. “Don’t bite my finger, look where I am pointing”. Vrij te vertalen als: “Wanneer ik naar een diepere dimensie verwijs, blijf dan niet aan mij hangen”. Wie nog veel meer moois van Osho wil zien: Osho TV .

In dankbaarheid,
Swami Anand Frank.

Full House bij het Osho Festival

Het Osho Festival dit weekend in Wajid in Den Haag was druk bezocht. 2 dagen met veel nieuwe gezichten, jonge mensen die actief deelnamen aan meditaties en workshops en genoten van heerlijk eten en samen uithangen in een gemoedelijke zachtaardige sfeer.

Er was een uitgebreid programma met Osho meditaties (Dynamic, Atisha’s Heart Meditation, No Dimensions meditatie, Kundalini en Avondmeditatie), workshops met Vedanta uit Griekenland en Leela uit Italië, meditatieve therapieën met Pratito (No-Mind en Jezelf de vergeten taal helpen herinneren van het praten met je BodyMind), lachmeditatie met Salima, Bhakti yoga/Mantra zingen, met Wu Wei & Friends, Yin Yang Dance Meditatie, Yoga Now met Prayas, Bouwen van Basisstructuur met Adhira en  Tibetan Pulsing met Abhilasha & Nirmal.

   Avondmeditatie

Overdag werd doorlopend de documentaire ‘Ten Thousand Shades of Ocean’ vertoond, een serie interviews met mensen die Osho van dichtbij meegemaakt hebben, naar aanleiding van de Netflix documentaire ‘Wild Wild Country’. Een ingrijpende documentaire over het leven van Osho die eindigt met de feestelijke en emotionele viering van zijn dood in 1990, dit weekend precies 34 jaar geleden.

Zaterdagavond was er een Sannyas Celebration waar 4 nieuwe sannyasins een naam kregen in een ceremonie geleid door Vedanta.

   Swami Atmo Samad

   Ma Prem Prabha

   Ma Deva Satu

    Ma Anurag Yaki

Orange Full Moon Affair 1981

Een bijzondere oproep bereikte ons:

‘Hallo! Wij zijn Mirna, Nine Jit, Lillian en Jos, en wij zijn masterstudenten Publieksgeschiedenis aan de UvA. Voor onze master maken wij een korte documentaire die op de website van het Amsterdam Museum komt te staan. Ons onderwerp is het Orange Full Moon Affair festival in het Frans Otten stadion van 17 & 18 juli 1981.


We willen graag een terugblik maken naar deze bijzondere gebeurtenis, waarin wij de ervaringen en herinneringen van de aanwezigen willen belichten. Wij zoeken mensen die bij dit festival aanwezig zijn geweest die open zouden staan om geïnterviewd te worden voor ons project. Als u ons zou willen helpen, stuur dan een mail naar mirna.van.der.lugt@student.uva.nl .

We horen het liefst z.s.m. van u, maar graag uiterlijk tot en met 24 januari.
We zouden het enorm waarderen!
Vriendelijke groet!’

Voor meer foto’s van de Orange Full Moon, zie: Harideva – Orange Full Moon Affair (1981) – The Sannyas Wiki.

Meditatieve therapie op het Osho Festival

OSHO Jezelf de vergeten taal helpen herinneren van het praten met je BodyMind.
Osho Festival, zaterdag 20 jan. 15.30-16.45.
Bovenzaal, Wajid OMC, Prins Hendrikplein 1, Den Haag.

Deze geleide meditatie is een herinneringsproces aan een taal die de meesten van ons zijn vergeten. Het is de verbindingstaal met je eigen lichaam. Communiceren met je lichaam, er tegen spreken, naar zijn boodschappen luisteren, was in het oude Tibet een algemeen bekend gebruik.

   Pratito

Pratito heeft meer dan 40 jaar ervaring met meditatie. Zij begeleidde meditaties in Poona en was mede-directeur van het Osho Meditatie Centrum in Hamburg. Als ervaren meditatie begeleider en getraind in therapeutische meditatie technieken ondersteunt zij mensen bij het zoeken naar balans tussen lichaam en geest.

Meer: Praten met je BodyMind.

Ook met Pratito in Osho Mevlana meditatieruimte, Pijnackerstraat 7, Amsterdam.
12 januari 15.00-16.00: OSHO® Jezelf de vergeten taal helpen herinneren van het praten met je BodyMind
19 januari 15.00-16.00: OSHO® No Mind meditatie.
Meer: Osho No-Mind.

Image by lisa runnels from Pixabay. 

Aan de bal: Atte Bouma

Klaas Dijkstra heeft Atte Bouma geïnterviewd voor een website ‘Op Friese Velden’.
In 1975 wordt Atte Bouma op 26-jarige leeftijd hoofdtrainer van Cambuur, na een jaar als assistent van Leo Beenhakker. Een heftige aanrijding door een auto doet hem 10 jaar eerder op de intensive care belanden. Na een coma van 3 weken en een bijna dood ervaring is hij een ander mens geworden. Hij raakt geïnteresseerd in existentiële vragen, zweert drinken, roken en medicijnen af en wordt vegetariër.

   Atte Bouma 1989

Over Osho:
De brandende ambitie om weer het betaalde voetbal in te gaan neemt af als Bouma rond zijn dertigste een opleiding tot yogadocent volgt en later yogaleraar wordt. Daaraan heeft hij een dagtaak.
‘Yoga is voor gezonde mensen, om te voorkomen dat er gezondheidsklachten optreden. Voor mij is het altijd heel belangrijk geweest. Daarnaast heb ik me altijd erg geïnteresseerd in de filosofie. Vanuit de westerse filosofie kwam ik in de oosterse filosofie terecht. Uiteindelijk belandde ik bij de filosofie van Bhagwan, de religie rond de levende meester Bhagwan, later bekend als Osho. Die filosofie is een prominente rol in mijn leven gaan spelen. Het heeft me onder meer geleerd dat het leven geen doel heeft, maar dat leven het doel in zichzelf is.’
In 1988 ontmoet Atte Bouma tijdens een 6 weken durend verblijf in India Bhagwan. Een groot hoogtepunt, ook al bleek de inspirator van de spirituele beweging ‘normaler dan normaal’ te zijn. ,’Ik heb nooit iemand ontmoet die zo volledig zichzelf was,’ aldus Bouma.

Over Hans Croon:
Nog tweemaal is er serieus sprake van een terugkeer in het betaalde voetbal. Aan het begin van de jaren ’80, als Atte Bouma met zielsverwant Hans Croon plannen smeedt om gezamenlijk een club te gaan trainen. Hans Croon heeft furore gemaakt in de voetbalwereld door als 21-jarige eindverantwoordelijke te worden bij de Amsterdamse eredivisionist DWS. Later – in 1976 – boekt hij met de Belgische grootmacht Anderlecht een enorm succes door de Europa Cup II te winnen. Net als bij Bouma, speelt Bhagwan een grote rol in het leven van Croon. Het maandblad Elf krijgt hier lucht van een besluit de beide oefenmeesters in februari 1985 te interviewen. In het besneeuwde Sonsbeekpark te Arnhem worden foto’s gemaakt van het voetbalduo, dat voor de gelegenheid de voor de Bhagwan kenmerkende rode kleding heeft aangetrokken. Croon zal het interview nooit te lezen krijgen. Drie dagen na het gesprek verongelukt hij op 48-jarige leeftijd. Als het maandblad bij de abonnees op de deurmat valt, heeft de uitvaart van Hans Croon reeds plaatsgevonden.

Over het hedendaagse voetbal:
Als Bouma wordt gevraagd naar de staat van het hedendaagse voetbal lichten zijn ogen op. ‘Het is te zot voor woorden dat er in Nederland abnormaal hoge salarissen worden betaald aan voetballers, terwijl in dit land mensen naar de voedselbank moeten om eten. Ik kan me er over opwinden. Sportiviteit en respect waren kernpunten voor mij als mens en als trainer. Dat is nu ver te zoeken. De voorzitter van Vitesse vertelde me al in 1976 dat ik gebruik moest maken van de twee C’s als ik hogerop wilde komen in het profvoetbal. Met die twee C’s bedoelde hij corruptie en connecties. Toen dacht ik nog dat het wel meeviel. Nu weet ik beter. Het voetbal is afgedreven van de essentie. Alles draait om de uitslag.’ 

Meer: Aan de Bal: Atte Bouma.

     Heerenveen 1973-74

   Cambuur 1974-75
Atte Bouma vooraan links, Leo Beenhakker vooraan rechts.

   Cambuur 1975-76

Gezondheidseffecten van Osho’s actieve meditaties

Een groep Chileense onderzoekers heeft de effecten onderzocht van Osho’s actieve meditaties op het welzijn van studenten aan de universiteit. Net als in Nederland staan studenten daar psychisch behoorlijk onder druk. Na een cursus van 18 sessies verminderden de fysieke en psycho-emotionele indicatoren van stress bij deze jonge mensen aanzienlijk.

Binnenkort start de Opleiding OSHO® Actieve Meditaties Begeleider met Garimo Ackermann en Satsavya Mertens, 13-15 oktober in Wajid OMC in Den Haag.
Zie: Opleiding.

Samenvatting

Effecten van actieve meditatie op fysieke en psycho-emotionele stressindicatoren bij Chileense studenten gezondheidswetenschappen. Een pilotstudie.
Rodolfo Morrison Jara, e.a.
Revista de la Facultad de Medicina, vol. 68, no. 4, pp. 505-511, 2020. Universidad Nacional de Colombia.

Inleiding
De veelvuldige academische eisen in de universitaire omgeving veroorzaken hoge niveaus van stress onder studenten. Hoewel deze stress nuttig kan zijn om aan deze eisen te voldoen, kan het in veel gevallen een negatieve invloed hebben op hun gezondheid.

Doelstelling
Nagaan of de toepassing van actieve meditatie in de dagelijkse routine van universiteitsstudenten gezondheidswetenschappen invloed heeft op hun fysieke en psycho-emotionele stressindicatoren.

Materialen en methoden
Verkennend en kwantitatief pilotonderzoek uitgevoerd bij een steekproef van 22 universiteitsstudenten die ermee instemden om deel te nemen aan een keuzecursus actieve meditatie van 3 maanden (18 sessies). Deelnemers werd gevraagd de vragenlijst over de perceptie van de globale staat (CPGE) in te vullen, zowel vooraf als achteraf na het volgen van de cursus.

Resultaten
18 deelnemers vulden de CPGE vooraf en achteraf in, maar slechts 16 waren geldig voor gegevensverwerking. De meeste studenten meldden een verbetering in hun perceptie van omgaan met verschillende stressvolle situaties na het volgen van de cursus. Zo meldde 87,5% in een ontspannen toestand te blijven tijdens stressvolle situaties, 81% gaf aan minder mentale uitputting te voelen en 81% zei beter met stressvolle situaties om te kunnen gaan.

Conclusies
De implementatie van actieve meditatie in de dagelijkse routine van deze groep universiteitsstudenten verminderde hun fysieke en psycho-emotionele indicatoren van stress. Daarom is het nodig om nieuwe onderzoeken uit te voeren met grotere steekproeven om het positieve effect van dit type cursus op de gezondheid van universiteitsstudenten te bevestigen, wat ongetwijfeld zal leiden tot betere academische prestaties als gevolg van een betere mentale toestand.

Voor het hele artikel, zie: https://www.redalyc.org/journal/5763/576366658004/html/

Afbeelding: OSHO® Meditations – Osho® Meditation & Music Camp in Romania.

Mere Hamdam, Mere Dost

Abheeru introduceert een video van dit nummer, onlangs opgenomen door vrienden in Brazilië.

Keyboard, harmonica en zang: Taza
Zang: Parita, Abheeru, Geetika, Divya en Poorna
Video, muzikale productie: HcO Muziek

Mere hamdam               Mijn hart
Mere dost                      Mijn vriend (in Urdu)

Mere sathi                     Mijn metgezel
Mere geet                      Mijn lied

Mere hamsafar             Mijn reisgenoten
Mere meet                    Mijn vriend (in het Hindi)

Vlak voor Goeroe Poernima vroeg ik Parita, mijn geliefde die muzikante en producer is, of we dit lied konden opnemen. Omdat ik het zo mooi vind. Ik herinner me de toespraak waarin Osho de groet in het Urdu uitlegde, Mere hamsafar, mere hamdam, mere dost, en toen sprak over Maitreya en de Japanse zieneres, Katue Ishida. Ik herinner me ook dat Priya dit lied zong na Osho’s laatste toespraak: Sammasati, op 10 april 1989.
Zo gezegd, zo gedaan! De instrumentale en vocale nummers werden opgenomen in verschillende huizen in het zuiden en zuidoosten van Brazilië. In twee dagen! En dit is het resultaat.

 We hebben de video opgedragen aan Osho en aan Parita’s goeroe, (Anand) Vasant Swaha, een hele mooie man die ooit een van Osho’s lijfwachten was. Misschien kunnen we in de niet zo verre toekomst nog meer video- en muziekopnames maken, met veel meer mensen en meer instrumenten, en deze presenteren in de stijl van Playing For Change.

 

Mijn vrienden en reisgenoten,
Ik had er graag de Urdu-woorden voor gebruikt, want die hebben een diepte en een poëzie… zelfs de klank alleen al doet een belletje rinkelen in het hart. De gewone betekenis is hetzelfde: mijn vrienden, mijn reisgenoten. Maar ik heb een heel indringend gevoel in mij om jullie de meest pregnante woorden te geven. Die woorden zijn: Mere hamsafar, mere hamdam, mere dost.

Mere hamsafar betekent ‘mijn reisgenoten’. Mere hamdam betekent ‘mijn hart’. Mere dost betekent ‘mijn vriend’. Maar zo’n groot verschil….
Engels is steeds meer proza geworden en steeds minder poëzie, om de eenvoudige reden dat het de wetenschappelijke en objectieve technologische vooruitgang dient. Het moet definitief zijn, het kan niet poëtisch zijn.
Je kunt wiskunde niet in poëzie omzetten, natuurkunde ook niet en scheikunde ook niet. Door deze overheersende factor van wetenschap en technologie heeft het Engels zijn glamour, zijn pracht en muziek verloren. Het moet die terugwinnen, want de objectieve kant van het leven is niet genoeg. Als je hart niet bewogen is, hebben de woorden niet veel betekenis en significantie.

Deze vijf dagen zijn van immense betekenis geweest. Er kan gezegd worden dat bijna nooit in de geschiedenis van de mensheid zoiets heeft plaatsgevonden. Dit is al duizenden jaren de diepe zoektocht van mediteerders, dat wanneer een mens eenmaal verlicht is, wanneer een mens vol licht is en zijn eigen eeuwigheid kent, hij verdwijnt in het ultieme, in de kosmos. Hij kan niet opnieuw komen via de baarmoeder van een vrouw. Hij heeft geen verlangens, hij heeft geen verlangens. Hij heeft geen passies meer die menselijke zielen steeds weer meeslepen in de cyclus van geboorte en dood.

Maar als een mens eenmaal voorbij al deze door de mind voortgebrachte verlangens, hebzucht, en woede en geweld is gekomen, als men tot het centrum van zijn wezen is gekomen, is hij bevrijd. Bevrijd van zichzelf, bevrijd van het lichaam, bevrijd van de mind. Voor het eerst begrijpt hij dat het lichaam alleen maar een gevangenis zal zijn. Nu zijn intuïtie absolute helderheid heeft, kan hij zien dat het lichaam niets anders is dan ziekte en dood – misschien een paar momenten van plezier, die je in het lichaam houden in de hoop op meer plezier… Maar al snel realiseert men zich, als men intelligentie heeft, dat die genoegens heel erg verschijnselen zijn, illusoir, gewoon gemaakt van hetzelfde spul als waar dromen van gemaakt zijn.
Zodra deze herkenning plaatsvindt, opent je levensenergie simpelweg zijn vleugels en vliegt de open hemel van de kosmos in, om op te lossen in het ultieme.

Maar Gautama Boeddha is een uitzondering. In de vorm van een prachtig verhaal wordt gezegd dat toen Gautama Boeddha stierf, hij de poorten van het paradijs bereikte. Er waren zoveel ceremonies om hem te ontvangen, maar hij weigerde naar binnen te gaan. Hij stond erop: ‘Zolang niet ieder mens door de poorten van het paradijs is gegaan, kan ik niet binnenkomen. Dat gaat tegen mijn mededogen in.’
Op het laatste moment van zijn dood heeft hij voorspeld dat hij na vijfentwintig eeuwen terug zal komen. Natuurlijk kan hij maar op één manier terugkomen en dat is door iemands lichaam te bezitten; de baarmoeder is voor hem niet meer mogelijk.

Osho: No Mind: The Flowers of Eternity, #7 

Bron: Osho News.

Nieuwe opleiding meditatiebegeleider met Garimo

Opleiding OSHO® Actieve Meditaties Begeleider
met Garimo Ackermann.
Osho Wajid Meditatie Centrum, Prins Hendrikplein 1, Den Haag.
Vr 13 – zo 15 okt.
€ 375.
Neem contact met ons op als je geïnteresseerd bent in deelname:
info@vrienden-van-osho.nl

   Garimo Ackermann

Heb jij ook al een tijd de behoefte om de actieve meditaties van Osho beter te begrijpen, of zijn ze nog vrij nieuw voor je en wil je er zo diep mogelijk induiken? En wil je ze ook op de best mogelijke manier kunnen faciliteren? Dan is de unieke opleiding die dit en nog veel meer biedt, iets voor jou!

Het zal ook goed voor je zijn. Ik heb gezien dat er veel dingen zijn, die je alleen leert wanneer je ze begint te onderwijzen. De beste manier om iets te leren, is het te onderwijzen.   Osho.

Osho Festival in Amalurra, Spanje

De essentie van het leven vieren.
10-13 augustus.
Vier dagen van samenkomen in het Baskenland,
muziek en meditatie rond OSHO’s visie van viering.


Amalurra
Bº La Reneja, 35, 48879.
Artzentales, Bizkaia, Spanje.

Een programma dat de populaire OSHO® Actieve Meditaties combineert met workshops over verschillende onderwerpen zoals tantra, familieopstellingen, lichaamsbewustzijn, creatieve kunsten, live muziek en dans, evenals zingen en spelen in de natuur. Je krijgt de kans om de revolutionaire OSHO® Meditatieve Therapieën uit eerste hand te ervaren in demonstratiesessies en sociale meditaties van de OSHO Humaniversity uit Nederland, zoals de AUM Meditatie.

Kom nationale en internationale begeleiders ontmoeten (o.a. Garimo en Sat Savya) en laat je meevoeren door de magie van de ontmoeting en uitwisseling in een sfeer van stilte. Ochtendlessen therapeutische yoga, lichaamsintegratie, Chi-Gong, hypnose voor meditatie, bewust wandelen en klanktherapie met klankschalen in de tipi.
Tijdens het Festival heb je ook de mogelijkheid om je op te geven voor individuele sessies massage, body realignment, quantum healing, prana healing en reiki.
Geniet van buitengewone catering en vier feest onder de sterren in de zomernachten in de hemel van Amalurra. Live muziek en concerten door de OSHO Festival Band. Een ruimte ontworpen voor het ontmoeten van nieuwe en oude vrienden uit verschillende landen in de grote Meditatie Party.
Alle workshops en meditaties staan open voor deelname en worden gepresenteerd in het Spaans/Engels met vertaling.

Kijk snel hier voor de website: Osho Festival Spain 2023.

Een evenement dat openstaat voor alle soorten mensen die een andere ervaring willen beleven, een echte vakantie. Als je geïnteresseerd bent in meditatie en een bewustere manier van leven, dan is dit jouw Festival.