Vrienden van Osho

Osho intellectueel begrijpen of ervaren?

 De Netflix documentaire Wild Wild Country heeft weer een overvloed aan argumenten voor en tegen Osho opgerakeld. De discussie naar aanleiding van het artikel in de Koorddanser laat ook weer een mooi scala aan argumenten zien. Jan Willem van de Wetering haalt ergens een oud Chinees gezegde aan dat dit soort argumenten zijn als ‘een haar kloven dat geplukt is van het kale hoofd van een lijk.’ Osho’s boodschap valt niet intellectueel te begrijpen, je moet de moed hebben om haar te ervaren.
Een jonge meditatieleraar in Zwolle biedt die mogelijkheid op 25 augustus. Op de ‘Osho & Boeddha Meditatiedag’ kun je ervaren wat meditatie is. Het thema is ‘Bevrijding volgens Osho en Boeddha’, de dag begint met Osho’s Dynamische Meditatie, ‘de meest krachtige meditatie die ik ken’ en verder komen Boeddha’s Vipassana Meditatie en Mindfulness Movements aan de orde.

Meer: Osho & Boeddha Meditatiedag, 25 aug. in Zwolle.

Een oud-recherchechef over de Koorddanser

Prem Abhay is een oud-recherchechef van politie, een vrolijke en beminnelijke man, die in de jaren tachtig geïnspireerd raakte door Osho en verschillende keren naar zijn ashram in India is geweest. Over zijn tijd bij de politie schrijft hij: ‘… Na een paar jaar lukte het mij bij de recherche te komen, mijn jongensdoel. Daar gold primair het creatief individuele en niet de autoriteit. Dat paste mij, kon ik volhouden, ben daar gebleven, met een aantal jaren kinder- en zedenpolitie, en als chef van die afdelingen. Dat inspireerde mij en die positie gaf mij ruimte.’
Meer: Prem Abhay – Recherchechef

Het artikel over Osho in de Koorddanser van juli gaf hem aanleiding om in de pen te klimmen: ‘Het artikel over Osho is in mijn ervaring een zeer onwerkelijk verhaal. De verschillende kwalificaties zijn nogal verbijsterend. … brengt mij tot de conclusie dat deze beschrijving, de typeringen van Osho, op nogal wat fantasie is gebaseerd.’
Meer: Prem Abhay- Aan de Koorddanser


Prem Abhay

Siddhartha Celebration – 1 Year Send Off

Book Presentation – Picnic with Music.
Sunday 12 August. 16.00-20.00.
Vondelpark, Amsterdam, near Blue Teahouse.

Bring some food, drinks, pillow, musical instruments.
WELCOME.

Natuurschilderen in Mallorca

12-16 sept in DIMA Mallorca.
We nodigen je uit om in de natuur met ons te schilderen. De prachtige omgeving van DIMA geeft ons de gelegenheid om vijf dagen in de eindeloze vormen, kleuren en krachten van de natuur te duiken. Vanuit een plaats van speelsheid en ontspanning, onderzoeken en verbinden we ons met de natuur van binnen en de natuur buiten ons. Op een veilige en vrije manier, bieden we eenvoudige technieken aan om te kunnen uitdrukken wat we ervaren. We gebruiken hierbij inkt, acryl en Indiaas handgeschept papier.
Pathika Schuilenga en Abhilasha van Nes hebben beide verschillende groepen met Meera Hashimoto gedaan en willen graag Osho’s visie op creativiteit delen. 

De groep vindt plaats in DIMA Mallorca.  € 540 (excl. verblijf en eten).
Info en contact: pathikanow@gmail.com of veetabhilashanl@yahoo.com.

Eerbetoon aan Ramses in nieuw metrostation

Van de week ging ik het nieuwe metrostation Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn aan de kant van de Weteringschans binnen en zag dit kunstwerk wat allerlei levenswegen van Ramses Shaffy laat zien, met mensen die voor hem van belang waren en samen zijn gezicht vormen. De lijn die de samenkomst van zijn boven- en onderlip verbeeldt omschrijft links ‘Bhagwan’ en rechts ‘Commune’. Ik vernam van o.a. Nandan dat er ooit een initiatief is geweest om dit metrostation naar Ramses Shaffy te vernoemen. Dit is de uitkomst: een hele eer voor Ramses en leuk dat Bhagwan/Osho zo duidelijk genoemd wordt voor tienduizenden reizigers te zien.
Premprabhu.

 

 

De roep van de meester, interview met Rashid

Rashid leefde heel gelukkig met zijn vrouw en kinderen op een zelfvoorzienend boerderijtje in Wales toen hij in 1977 over Osho hoorde. Het was voor hem en zijn vrouw meteen duidelijk dat ze naar India moesten om deze man te ontmoeten. Vele jaren heeft hij in Osho’s nabijheid geleefd en gewerkt in de commune. In 2018 verscheen zijn biografie over Ma Yoga Laxmi, The Only Life. Zij was de eerste secretaresse van Osho, van de tijd dat hij nog in Bombay woonde en de eerste westerse discipelen naar hem toe kwamen. Op bezoek in Osho Mevlana Commune wordt Rashid geïnterviewd: De roep van de meester.
22 minuten, Nederlands ondertiteld.

Tuin van de maand juli

De tuin van de Witte Wolk Ashram in Nieuw Scheemda, het prachtige Osho centrum in Oost Groningen, is verkozen tot tuin van de maand juli door de Nederlandse Tuinenstichting NTs.  

Hoera!  We zijn de TUIN VAN DE MAAND!
Wij zijn ontzettend blij met de keuze van de Nederlandse Tuinenstichting.
Kom en geniet. We zijn alle dagen open.
Lieve groeten,
Nirad en Jagran
www.dewittewolk.nl

Osho in Tibet

Hoge Tibetaanse lama’s hebben al lang geleden de betekenis van Osho erkend. De Dalai Lama, de Tibetaanse leider in ballingschap heeft het zo verwoord: ‘Osho is een verlicht meester die op alle mogelijke manieren probeert om de mensheid te helpen een moeilijke fase in de ontwikkeling van het bewustzijn te overwinnen.’

   Tibetaanse gebedsvlaggetjes

En de Karmapa lama, het hoofd van de Karma Kagyu stroming van het Tibetaanse boeddhisme, heeft gezegd: ‘Osho is de grootste incarnatie in India na Boeddha. Hij is een levende Boeddha.’ Deze stroming gaat terug tot de Indiaas boeddhistische meesters Naropa en Tilopa van voor het jaar 1000 na Christus en de Tibetaanse meesters Marpa en Milarepa van kort daarna. 

Gesprekken met Yoyo rond ‘Wild, Wild Country’  

Zo 15 apr, 13 mei en 17 juni.10.30-17.30. ‘t Laborint, Oost-Peterstraat 25 Arnhem.
Yoyo vertelt over haar eigen ervaringen met Osho – door wie zij in 1979 werd ingewijd – en gaat in op vragen over de zes afleveringen van deze documentaire. Per zondag worden er twee afleveringen getoond en belicht. Naast de gesprekken is er ruimte voor interactie en (dynamische) meditatie. yoyo@laborint.nl.


 
Voor wie de hele serie al heeft gezien en daarover graag van gedachten wil wisselen ter aanvulling van de geplande zondagen: do 19 april, di 24 april, wo 2 mei. 20.00-23.00.
http://www.yoyo.nl/wild-wild-country-osho/

A Meditation Playshop  with Krishna Prem

Join in on an afternoon of meditation and delight with Krishna Prem. 
In this three hour ‘playshop’ we will explore together the mysteries of life, love and meditation. Love is the feminine way to enlightenment and meditation is the masculine way.

Krishna Prem, also known as Michael Mogul, is an author of “Gee You Are You” as well as being a meditation teacher. Krishna Prem left America over forty years ago in search of himself. Arriving in India, he met his teacher and friend Osho, who simply said: “If you really want to know who you are, be a joke unto yourself. Do not take yourself so seriously.” 
Love is, KP. 

Krishna Prem

For more information on Krishna Prem check www.geeyouareyou.com

 ‘Meditation means the capacity to be absolutely alone, and Love means the capacity to be absolutely together. Love means rejoicing relatedness; Meditation means rejoicing solitude, aloneness. Both do the same work, because on both the paths the ego disappears.’       Osho

8 april 15.00-18.00 in De Roos.
€ 25 includes a free signed copy of Krishna Prem’s book ‘Gee You Are You.’
Please reserve your space with De Roos, P.C. Hoofstraat 183, Amsterdam.
+31 (0)20–6890081,
info@roos.nl
www.roos.nl