Voetbal buitenbeentjes

De sport heeft de spiritualiteit ontdekt. Tennisser Novak Djokovic mediteert. Joris Linssen interviewde voor de serie ‘Met Boeddha in de polder’ voetbaltrainer Gertjan Verbeek die na elke wedstrijd met het elftal van Almere City de yogamat opzocht. Maar in de jaren tachtig waren er al twee voetbaltrainers in Nederland, buitenbeentjes die inspiratie vonden bij Osho en sannyasin werden. Mensen met een ongewone kijk op het mooie spelletje: Hans Croon (Swami Shunyam Avyakul) en Atte Bouma (Swami Chetan Atte). 

   Hans Croon en Atte Bouma

Het literaire voetbalmagazine ‘Hard Gras’ publiceerde in 2010 een interview met beide trainers. Hans Croon trainde verschillende clubs in Nederland en België, waaronder DWS, Volendam en Lierse SK, en won met Anderlecht in 1976 de Europa Cup 2 met spelers als Rob Rensenbrink en Peter Ressel. Hij liet spelers als Dick van Dijk en de Belgische internationals Jan Ceulemans en Frankie Vercauteren debuteren en werkte met voetbaliconen als Jan Boskamp, Arie Haan en Jantje Peters.

Atte Bouma zag in 1966 zijn veelbelovende betaald voetbalcarrière als jonge speler bij Heerenveen gefnuikt door een ernstig ongeluk toen hij op de fiets door een auto werd aangereden. Hij lag enige tijd onder water in een sloot, had een bijna-doodervaring en verkeerde weken in coma. Omdat voetballen niet meer kon, ging hij in 1969 als assistent trainer aan de slag bij Heerenveen en werd na 4 jaar bij Cambuur de jongste oefenmeester in het betaalde voetbal ooit. Hij baarde opzien met zijn werkwijze en succes in de eerste divisie, leek rijp voor het hoogste niveau maar kon zich niet vinden in het voetbalwereldje van ‘connecties en corruptie’. Hij werkte vervolgens bij veel kleine en grote amateurclubs zoals Rijnsburgse Boys, Emmen en Drachten.

Atte Bouma en Hans Croon vonden elkaar als ‘soul mates’ toen de twee sannyasins in 1985 gezamenlijk een interview gaven en plannen maakten om samen iets bij een club te gaan doen. Helaas overleed Hans Croon door een auto ongeluk 3 dagen later.

Een bijzonder interview: Hard Gras nr 75