Opleiding Begeleiding OSHO Meditaties

12-13-14 april 2019
24-25-26 mei 2019
 
Overleg tussen de Stichting Vrienden van Osho en Garimo Ackermann van Osho International Meditation Resort in Pune, India, heeft geleid tot een opleiding tot begeleider van Osho Meditaties, verzorgd door Sudheer P. Niet en Lahma Muris.
De voertaal is Nederlands. Certificering vindt plaats door de Stichting Vrienden van Osho.

‘Wees je er ten volle van bewust dat je een techniek begrijpt, voordat je ermee begint. Iedere techniek heeft ten doel een revolutie in jou te ontketenen. Probeer allereerst de techniek echt goed te begrijpen.’  Osho.
 
Heb jij ook al een tijd de behoefte om de actieve meditaties van Osho beter te begrijpen, of zijn ze nog vrij nieuw voor je en wil je er zo diep mogelijk induiken? En wil je ze ook gaan faciliteren? Dan is deze unieke opleiding iets voor jou!
 
Beide trainers Lahma en Sudheer zijn verbonden aan de Osho Multiversity in Pune, India. Deze praktische en leuke opleiding met veel achtergrondinformatie richt zich op iedereen die een beter begrip en een diepere rechtstreekse ervaring wil krijgen van Osho’s actieve meditaties en die vaardigheden en vertrouwen wil ontwikkelen of verdiepen om meditatie te delen met anderen. Tussen de beide weekenden in heb je de gelegenheid om meditaties voor jezelf te oefenen en ook de tijd om, samen met andere cursusdeelnemers, te experimenteren met het begeleiden van de meditaties.
De opleiding wordt afgesloten met een certificaat. Je ontvangt een syllabus, handboek in de Nederlandse taal. Daarin tref je Osho meditatie-instructies. Daar zitten een groot aantal tips en verhelderende Osho citaten bij.
 
Osho legt uit:
‘Het zal ook goed voor jou zijn. Ik heb gezien dat er veel dingen zijn, die je alleen leert wanneer je ze begint te onderwijzen. De beste manier om iets te leren, is het te onderwijzen.’
En ook:
‘Als je mediteert gaan er dingen gebeuren. Veel gaat gebeuren tijdens je eigen meditatie, maar het allergrootste gebeuren komt pas wanneer je meditatie aan iemand anders kunt bijbrengen.’    Osho: Be Realistic, Plan for a Miracle # 15.
 
De volgende onderwerpen komen als eerste aan de orde:
·     Wat is meditatie?
·     Wie/wat is Osho?
·     OSHO Dynamic, Kundalini, Nadabrahma, Vipassana, Nataraj, Devavani, Gourishankar, Mandala, Whirling Meditaties.
·     De OSHO Avond Meditatie. 
·     De wetenschap, de fases, het omringende klimaat, de rol van muziek. 
·     Aarden, ontspannen communicatie en gebruik van apparatuur.
·     De rol van de meditatiebegeleider, richtlijnen voor het leiden.
·     Omgaan met vragen over meditatie.
·     Het introduceren van meditaties aan beginners.
·     Presentatie oefening met ondersteunende feedback.
 
Vervolgens gaan we verder en dieper!
·     Er zijn nog veel meer OSHO meditaties, en we gaan in op een aantal andere zoals: OSHO No-Dimensions, Chakra Breathing,    Chakra Sounds, Gibberish, Heart, Mahamudra, Prayer, Golden Light, Zazen en OSHO Zen, Laughter.
·     Hoe intensiveer je het effect van de meditaties in je dagelijks leven?
·     Hoe ontwerp je meditatiedagen?
·     Welke meditaties kun je het beste op welke tijd van de dag aanbieden? En waarom? Ook daar gaat Osho uit van een wetenschappelijke benadering.
·     In beide weekenden bekijken en doen we ook een aantal korte meditaties voor de zintuigen en/of op speciale onderwerpen gericht: licht, donker, geluid, kijken, aanraken, ruimte vinden, met je emoties omgaan, het verleden laten gaan, eten, slapen, enz.
·     Verder is er voortdurend ruimte om vragen te stellen, ook vragen over je eigen meditatie.
 
Osho legt uit:
‘Als je actieve meditaties doet, zul je vroeger of later het gevoel krijgen dat je nu zo fijn stil kunt zitten, waarom zou je niet stoppen met actieve meditatie? Als je dan met actieve meditatie ophoudt, zul je binnen een paar dagen merken dat de passieve meditatie ook verdwenen is. Ga er nu nog mee door. Ik raad je aan met actieve meditatie alleen op te houden als de passieve ook niet meer nodig is. Want ze zijn elkaars tegenpool, ze zijn met elkaar verbonden – het zijn twee kanten van dezelfde medaille. De tijd zal komen… Als je op zekere dag voelt dat zelfs passieve meditatie niet meer nodig is, kun je beide loslaten, maar niet eerder.’
 
Voorwaarden voor deelname:
We gaan er van uit dat je normaal goed gezond bent, zowel lichamelijk als mentaal. Als dat niet het geval is, of als je denkt beperkingen te hebben die je deelname beïnvloeden, neem dan alsjeblieft contact op met sudheer@osho.net alvorens je in te schrijven voor de opleiding. Verondersteld wordt enige eigen ervaring met meditatie.
 
Wanneer:
Vrijdag 12 april 19.00 t/m zondag 14 april 2019 om 17.00.
Vrijdag 24 mei 19.00 t/m zondag 26 mei 2019 om 17.00.
Op de vrijdagen ben je vanaf 13.00 welkom in Hotel/Conferentieoord De Bergse Bossen.
 
Locatie:
Hotel/Conferentieoord De Bergse Bossen, Traaij 299, 3971 GM Driebergen-Zeist.
0343 528 150. www.bergsebossen.nl
 De Bergse Bossen is omgeven door bossen en frisse lucht.
Het hotel heeft een heerlijke vegetarische keuken en mooie ruime kamers.
Een unieke gelegenheid om zowel binnen als buiten verschillende meditaties te oefenen en te ervaren.
 
Kosten:
De cursusprijs is € 1295.
Boeken voor 28 december 2018 kan als ‘early bird’ kosten € 1200.
Boeken tot uiterlijk vrijdag 8 februari 2019 kosten € 1295.
 
Praktisch:
Zie voor meer informatie: www.vriendenvanosho.nl
Opgeven bij Helene van Gool, Life Force Fitness Instituut Amersfoort, 06-52250209.  OBOM2019@gmail.com
of Mayo de Oude, bestuurslid Vrienden van Osho, 035-6220105 te Hilversum. mayodeoude@kpnplanet.nl
 
Voor werkenden:
Mogelijk kan er een beroep gedaan worden op een professionaliseringsbudget voor personeelsleden. Informeer hierover bij personeelszaken of directie.

Garimo Ackermann

Garimo is van huis uit Nederlandse en werd opgeleid in Nederland, Engeland en India. Na een talenstudie aan de Leidse Universiteit schakelde ze al spoedig om naar een andere liefde en volgde eerst een opleiding en begon daarna te werken in het veld van de Humanistische Psychologie, in het Quaesitor Centrum in Londen. Vervolgens was ze medeoprichtster en directeur van het Nederlandse Gestalt Instituut in Rotterdam en van het Centrum Instituut voor persoonlijke groei in Amsterdam. Vanuit de psychologie en zelfontwikkeling kwam ze uiteindelijk terecht bij meditatie, mindfulness en bewustzijn. Ze had het geluk de mysticus Osho te ontdekken en vertrok naar het OSHO International Meditation Resort in Pune, India, waar ze tot op heden ieder jaar een aantal maanden doorbrengt. Als vaste medewerker heeft zij o.a. de Inner Skills for Work & Life cursussen ontwikkeld en is zij zeer actief bezig met de OSHO meditaties en de OSHO Meditatie begeleider opleidingen. Ze geeft opleidingen en individuele sessies in work-life-balancing, life skills, body-mind balancing en meditatie. Garimo weet mensen te inspireren en daarbij spelen niet-oordelen, speelsheid, aandacht en humor een grote rol.
 
Lahma Muris

Geboren in Nederland vertrok ze na haar studie psychologie aan de UvA naar het OSHO International Meditation Resort in Pune, India, waar ze jaren aan het hoofd van de keuken stond. De ontdekking van Osho meditaties gaf immense verdieping in haar leven en werd haar drijfveer om in Pune te zijn. Ze studeerde hypnose (Hypnosis Centrum Nederland, American Board of Hypnotherapy) en is gediplomeerd lerares in diverse vormen van yoga. In New York voltooide ze de opleiding ‘Food and Healing’ tot voedingskundige.
Ze begeleidt de cursus en opleidingen voor ‘OSHO Jezelf de Vergeten Taal Helpen Herinneren van het Praten met je Body-Mind’ en ze geeft jaarlijks Osho Meditatie Begeleiders opleidingen in Pune, India en in Estland. Osho’s inzichten en meditaties vormen ook de basis van haar yogacursussen en -trainingen.
 
Sudheer P. Niet

Sudheer heeft jarenlange ervaring in mediteren en in het onderwijzen van meditatie. De afgelopen 45 jaar heeft hij met veel verschillende meditatietechnieken gewerkt en hij heeft een groot aantal mensen geholpen om de kunst van het mediteren onder de knie te krijgen. Hij heeft deze ‘meditatietocht’ gemaakt met Osho, een hedendaagse Boeddha, die een wetenschap van transformatie heeft ontwikkeld voor de mens van deze tijd. Sinds 20 jaar is Sudheer nauw verbonden met het OSHO International Meditation Resort, een oase in Pune, India, waar bezoekers een directe ervaring kunnen hebben van leven met meer alertheid, ontspanning en het vieren van het leven als een ‘Zorba de Boeddha’.
Sudheer faciliteert OSHO Meditatie Trainingen, trainingen in OSHO Mystic Rose, OSHO No-Mind, OSHO Born Again en ook Vipassana, Zazen, OSHO Zen, Zelfhypnose voor Meditatie en ‘Inner Skills for Work and Life’, een cursus die je helpt meditatie en aandacht te integreren in je dagelijkse leven. Hij geeft ook cursussen in Ericksonian Hypnose, Zelfhypnose en NLP.