Mahadevi

Ik voelde me ten diepste gekend

Ma Prem Mahadevi
(‘Great Goddess of Love’)

Geboren in 1944 in Utrecht
Ontving sannyas in 1977

The Way of the White Cloud was mijn eerste kennismaking met Osho – me voorgelezen door mijn vriend. Ik vond het prachtig: eindelijk had ik iets gevonden dat over MIJ ging. Ik was tot op dat moment vrij actief geweest in de studentenparochie met Huub Oosterhuis en had nog nooit gehoord van Verlichting, sannyas etc. Er ging een wereld voor me open maar de doorbraak kwam in de kerstvakantie van 1976.

Mijn moeder en zus – beiden pas gescheiden – waren bij mijn man en mij met Oud en Nieuw. We waren een week ervoor verhuisd naar Friesland waar we nog niemand kenden, zaten in de rommel en de stemming was zwaar beneden nul. Ik kreeg de ingeving de LP van Osho op te zetten die we net hadden ontvangen. Nog nooit eerder zijn stem gehoord en niet wetend waar het over zou gaan.

Het was een tekst uit Yoga: The Alpha and the Omega Vol 4. Hoofdstuk: The Alchemy of Celebration.
‘When you are sad – start singing, praying, dancing. Whatsoever you can do, do, and by and by, the baser metal is changed into a higher metal: gold. Once you know the key, your life will never be the same again. You can unlock any door. And this will be the master key: to celebrate everything.’
‘If you chance your sadness to celebration, then you will also be capable to change your death into resurrection. So learn the art when it is still time.’
De anecdote van de chinese mysticus die vuurwerk verstopte onder zijn kleren, dat ontplofte toen zijn lijk werd verbrand.

Alles was daarna anders. De transformatie vond ook in onze kamer plaats, in mijn hart vooral. We hebben onvergetelijk mooie dagen samen gehad en ik besloot de volgende dag Bhagwan te schrijven om hem te vertellen wat er was gebeurd en hem te danken. Ik weet nog dat ik schreef: ‘My life will never be the same again.’ Ik kreeg een brief terug van Laxmi: Now turn into orange en vul dit en dit formulier in met een pasfoto er bij en je zult binnen kort je nieuwe naam ontvangen. Ik snapte er niets van. Na studeren ontdekte ik hoe het in elkaar zat en dat ik zonder dat ik het wist gesprongen was in een nieuw avontuur. Het avontuur dat inderdaad mijn leven totaal zou veranderen. Mijn mala kreeg ik met de post en mijn naam ook.

De betekenis van mijn naam Prem Mahadevi is: Great Goddess of Love. Wat een prachtige weg om te gaan. Ik voelde me ten diepste gekend. Het duurde een jaar voor ik de eerste andere sannyasin zag en ben toen ook naar Poona gereisd. 

Een jaar later schreef ook mijn vriend – intussen mijn echtgenoot – een brief aan Bhagwan met het verzoek om sannyassin te mogen worden. Wat waren we benieuwd naar de naam die hij zou krijgen. En onvergetelijk het moment dat ik de brief uit de brievenbus haalde, gericht aan: Swami Prem Mahadeva. Great God of Love.

 Zo kwam Osho in mijn leven….
vandaag precies 35 jaar geleden!

Burgum, 26 januari 2012 
Mahadevi Blom

Lijst