Peter

Vreugde alom!

Peter, geboren in 1955  in Amsterdam

Tja… kleurrijk natuurlijk..

Eigenlijk was de start wat gekleurd en misleidend. Kwam mensen tegen die zeiden dat ze door Osho geïnspireerd waren maar ze waren vooral geïnspireerd door hun eigen veel te grote ego, denk ik. Heeft er voor gezorgd dat ik het werk van Osho niet op de juiste manier kon beoordelen en een afkeer voelde.

Maar goed. Dit is een verhaal met een goed eind. Je moet de meester niet op zijn volgelingen beoordelen, dat was de les die ik blijkbaar moest leren en geleerd hebt!

Het kwam allemaal ‘goed’ want het was al goed toen ik Mara tegenkwam. Zij had boeken en vertelde over haar ervaringen op een manier die me toch nieuwsgierig maakte. En toen ik eenmaal in ‘Leven vanuit je hart’ van Osho begon te lezen was ik verkocht. Veel herkenning over hoe ik zelf in het leven stond maar ook nog genoeg mindfucks die Osho hielp opruimen. Vreugde alom!

En NU, nu gebruiken Mara en ik het thema vreugde en de lessen van Osho dagelijks om verder te groeien. We gebruiken het in ons werk als sjamanistisch healers en als klap op de vuurpijl gaan we een sjamanistische jaargroep geven waar we de lessen van Osho en de kennis van de sjamanen mooi door elkaar weven! Sterker nog de tekst van meester Lu-tsu die Osho behandeld in boven genoemde boek ligt aan de grondslag van de hele training. Want ook daarin was het voor mij een feest van herkenning. Boeddha en Lu-tsu zijn in hun basis zo sjamanistisch.

Ben op dit moment bezig om het leven van Osho te lezen in zijn biografie maar ik heb nog steeds honger naar meer en heb eigenlijk heel erg het gevoel dat er een Osho 2.0 beweging opgang zou kunnen komen. Een beweging die de lessen en kennis van Osho opnieuw onder de aandacht brengen…. Maar op een manier die nu aanspreekt. Een nieuwe groep, jongere mensen die het stokje over pakken en weer wat beweging en reuring gaan brengen. Zichtbaar, hoorbaar worden….

Amsterdam, 4 januari 2012
Peter de Haan
Mara van Zandwijk

Lijst