Red me van de pilaar!

De mind houdt jou niet vast, jij houdt de mind vast.

Het gebeurde eens… Een man kwam bij Sheik Farid, een soefi mysticus, een groot soefi mysticus en een heel vreemde man. De man zei: ‘Hoe kom ik los van mijn ketenen, mijn gehechtheid, mijn ideeën, mijn vooroordelen?’

Farid had zijn eigen manier van antwoorden. In plaats van de persoon te antwoorden, rende hij gewoon naar een pilaar in de buurt, klampte zich vast aan de pilaar en begon te schreeuwen: ‘Red me van de pilaar!’
De man kon niet geloven wat er gebeurde – is hij gek of zo? En hij schreeuwde zo hard dat mensen van de straat naar binnen begonnen te komen. Er verzamelde zich een menigte en ze vroegen: ‘Wat is er met jou aan de hand? Ben je gek geworden? Jij houdt de pilaar vast, het is niet de pilaar die jou vasthoudt. Je kunt hem loslaten!’
En de man zei ook: ‘Ik had gedacht dat deze man een man van groot begrip was maar nu blijkt het gewoon een gek te zijn! Ik had een heel subtiele vraag gesteld, een heel spirituele vraag die altijd door zoekers gesteld wordt: hoe kom ik los van mijn gehechtheid aan ideeën, dingen, mensen? En in plaats van me te antwoorden sprong hij gewoon op, klampte zich vast aan de pilaar en begon te schreeuwen: “Red me van de pilaar!'”
Farid keek de man aan en zei: ‘Als je dit kunt begrijpen, dan heb je geen antwoord nodig. Ga naar huis en denk er eens over na. Als de pilaar mij niet vasthoudt, dan houden jouw kettingen jou ook niet vast – jij houdt ze vast. Ik kan de pilaar loslaten – kijk, ik laat de pilaar los en ik ben gered! Laat jij ook los…’

De man moet echt intelligent geweest zijn – hij begreep het. Er was even een schok, de manier waarop de vraag beantwoord werd, maar juist in die schok kon hij het punt zien. Het drong door tot in zijn hart.
Hij raakte de voeten van Farid aan en zei: ‘Nou is het klaar! Ik heb dezelfde vraag aan vele mahatma’s gesteld, aan vele heiligen, en zij gaven me er grote verhandelingen over, maar er gebeurde niets. En uw waanzinnige poging om mij te antwoorden heeft onmiddellijk iets in mij getransformeerd. Nu ga ik niet terug naar mijn oude wereld, ik ga bij u zijn. Ik heb de man gevonden naar wie ik mijn hele leven op zoek was. Ik had iemand als u nodig die me zo hard kan slaan, die me mijn domheid kan laten zien.’

Je kunt je mind op dit moment laten vallen want de mind kan jou niet vasthouden. De mind is slechts een mechanisme, een machine. Je kunt er elk moment uitstappen. 
Maar je hebt er zoveel in geïnvesteerd dat JIJ je eraan vastklampt, en dan blijf je vragen hoe je eruit kunt komen. De deuren staan open, niemand houdt je tegen. Jij kunt eruit komen! 
Maar in plaats van eruit te komen blijf je gewoon vragen: ‘Hoe kom je eruit?’ Het is geen kwestie van ‘hoe’. De mind houdt jou niet vast, jij houdt de mind vast.

Osho: Tao, The Golden Gate, Vol. 2, p. 224-225.

Image by Z3RAJIRAIYA from Pixabay 

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


De zegening van leegte

 

De schildpad en de vis

 


Alles heeft zijn eigen tijd

 

Het land der blinden

 


Puzzel of mysterie