Voormalig minister Chuang Tzu

Hebzucht is de wortel van angst. 
Zolang je ergens naar verlangt,
zul je bang zijn het te verliezen.

Ik heb eens gehoord dat Chuang Tzu, een grote Chinese mysticus, ooit minister van de koning was geworden. Na enige tijd nam hij ontslag uit het ministerie en werd een sannyasin, ging in een bos onder een boom wonen.
Op een dag ging de koning naar het bos om te jagen en zijn vrienden zeiden tegen hem: ‘Chuang Tzu, uw voormalige minister, woont onder een boom in de buurt. Als u geïnteresseerd bent kunnen we hem gaan opzoeken.’
De koning antwoordde: ‘Zeker, het zou de moeite waard zijn om hem te zien. Wat is er met Chuang Tzu gebeurd? Hoe is hij veranderd nadat hij een sannyasin geworden is?’
Chuang Tzu was vele jaren minister van de koning geweest en de koning kende hem goed. Hij herinnerde zich ook hoe beschaafd hij was.

Dus ging de koning erheen. Hij stapte uit zijn wagen en ging bij Chuang Tzu staan. Chuang Tzu zat met gestrekte benen op zijn tamboerijn te spelen en hij bleef in dezelfde houding zitten met gestrekte benen. Dit was respectloos! De koning stond voor hem en hij zat met gestrekte benen.
De koning zei: ‘Chuang Tzu, het is goed dat je een sannyasin bent, maar vergeet je beschaving niet. Waarom blijf je in mijn aanwezigheid met je benen gestrekt zitten?’
Chuang Tzu zei: ‘De dag dat mijn hebzucht verdween, verdween ook mijn angst. Nu wil ik niets van u dus heb ik geen angst voor u. Vroeger sloeg ik mijn uitgestrekte benen over elkaar, niet omdat ik beschaafd was, maar vanwege mijn hebzucht. Ik was bang dat u mij uw gunsten zou ontzeggen. Nu ik zelf alles heb achtergelaten wat u me had kunnen ontnemen, ben ik niet meer bang voor u. 
U denkt dat u een keizer bent, maar voor mij bent u eender als iemand die op de weg voorbij komt. Ooit was u een keizer voor mij, maar dat kwam door mijn hebzucht: ik kon veel dingen van u krijgen die ik van niemand anders kon krijgen. Maar nu? Nu bent u gewoon een voorbijganger, net als ieder ander. Nu hoef ik mijn uitgestrekte benen niet over elkaar te slaan om u te behagen. Nu is er geen angst meer in mij.’

Zodra hebzucht verdwijnt, verdwijnt ook de angst.  

Osho: The Message Beyond Words – A Dialogue with the Lord of Death, p. 99-100.

Afbeelding:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Dschuang-Dsi-Schmetterlingstraum-Zhuangzi-Butterfly-Dream.jpg/1200px-Dschuang-Dsi-Schmetterlingstraum-Zhuangzi-Butterfly-Dream.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

De lijnen van je verlangens

 

De man die bang was voor zijn schaduw

 

Een vis zoekt de oceaan

 

De maan is de maan…

 

God weet wel wat hij doet!