De man die bang was voor zijn schaduw

Laat alles verstrijken. Oordeel niet, veroordeel niet, evalueer niet.
Je bent alleen maar een spiegel.

Een Soefi verhaal zegt: Een man was bang voor zijn schaduw, omdat hij in een boek had gelezen dat de dood bijna zoals een schaduw was – dat hij als een schaduw komt, als hij komt. En het werd zo’n obsessie in zijn hoofd, dat hij zelfs bang werd voor gewone schaduwen. Hij rende weg en deed van alles … dan probeerde hij te vechten – en hij was een krijger! Maar zelfs je zwaard kan een schaduw geen kwaad doen – de schaduw bestaat niet.

Hij was zo moe dat hij aan een mysticus vroeg: ‘Wat moet ik met die schaduw? Ik heb alles gedaan wat ik kon doen, maar niets helpt. Ik heb mijn zwaard gebroken. Ik heb zoveel gerend om het te ontlopen dat het bloed uit mijn voeten sijpelt.’
De mysticus moest lachen, hij zei: ‘Doe jij maar één ding. Ga onder die boom zitten en vertel me dan waar je schaduw is.’
Er was niet veel schaduw onder die boom. Om een schaduw te krijgen heb je de zon nodig, het licht. Maar toen hij onder de boom ging zitten en om zich heen keek, was er geen schaduw. 
Hij zei: ‘Wat een wonder heeft u verricht! U heeft niet eens van uw plaats bewogen en mijn schaduw is weg.’
De mysticus zei: ‘Je hele aanpak was niet nodig. Vechten met het onechte is geloofwaardigheid geven aan het onechte. Door te vechten heb je geaccepteerd dat het onechte ook een zekere realiteit heeft.’

Het Oosten heeft nooit met de mind gevochten; het heeft een totaal andere methode gevonden. Zijn methode is om gewoon een toeschouwer op de heuvels te zijn.
Laat alles verstrijken. Oordeel niet, veroordeel niet, evalueer niet.
Je bent alleen maar een spiegel; dit zijn geen taken voor jou.
Je reflecteert gewoonweg – en ze zullen allemaal voorbijgaan. 
Als je er geen aandacht aan schenkt, als je ze kunt negeren, zullen ze ophouden naar je toe te komen; ze willen geen ongenode gasten zijn.
Misschien zullen ze vanwege de oude gewoonte nog een paar dagen doorgaan.
Maar je zult zien dat het verkeer steeds minder wordt; anders is het vierentwintig uur per dag spitsuur.
Als de mind eenmaal stil, leeg, ruim is, heb je de gouden sleutel gevonden, de meestersleutel, die alle mysteries van liefde, van waarheid, van het eeuwige leven opent.

Osho: The Rebellious Spirit, p. 298.

Afbeelding:
https://www.google.nl/searchq=shadow&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjvzffCvb3TAhUoCsAKHQeADXkQ_AUICCgB&biw=1187&bih=752#imgrc=AXFnJp42fqWHxM:

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

Een vis zoekt de oceaan

 

De maan is de maan…

 

God weet wel wat hij doet!

 

Gewoon sinaasappelsap

 

Haar wang was altijd nat van de tranen