God weet wel wat hij doet!

Ik heb eens gehoord… Op een dag kreeg Frederik van Pruisen een ongewoon idee. Hij was op het platteland toen hij een paar mussen een paar tarwekorrels zag eten. Hij begon na te denken en kwam tot de conclusie dat deze kleine vogels in zijn koninkrijk een miljoen pikjes tarwe per jaar verorberden. Dit mocht niet toegestaan worden. Ze moesten worden overwonnen of vernietigd.
Omdat het niet mee viel om ze uit te roeien, gaf hij een beloning uit voor elke dode mus. Alle Pruisen gingen op jacht en al snel waren er geen mussen meer in het land. Wat een grote overwinning.

Frederik van Pruisen was heel erg blij. Hij vierde de gebeurtenis als een grote overwinning op de natuur. De koning voelde zich erg gelukkig, tot het volgende jaar toen hij te horen kreeg dat rupsen en sprinkhanen de gewassen hadden opgegeten, want zonder mussen was het hele levensritme vernietigd. Mussen blijven rupsen en sprinkhanen eten. Omdat er geen mussen waren, werd de hele oogst vernietigd door rupsen. Toen moesten ze mussen uit het buitenland gaan halen. 
En de koning zei: ‘Ik heb me zeker vergist. God weet wel wat hij doet.’

Osho: The Discipline of Transcendence – Discourses on the Forty-two Sutras of Buddha, Vol. 2, p. 130.

P.S. Het mussen horrorverhaal speelde zich opnieuw af op 13 december 1958 in Shanghai en elders in China. De communistische partijleider Mao Zedong had de ongevaarlijke graanetende vogel bestempeld tot een van de Vier Plagen, tot ongedierte. Zogenaamde staatswetenschappers hadden berekend dat één enkele mus jaarlijks 4,5 kilogram graan at. Dus voor elk miljoen gedode mussen konden 60.000 monden worden gevoed. 
De bevolking trok er massaal op uit om de dieren met een hels kabaal te verjagen en af te schieten. Vermoeide mussen die nergens konden schuilen op de grond werden vertrapt. Miljoenen mensen namen deel aan de massamoord, met als gevolg dat de oogst van het volgende jaar mislukte: de boommus pikte niet alleen graan, maar vooral schadelijke insecten. En die kregen vrij spel. 
Zo bracht Mao eigenhandig de Grote Chinese Hongersnood van 1959 en 1961 over zijn volk.

Afbeeldingen:
http://www.thehindu.com/multimedia/dynamic/00503/15_YT_SPARROW8_503288g.jpg
http://kingofwallpapers.com/caterpillar/caterpillar-007.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

Gewoon sinaasappelsap

 

Haar wang was altijd nat van de tranen

 

Sariputta moet lachen

 

De olifant en de muis

 

De schaduw van de verborgen schat