Prins of bedelaar

Of je nu een koning bent of een bedelaar – en wie dan ook tussen deze twee uitersten – raak niet geïdentificeerd! Realiseer je dat je niet bent wat de wereld van je denkt.

Er is een oude parabel… 
Een zeer wijze koning wilde dat zijn zoon – zijn enige zoon, die zijn opvolger zou worden – een wijs man zou worden voordat hij hem zou opvolgen en koning van een groot koninkrijk zou worden. De oude man koos een wel heel vreemde manier: hij stuurde de zoon weg uit het koninkrijk, zei tegen hem dat hij hem had verlaten, dat hij maar helemaal moest vergeten dat hij een prins was. ‘Hij is geen prins meer en ik ga hem niet tot mijn opvolger maken.’


Al zijn mooie kleren, ornamenten, alles werd hem afgenomen. Hij kreeg de kleren van een bedelaar en werd midden in de nacht in een wagen weggestuurd om uit het koninkrijk gegooid te worden. En er waren strikte orders dat hij nergens mocht terugkeren in het koninkrijk.

Jaren gingen voorbij. De prins werd echt een bedelaar.  Hij vergat echt dat hij een prins was. In feite had hij geen moeite gedaan om het te vergeten – hij was een bedelaar. Hij bedelde om kleren, om voedsel, om onderdak, en langzamerhand had hij de toestand waarin hij verkeerde geaccepteerd.


Na vele jaren zat hij op een dag buiten een hotel te bedelen. Het was hartje zomer en hij wilde genoeg geld hebben om een paar schoenen te kopen – tweedehands natuurlijk – want de aarde brandde zowat, en lopen zonder schoenen werd onmogelijk. Hij had wonden aan zijn voeten, en hij schreeuwde om een paar munten. 
Juist op dat moment stopte er een gouden strijdwagen voor het hotel, en er stapte een man uit. De man zei: ‘Je vader heeft je teruggeroepen. Hij is erg oud en ligt op sterven en hij wil dat jij zijn opvolger wordt.’

In een fractie van een seconde was de bedelaar verdwenen. De man was helemaal anders; je kon het zien aan zijn gezicht, zijn ogen… de kleren waren nog die van een bedelaar, maar de man was helemaal anders. Er had zich een menigte verzameld – dezelfde menigte voor wie hij zijn handen had opgehouden voor een paar munten – en ze begonnen allemaal heel vriendelijk te doen. Maar hij lette niet eens op hen. Hij ging naar de strijdwagen, ging in de strijdwagen zitten en zei tegen de man die hem was komen halen: ‘Breng me eerst naar een mooie plek waar ik een goed bad kan nemen, waar ik kleren kan vinden die mij waardig zijn, schoenen, sieraden … want ik kan alleen als prins voor de koning verschijnen.’
Hij kwam thuis en hij kwam als een prins. Hij zei tegen zijn vader: ‘Ik wil maar één ding vragen: waarom moest ik zoveel jaar bedelaar zijn? Ik was het echt vergeten … Als u mij niet had teruggeroepen, zou ik als bedelaar gestorven zijn, zonder me ooit meer te herinneren dat ik eens een prins was.’

De vader zei: ‘Dit is wat mijn vader mij heeft aangedaan. Het was niet gedaan om je kwaad te berokkenen, maar om je de ervaring te geven van de uitersten van het leven – de bedelaar en de koning. En iedereen leeft tussen deze beide.

Die dag vertelde ik je te vergeten dat je een prins was. Nu wil ik dat je onthoudt dat prins zijn of bedelaar zijn slechts identiteiten zijn die door anderen zijn gegeven. Het is niet jouw werkelijkheid, jij bent het niet – noch de koning, noch de bedelaar. En zodra je beseft dat je niet bent wat de wereld van je denkt, dat je niet bent wat je ogenschijnlijk bent, maar dat je iets bent dat zo diep in jezelf verborgen zit dat behalve jij, niemand anders kan zien, dan wordt iemand wijs. Als je dat weet, volgt de wijsheid.


Ik was boos op mijn vader en ik weet dat jij boos moet zijn geweest op mij. Maar vergeef me, ik moest het doen om het je duidelijk te maken: raak niet geïdentificeerd met het zijn van een koning, raak niet geïdentificeerd met het zijn van een bedelaar, want in een fractie van een seconde kunnen deze identiteiten worden veranderd. En dat wat veranderd kan worden ben jij niet. 
Je bent iets eeuwigs, iets onveranderlijks.’

Osho, Beyond Psychology – Talks in Uruguay, p. 2-3.

Afbeeldingen:
http://theshakespeareblog.com/wp-content/uploads/2015/06/Jo-stone-fewings-king-john.jpg
http://newsfirst.lk/english/wp-content/uploads/2014/02/Beggars.jpg
http://oshoinsight.com/wp-content/uploads/2016/01/3599f262b6aac3005c52e43b29fea53e.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


De geredigeerde Koran

 


Nog maar twee mijl

 


De vier woorden van Tagore

 


De eregast bij het toneelstuk

 


De lamme en de blinde

 


Een Japanse gokker