De lamme en de blinde

De vriendschap tussen de lamme en de blinde.

Je hebt het verhaal wel eens gehoord…
Er stond een bos in brand en in dat bos woonden twee bedelaars. De ene was blind, hij kon niet zien. De andere was lam, hij kon niet lopen. En ze waren elkaars vijand omdat ze allebei in hetzelfde vak zaten, concurrenten waren.
De blinde kon lopen, maar kon niet zien waar hij heen ging. Het hele bos stond in brand. De lamme kon zien dat er nog een mogelijkheid was om eruit te komen, maar hij kon zich niet bewegen omdat hij geen benen had. 

Tenslotte kwamen ze tot een compromis. Ze zeiden: ‘Laten we voorlopig even onze geschillen opzij zetten en elkaar helpen.’
De blinde zei: ‘Ik neem je wel op mijn schouders. Kijk jij, dan loop ik.’
En ze kwamen allebei levend uit het bos, zonder verbrand te worden.

Zo zit het ook met de wil en de overgave. De wil is blind, maar kan hard lopen. Hij is heel vlug, hij heeft enorm veel kracht. De overgave heeft ogen en geen benen, maar hij kan zien. 
Als je een vriendschap kunt bewerkstelligen tussen de wil en de overgave, en als overgave op de schouders van je wil zit, heb je een van de grootste dingen in het leven bewerkstelligd. Dan is de weg heel gemakkelijk en het thuis heel dichtbij…
Er is maar één weg. Het maakt niet uit hoe je die wilt noemen. De woorden ‘wil’ en ‘overgave’ lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar in werkelijkheid vullen ze elkaar aan. Ze zijn niet in tegenspraak. Het zit een beetje subtiel.

Alleen iemand van wil kan zichzelf overgeven, want er is geweldig veel moed voor nodig om je over te geven. Je moet nooit denken dat overgave is voor de zwakken. Overgave is voor hen die enorm sterk zijn, zo sterk dat ze zelfs hun ego over kunnen geven aan de meester.
Daar is geweldig veel moed voor nodig, ruggengraat. Er is wil voor nodig, de wil om je over te geven. Als je geen wil hebt, kun je je niet overgeven. Wie zal zich dan overgeven?

Maar wil alleen is niet genoeg. Wil alleen zal je ego vergroten en je van de weg af leiden. De wil alleen als meester is gevaarlijk, schadelijk. De wil als dienaar om zich over te geven is mooi.
Gebruik de wil om de overgave te dienen, dan ben je op de juiste weg. Ze lijken wel twee, maar ze kunnen elkaar helpen.

Osho, The Sword and the Lotus – Talks in the Himalayas, pp. 31 – 32.

Afbeelding:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-BI-5232

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Een Japanse gokker


Ramakrishna hakt Krishna’s hoofd af


Wat schildert Picasso?


Levensgevaarlijke proef aan het hof van Janaka


Chuang Tzu droomt over een vlinder