De geredigeerde Koran

Kan niemand God’s boodschap redigeren? Rabiya wel!
Als het ingaat tegen haar eigen ervaring, maakt het niet uit van wie de boodschap is.

In Arabië was er eens een vrouw, een soefi mysticus, Rabiya al-Adabiya.
Soefi’s horen tot het beste wat alle religies hebben voortgebracht. Er valt niets mee te vergelijken. En in het soefisme kan niemand met Rabiya al-Adabiya worden vergeleken. Ze staat helemaal aan de top.
Hassan was een van de grote soefi’s. Hij was een zeer gerespecteerde heilige. Ik herinner mij een incident…
Gewoon voor de duidelijkheid, Rabiya staat zelfs ver boven de grote meesters. Hassan is een groot meester, hij heeft een gevolg van duizenden.

Hij verbleef bij Rabiya thuis en wilde, zoals hij gewend was, ‘s ochtends de heilige Koran lezen. Maar hij had zijn eigen exemplaar niet bij zich, dus vroeg hij aan Rabiya die van haar. Rabiya gaf hem haar exemplaar.
Toen hij deze opende zag hij tot zijn verbazing dat Rabiya het op vele plaatsen had geredigeerd, wat heel erg tegen de Islam is. De Koran is de laatste boodschap van God, en Mohammed is zijn laatste boodschapper. Nu komt er verder geen boodschap meer. Niemand kan de Koran redigeren, niemand kan er iets aan veranderen. En Rabiya had zelfs een paar woorden doorgestreept, een paar alinea’s laten vallen – ze had ze er gewoon uitgesneden…! 


Hassan zei: ‘Rabiya, iemand heeft jouw Koran kapotgemaakt.’
Rabiya zei: ‘Waarom zou iemand mijn Koran kapotmaken? Alles wat eraan gedaan is, is door mij gedaan. Dat moest ik wel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar die bladzijde die je voor je hebt.’
Er was een zin waar stond: ‘Als je de duivel tegenkomt, haat hem dan…’
Rabiya had dat ene woord ‘haat hem’ eruit gesneden en had ‘houd van hem’ geschreven.
Hassan zei: ‘Maar Rabiya, dit is God’s boodschap. Je kunt dat niet veranderen.’

Ze zei: ‘Het maakt mij niet uit van wie die boodschap is, het gaat tegen mijn ervaring in. Sinds ik me bewust van mezelf ben geworden, is er alleen maar liefde overgebleven. Ook al komt de duivel voor me staan, ik kan niet anders dan van hem houden. En dit is mijn exemplaar van de Koran! Het weerspiegelt mij.
Het moet met mij en met mijn ervaring overeenstemmen. De haat is helemaal uit mij verdwenen, dus ben ik hulpeloos. Ik kan deze regel niet volgen. Ook al komt God het mij vertellen, zal ik ertegen gaan argumenteren, want dit is niet mijn ervaring.
En ik kan je op eigen gezag vertellen dat er een moment komt dat je zuiver liefde bent. Dan kun je gewoon met liefde kijken, wie er ook voor je komt staan. Je kunt je liefde delen, je kunt je liefde uitstralen. Het maakt niet uit wie die persoon is, of het God is of de duivel.
Ook al zit je in je eentje, iemand die zichzelf heeft verwerkelijkt straalt liefde uit, ook al is er niemand om die te ontvangen. Het is simpelweg de aard van de verlichting.’

Hassan moest het er wel mee eens zijn. 
Hij zei: ‘Zo heb ik er het nog nooit bekeken.’

Osho, The Sword and the Lotus – Talks in the Himalayas, p. 213.

Afbeelding:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Birmingham_Quran_manuscript.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Nog maar twee mijl

 


De vier woorden van Tagore

 


De eregast bij het toneelstuk

 


De lamme en de blinde

 


Een Japanse gokker