Midden in de roos

Scherpe boogschutters! Eerst schieten ze de pijl af en dan tekenen ze de roos!

Ik moet denken aan een oude parabel: een groot boogschutter – hij was ook de koning van zijn land – trok door een dorp in zijn gouden strijdwagen, en hij zag tot zijn verbazing dat er op elke boom een schietschijf zat, met één of meerdere pijlen die precies in de roos zaten.

Er was een cirkel, en de pijl zat precies in het midden; er was geen enkele misser, en op bijna alle bomen zaten er een paar pijlen. Hij kon niet geloven dat er in dit kleine dorp zo’n grote boogschutter was. Hij stopte zijn wagen en informeerde naar de boogschutter. De persoon bij wie hij informeerde begon te lachen. 
Hij zei: ‘Hij is een idioot! Maakt u zich maar niet druk om hem.’

Maar de koning zei: ‘Je begrijpt het niet. Hij mag dan wel een idioot zijn – daar maak ik me niet druk om – maar hij is een grotere boogschutter dan ik, dat is zeker. Ik zou hem graag willen ontmoeten.’
Er verzamelde zich een menigte, toen ze de koning zagen, en zij moesten allemaal lachen en ze zeiden: ‘Het is zinloos. Hij is echt een dwaas.’
Maar de koning kon maar niet begrijpen hoe een idioot zo goed kon schieten, absoluut perfect, onberispelijk. Hij zei: ‘Hou op met lachen en roep de man!’

Een jonge man werd bij hem gebracht; hij zag er dom uit, achterlijk. De koning stond ook verbaasd. 
Hij vroeg aan de jongeman: ‘Wat is je geheim?’
De jongeman zei: ‘Wat voor geheim?’
De koning liet hem zien dat elke pijl precies in het midden van een cirkel stond.
De jongeman begon te lachen. Hij zei: ‘Ik kan tegen u niet liegen. De waarheid is, eerst schiet ik de pijl af en dan teken ik de cirkel. Natuurlijk, honderd procent … Het maakt niet uit waar de pijl heen gaat; waar hij ook heen gaat, later trek ik die cirkel. Iedereen die door dit dorp komt, wordt getroffen door de grote kunst. Ik houd me gedeisd, ik vertel nooit de waarheid tegen iemand, maar u bent de koning en tegen u kan ik niet liegen.’

Osho, The Great Zen Master Ta Hui, pp. 201 – 202.

Afbeelding:
https://createwithkla.files.wordpress.com/2015/01/an-arrow-hit-the-bullseye-sam-abell.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen

De koning moet rennen

 

 


Gefocust op het doel

 

 


God schept de mens uit modder

 

 


De papegaai en de vrijheidsstrijder

 

 


De tien blinden