Een duif wurgen

Kun je in drie maanden een plek vinden waar niemand is? Of in drie levens?

Bayazid, een soefi mysticus, vertelde een verhaal dat zijn meester aan drie jonge mannen elk een duif had gegeven en hen gevraagd had om de duif te doden op een plek waar niemand hem kon zien.

Een van de jongeren kwam binnen vijf minuten na het doden van de duif terug. Hij was gewoon naar een straat in de buurt gelopen die leeg was, waar niemand was, had de duif bij zijn nek gewurgd en was teruggekomen.

De tweede jongen kwam na drie dagen terug. Hij had dieper gezocht naar een plek waar niemand hem kon zien terwijl hij de duif doodde. Hij had een diepe grot gevonden, was daar naar binnen gegaan en had de ingang achter zich gesloten met een rots. Nu kon er niemand binnenkomen, zelfs niet per ongeluk. Er was een diepe duisternis in de grot; zelfs als iemand toevallig binnen was gekomen, had hij niets kunnen zien. 
Daar wurgde hij de duif bij zijn nek. 

De derde jongeling kwam na drie maanden terug met een levende duif.
De meester vroeg hem: ‘Kon je zelfs in drie maanden geen plek vinden waar niemand was?’
De jongeling antwoordde: ‘Het is niet mogelijk om zo’n plek te vinden, zelfs niet in drie levens. Drie maanden lang heb ik van alles geprobeerd. Ik ben de diepste grotten ingegaan, het was donker – maar zelfs daar was ik aanwezig, de duif was aanwezig, en wij zouden allebei getuige zijn van het doden. 
Zelfs als ik de ogen van de duif dicht zou doen, zou ik, de moordenaar, het zien, hoe donker de plek ook was.’

Bayazid zei: ‘Van de drie zal alleen jij in staat zijn om jezelf te ontdekken. De andere twee hebben nog geen dorst naar de innerlijke zoektocht.’
Hij stuurde de twee jongemannen weg en zei tegen de derde: ‘Jij hebt in ieder geval zoveel bewustzijn – dat wanneer zelfs je zintuigen niet in staat zijn om te zien, wanneer er helemaal geen licht is, zelfs dan ben je een getuige.’

Osho: The Message Beyond Words – A Dialogue with the Lord of Death, p. 271-272.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

Voormalig minister Chuang Tzu

 

De lijnen van je verlangens

 

De man die bang was voor zijn schaduw

 

Een vis zoekt de oceaan

 

De maan is de maan…