Een blad dat valt

Niemand heeft ooit gehoord dat iemand verlicht is geworden door het zien van een blad dat valt.

Lao Tse zat onder een boom toen er een oud blad viel, even aarzelend. Hij keek hoe het blad van de boom viel en werd verlicht.
Nu kun je onder elke boom gaan zitten en kijken hoe duizenden bladeren vallen, en je zult als een idioot thuiskomen, omdat het vallen van het blad niets te maken heeft met verlichting. 


Lao Tse mediteerde onder die boom en hij was klaar met zijn meditatie – met de geringste kans zou de innerlijke lotus open kunnen gaan en de immense ervaring exploderen.
Wat was er met dit blad aan de hand? Het blad viel met zoveel gratie en schoonheid, hoewel het dood was. Spoedig zou het in de aarde verdwijnen, waar het vandaan gekomen was.

Onmiddellijk flitste er een enorm bewustzijn, als een bliksemschicht, de mind van Lao Tse binnen, dat ons bewustzijn ook van een bron afkomstig is, net als dit blad. Het heeft zich gemanifesteerd. Het blad is gekomen, het heeft zich gemanifesteerd en gaat weer naar de on-manifestatie. Ons bewustzijn is afkomstig van de eeuwige bron; op een dag zal het weer naar zijn bron gaan. 
Het is niet nodig om het buiten te zoeken – alles wat van enige betekenis is, bevindt zich binnenin.

Er wordt gezegd dat hij dagenlang met gesloten ogen bleef zitten. 
Zijn leerlingen lachten hem uit: ‘Niemand heeft ooit gehoord dat iemand verlicht is geworden door het zien van een blad dat valt.’

Alles wat je nodig hebt is leren wachten, en meditatie is een andere naam voor het stille, geduldige wachten op het juiste moment.  Op dat juiste moment kan alles – wat voor buitenstaanders misschien absurd is, wat voor rede en logica misschien nergens op slaat …

Osho: Zen. The Diamond Thunderbolt p. 215.

Afbeelding van Shaojie – Unsplash

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


Laat vallen!

 


Confucius ontmoet Lao Tse

 

De chassidische mysticus en de paleiswachter

 

Gertrude Stein op haar sterfbed

 

Een glas water, de prijs van een keizerrijk