De tuin van Epicurus

Er zijn maar weinig dingen die je echt nodig hebt, maar de dingen waarvan je je kunt voorstellen dat je ze nodig hebt, zijn oneindig. 

Epicurus had eens een tuin vlak bij Athene. Hij was, net als Chuang Tzu, ook een van de zeldzaamste mensen. Hij geloofde niet in God, hij geloofde nergens in, want geloven is onzin. Alleen dwaze mensen geloven. Een man met inzicht heeft vertrouwen, geen geloof. Vertrouwen is anders. Vertrouwen betekent vertrouwen hebben in het leven, er zo absoluut vertrouwen in hebben dat je bereid bent erin mee te gaan, waar dan ook.
… Hij had een kleine tuin en woonde daar met zijn discipelen. Mensen dachten dat hij een atheïst was, immoreel. Hij geloofde niet in God, hij geloofde niet in geschriften, hij geloofde in geen enkele tempel. Hij was een atheïst. Maar hij leefde op zo’n geweldige manier. Zijn leven was prachtig, ook al had hij niets, ook al waren ze erg arm. 


Epicurus (Nuremberg Chronicle).

De koning hoorde over hen en wilde eens zien hoe ze leefden en hoe ze gelukkig konden zijn zonder geloof. Als je al niet gelukkig kunt zijn met een geloof in God, hoe zouden deze mensen dan gelukkig kunnen zijn zonder God? Dus kwam hij op een avond op bezoek in de tuin van Epicurus.
Hij was echt verrast, verbluft – het was een wonder. Ze hadden niets, bijna niets, maar ze leefden als keizers. Ze leefden als goden. Hun hele leven was een feest. Als ze naar de beek gingen om een bad te nemen, was dat niet zomaar een bad, het was een dans met de rivier, het was in harmonie komen met de rivier. Ze zongen en dansten en zwommen en sprongen en doken.
Hun eten was een feest, een feestmaal, terwijl ze niets hadden, alleen brood en zout, zelfs geen boter. Maar ze voelden zich zo dankbaar dat het genoeg was om er gewoon te zijn, meer hadden ze niet nodig.

De keizer was erg onder de indruk en hij vroeg aan Epicurus: ‘De volgende keer dat ik kom, zou ik graag wat geschenken voor jullie meebrengen. Wat zouden jullie willen hebben?’
Epicurus zei: ‘Geef ons de tijd om erover na te denken, we hebben nooit gedacht dat iemand ons geschenken zou geven, en we hebben zoveel geschenken van de natuur. Maar als u erop staat, neem dan een beetje boter mee, verder niets. Dat is meer dan genoeg.’

Eet als een keizer. Dat hangt niet af van de kwaliteit van het eten, het hangt af van de eter, de manier waarop hij het viert. Zelfs met alleen brood, boter en zout kun je een keizer zijn…

Osho: When the Shoe Fits – Talks on the Stories of Chuang Tzu, p. 24-25.

Afbeelding:
Wikimedia/Epicurus_Nuremberg_Chronicle

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

Je hoort wat je wilt horen

 

Een diepe denker

 

Mulla Nasruddin voor de rechter

 

Red me van de pilaar!