De oude Heraclitus

Je kunt niet eens één keer in dezelfde rivier stappen!

Ik herinner me de oude Heraclitus, wiens uitspraak in de Griekse filosofietraditie niet erg serieus genomen is, omdat deze tegen de hele trend ingaat. Hij is uniek en alleen. 
Hij zegt: ‘Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen,’ omdat de rivier voortdurend stroomt.


Als ik Heraclitus ooit ontmoet -en ik denk dat ik hem ooit zal ontmoeten, want in deze eeuwigheid zullen de mensen steeds weer over die oude rotten struikelen- dan zal ik tegen hem zeggen: ‘Verander die uitspraak van je. Ze was geweldig toen je hem maakte, maar er zit een fout in. 
Je zegt: “Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen.” 
Ik wil dat je zegt: “Je kunt niet eens één keer in dezelfde rivier stappen’ – want zelfs terwijl je erin stapt, stroomt de rivier. 
Als je voet het oppervlak raakt, stroomt het water eronder; als je voet in het midden staat, stroomt het water erboven en eronder; als je de bodem bereikt, stroomt alles erboven … je kunt niet eens één keer in dezelfde rivier stappen!’

En zo is de aard van het leven. Alles blijft zichzelf vernieuwen, alleen de mind is iets doods, het blijft hetzelfde. Daarom resoneert de mind niet met het leven.
Als de mind christelijk of hindoeïstisch of mohammedaans is, dan staat hij vast, hij is een fossiel, hij is dood. Hij kan niet in het heden leven; hij zoekt nog steeds naar antwoorden in de as van de verbrande lichamen, die geen leven meer hebben.
De gouden poort is alleen beschikbaar voor hen die altijd levend zijn voor het nieuwe, en die open staan – en blij, niet met tegenzin – die blij zijn het verleden te laten vallen en onbelast te blijven.

Osho, The Great Zen Master Ta Hui, pp. 498 – 499.

Afbeeldingen:
http://www.readometry.com/wp-content/uploads/2016/11/02eee22a4317fb065d62e11de889416e.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=0McRiItKoU4

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Lao Tzu moet schrijven van de keizer

 


Midden in de roos

 


De koning moet rennen

 

 


Gefocust op het doel

 

 


God schept de mens uit modder