‘Zit u onder de plak?’

De bloem der liefde kan alleen bloeien als er geen ego is.

Ik heb eens een verhaal gehoord…. In het leven van Akbar, een van de grote keizers van India, is er een klein verhaal. Hij was heel erg geïnteresseerd in allerlei getalenteerde mensen, en uit heel India had hij negen mensen verzameld, de meest getalenteerde genieën, die bekend stonden als de ‘negen juwelen van Akbar’s hof’.

   De 9 juwelen

Op een dag, toen hij gewoon wat met zijn raadslieden zat het babbelen, zei hij: ‘Gisteravond had ik een discussie met mijn vrouw. Ze houdt steeds maar vol dat elke echtgenoot onder de plak zit. Ik heb mijn best gedaan, maar zij zegt: “Ik ken veel gezinnen, maar ik heb nog nooit een echtgenoot gevonden die niet onder de plak zit.”
Wat denkt u ervan?’ vroeg hij aan de raadslieden.

   Birbal

Een van de raadsleden, Birbal, zei: ‘Misschien heeft ze wel gelijk, want u hebt het niet kunnen bewijzen. U zit zelf onder de plak, anders had u haar ter plekke een pak slaag kunnen geven, om te bewijzen dat: “Kijk, hier heb je een echtgenoot!”‘
Hij zei: ‘Dat kan ik niet doen, want ik moet met haar leven. Het is gemakkelijk om iemand anders te adviseren zijn vrouw te slaan. Kunt u uw vrouw slaan?’
Birbal zei: ‘Nee, dat kan ik niet. Ik accepteer gewoon dat ik onder de plak zit en dat uw vrouw gelijk heeft.’
Maar Akbar zei: ‘Dat moeten we vinden… In de hoofdstad moet er tenminste één echtgenoot zijn die niet onder de plak zit. Er is geen regel in de wereld die geen uitzondering kent en dit is helemaal geen regel.’

Dus zei hij tegen Birbal: ‘Neem jij mijn twee prachtige Arabische paarden mee’ – de ene was zwart, de andere was wit – ‘en ga de hoofdstad rond. En als je een man kunt vinden die niet onder de plak zit, kun je hem de keus geven: welk paard hij maar wil hebben, het is een geschenk van mij.’ 
Ze waren waardevol. In die tijd waren paarden erg waardevol en dat waren de mooiste paarden.
Birbal zei: ‘Dat is zinloos, maar als u het zegt, dan ga ik.’
Hij ging en iedereen bleek onder de plak te zitten. Het was heel simpel: hij riep gewoon de persoon en riep zijn vrouw, en vroeg: ‘Zit u onder de plak of niet?’
De man keek zijn vrouw aan en zei: ‘Dat had u moeten vragen toen ik alleen was. Dit is niet juist. Zo maakt u onnodig problemen. Voor een paard ga ik mijn leven niet verwoesten. Neemt u uw paarden maar mee, ik wil ze niet.’

Maar één man zat voor zijn huis en twee mensen zaten hem te masseren. Het was een worstelaar, een kampioen worstelaar, een hele sterke man. Birbal dacht: ‘Misschien deze man… hij kan iedereen doden zonder wapens. Als hij je nek kan pakken, ben je er geweest!’ 
Birbal zei: ‘Mag ik u een vraag stellen?’
Hij zei: ‘Vraag? Wat voor vraag?’
Birbal zei: ‘Zit u onder de plak?’
Die man zei: ‘Laten we elkaar eerst begroeten, een hand geven.’ 
En hij kneep Birbal hard in zijn hand en zei: ‘Als u niet gaat huilen en er geen tranen uit uw ogen komen, laat ik uw hand niet los. Het is gedaan met uw hand. Durft u mij zo’n vraag te stellen?’
En Birbal ging dood – hij was bijna een man van staal – maar de tranen begonnen te komen en hij zei: ‘Laat mij maar los. U zit niet onder de plak. Ik heb me gewoon vergist. Maar waar is uw vrouw?’
Hij zei: ‘Kijk, daar zit ze, mijn ontbijt te maken.’ 
Een heel klein vrouwtje zat zijn ontbijt te maken.

De vrouw was zo klein en de man was zo groot, dat Birbal dacht: ‘Misschien zit deze man wel niet onder de plak. Hij zal die vrouw dood maken.’
Dus zei hij: ‘Nu is het niet meer nodig om verder op onderzoek uit te gaan. U kunt kiezen uit deze twee paarden, de zwarte en de witte, een beloning van de koning voor degene die niet onder de plak zit.’
En op dat moment zei dat vrouwtje: ‘Niet die zwarte kiezen! Anders zal ik een hel van je leven maken!’
De man zei: ‘Nee, nee, ik kies die witte wel. Stil maar.’
Birbal zei: ‘U krijgt ze geen van beide, niet de witte, niet de zwarte. 
Het is afgelopen, u heeft het spel verloren. U zit onder de plak.’

Er is een voortdurende strijd aan de gang om de heerschappij. Liefde kan niet bloeien in zo’n atmosfeer…De bloem der liefde kan alleen bloeien als er geen ego is, als er geen poging is om te domineren, als men nederig is, als men niet probeert om iemand te zijn, maar bereid is om niemand te zijn.

Osho, Beyond Enlightenment, p. 11-14.

Afbeeldingen:
http://2.bp.blogspot.com/-qUifil-rnwo/VWmGZDaaZfI/AAAAAAAAASA/d7DsICgeig8/s1600/Trick%2Bto%2Bremember%2Bthe%2BName%2Bof%2BNine%2BGems%2B%2528Navratna%2529%2Bof%2BAkbar.gif
https://1.bp.blogspot.com/-i8IL7bDEYvk/V4qP2n6ziuI/AAAAAAAAI_s/0bG84da8tzwDcbMqRSxeeL87e13g2jAQwCLcB/s1600/Birbal.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ae/2c/09/ae2c090c6b404f1571fca7e80b33c1a3.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Een keizer roept zijn zoon terug

 


De kleren van de dichter

 


De fakir en de geleerde

 


Het portret van Picasso

 


Gargi wint het debat

 


De tien geboden