Wees nu hier!

Een belofte is alleen mogelijk als morgen zeker is. Maar wie weet iets over morgen? Wie kan de tijd overwinnen? Wees nu hier!

In de Mahabharata staat een prachtige anekdote. 
De Pandavas, de vijf broers, hebben zich in het bos verstopt. Op een dag komt er een bedelaar. Udhishthir zit buiten de hut en de bedelaar vraagt niet veel, alleen wat brood, een paar chapattis.
Udhishthir zit te piekeren – en zoals altijd met een bedelaar gebeurt, je wilt het uitstellen. Je zegt ‘kom morgen maar’, gewoon om het uit de weg te gaan. 
Misschien komt hij morgen niet meer. Je wil niet zo onbeleefd zijn om te zeggen ‘ik zal niets geven’. Ook wil je je imago van grote gever ophouden. Dus zeg je ‘kom morgen maar, stoor me nu niet’.
Udhishthir deed dat ook; hij zei: ‘Kom morgen maar.’

Bhima, een andere broer – die niet erg bekend stond om zijn wijsheid of intelligentie, maar soms gebeurt wel het dat mensen die niet erg intelligent zijn opvlammen – hij begon plotseling te lachen en hij rende lachend het huis uit, in de richting van de stad. 
Udhishthir vroeg: ‘Waar ga je heen?’
Hij zei: Ik ga de mensen in de stad vertellen dat mijn broer de tijd heeft overwonnen! Hij heeft een bedelaar iets beloofd, als hij morgen komt!’


Neem Karoli Baba, die Ram Dass leest: ‘Denk eraan, wees nu hier.’

Plotseling werd Udhishthir zich bewust. Want hoe kun je zeggen: ‘Kom morgen maar?’ Misschien ben je er morgen niet. Misschien is de bedelaar hier morgen niet.
Udhishthir rende weg, haalde de bedelaar in, gaf hem alles wat hij hem kon geven en liet de gewoonte om te beloven varen.

Osho: The Three Treasures – Talks on fragments from Tao Te Ching by Lao Tzu, Volume 3, pp. 260 – 261.

Afbeeldingen:
http://www.icytales.com/wp-content/uploads/2015/10/Begagr.jpg
http://www.maharajji.com/images/stories/Articles-Maharajji/maharajji_reading_beherenow1.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


Het geheimzinnige geschrift van de meester

 


Shit! Alweer pindakaas!

 


Nooit geboren, nooit gestorven

 


Door mij komt de zon op!

 


Een levende meester