Shit! Alweer pindakaas!

Of je nu in de hemel of in de hel leeft, je leeft in je eigen schepping. 
Niemand anders is verantwoordelijk. Gooi de verantwoordelijkheid niet op God, het lot, ‘kismet’, de maatschappij, de economische structuur. Gooi de verantwoordelijkheid niet op je vorige levens, op anderen. Neem zelf de hele verantwoordelijkheid, want dat is de enige manier om in beweging te komen, om te veranderen, om verder te gaan.

De enige oorzaak van de hel, de enige oorzaak van ellende ben je zelf en niets anders. Behalve jijzelf, kan niemand het veroorzaken. En het is niet het verleden; jij creëert het elk moment.

Een bouwvakker zit op een balk op de vijfentwintigste verdieping van een wolkenkrabber in New York in aanbouw. De lunchbel gaat en hij haalt een zak met boterhammen uit zijn lunchpakket. Hij bijt in de eerste boterham en trekt dan een grimas.
‘Shit! Alweer pindakaas!’ En hij gooit hem weg. 
Hij neemt een tweede boterham, neemt een hap en spuugt hem uit.
‘Shit! Nog meer pindakaas!’
Hij neemt een derde boterham, en deze keer eet hij hem met plezier op. 
Dan graaft hij weer in zijn doos en haalt er een vierde boterham uit. 
‘Shit! Pindakaas!’ roept hij uit.

Een van zijn collega’s zit hem in de gaten te houden en zegt uiteindelijk: ‘Hoe lang ben je nu getrouwd, Mike?’
‘Tien jaar,’ zegt Mike, terwijl hij opkijkt.
‘En je vrouw weet nog steeds niet dat je niet van pindakaas houdt?’
‘Laat haar hier nou buiten. Ik heb deze boterhammen zelf gesmeerd.’

Je blijft de hel creëren, en dan haat je het, en dan wil je er vanaf. En zelfs als je probeert om er vanaf te komen, creëer je het nog steeds…
Neem de hele verantwoordelijkheid van wat je ook bent, en waar je ook bent. Dit is het eerste principe van mijn sannyas: heel de verantwoordelijkheid ligt bij jou, geef niemand de schuld en probeer de oorzaken niet ergens anders te zoeken.

Het is gemakkelijk, en het is de strategie van het ego, om oorzaken altijd ergens anders te zoeken, want dan hoef je niet te veranderen. 
Wat kun je doen? De maatschappij is fout, de sociale structuur is fout, de politieke ideologie is fout, de regering is fout, de economische structuur is fout – alles is fout behalve jij. Jij bent een prachtig persoon die in al het verkeerde is gevallen. Wat kun je doen? Dan moet je lijden, en dan moet je leren verdragen.
Dat is wat mensen al eeuwen doen – tolerantie leren. Ik leer je geen tolerantie, ik leer je transformatie. Genoeg met die tolerantie! Tolerantie betekent dat je alles verkeerd begrepen hebt. Transformatie betekent dat je een begin gemaakt hebt – ten minste het eerste straaltje begrip is in je opgekomen. 

Wat het ook is, kijk bij elke stap hoe het komt. Als het woede is, kijk dan; als het seksualiteit is, kijk dan; als het hebzucht is, kijk dan – de drie vergiften van Ko Hsuan. 
En door waakzaamheid zul je in staat zijn om ze kwijt te raken. In feite beginnen ze door waakzaamheid gewoon te verdwijnen.

Osho: Tao, The Golden Gate, Discourses on Ko Hsuan’s Classic of Purity # 5 Q 3.

Afbeeldingen:
http://wp.tipsenweetjes.nl/wp-content/uploads/2016/08/pindakaas-brood.jpg
https://static1.squarespace.com/static/542d5464e4b0b8e6564c9982/t/58f5ec0f17bffc9d07c0fb52/1492511764825/

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


Nooit geboren, nooit gestorven

 


Door mij komt de zon op!

 


Een levende meester

 


Vermijd hebzucht!

 


De schilder die in zijn schilderij verdwijnt