Overgave

Voor het geval je niet in staat bent om je zonder pardon over te geven aan het bestaan, ben je welkom om Boeddha’s voeten als zodanig te gebruiken!

Boeddha zei altijd tegen zijn discipelen: ‘Wees een licht voor jezelf.’ 
Een grote koning, Prasenjit, was naar hem toegekomen. En hij zag vele sannyasins komen die neerbogen voor Boeddha met de woorden: 

“बुद्धं शरणं गच्छामि।
Boeddham Sharanam Gacchami.
Ik ga naar de voeten van de Boeddha.

धर्मं शरणं गच्छामि।
Dhammam Sharanam Gacchami.
Ik ga naar de voeten van de commune van de Boeddha’s.

संघं शरणं गच्छामि।
Sangham Sharanam Gacchami.
Ik ga naar de voeten van de ultieme wet, de ultieme wet die het bestaan ondersteunt, die loopt als een draad en het bestaan tot een bloemenslinger maakt.


Buddham Sharanam Gacchami in Namdroling Klooster

Prasenjit was een man van logica, goed opgeleid, verfijnd. Hij was een beetje verbaasd. Hij vroeg aan Boeddha: ‘Neem me niet kwalijk, meneer, maar u zegt tegen mensen ‘wees een licht voor jezelf’, en dan geven ze zich aan u over, en ze raken uw voeten aan. U verhindert ze niet. Dit is onlogisch, dit is tegenstrijdig. Als u zegt “wees een licht voor jezelf”, dan hoef je je toch niet over te geven aan iemand anders. Waarom zouden ze uw voeten dan aanraken?’

En Boeddha lachte en hij zei: ‘Het zijn niet mijn voeten en ze geven zich niet aan mij over – want er is niemand in mij die het ego kan claimen. Ik ben alleen maar een excuus – zij geven zich over. Het is geen overgave aan mij; het is simpelweg een overgave – ik ben alleen maar een excuus. Omdat ze nog niet in staat zijn zich zonder excuus over te geven, sta ik hen toe om mij als excuus te gebruiken. Maar er is niemand aan wie ze zich overgeven.’
Dat is precies de betekenis van een Boeddha: iemand die niet is; in de zin van een ego, iemand die niet is.

Osho: The Fish in the Sea is not Thirsty – Discourses on the Songs of Kabir, p. 40-41.

Afbeelding: Wikimedia Commons.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen

De polowedstrijd

 

De meesterdief en zijn zoon

 

De gekke prins en de soefi

 

Een vis in het water