Het advies van een vader aan zijn zoon

Het advies van de vader van Gurdjieff aan zijn zoon.
 
Gurdjieff’s vader lag op sterven.
Zijn laatste woorden aan Gurdjieff zijn van enorm veel betekenis. Misschien is er nog nooit een vader geweest die met zoveel inzicht zijn zoon advies gegeven heeft.

   Giorgios Giorgiades

En Gurdjieff was pas negen jaar oud, dus zei zijn vader: ‘Ik weet dat je nog niet kunt bevatten wat ik wil zeggen, maar ik heb geen tijd meer, ik moet het nu wel zeggen. Maar jij hebt wel de tijd – onthoud gewoon de woorden. Als je eenmaal rijp genoeg bent om te begrijpen wat deze woorden betekenen, handel dan volgens deze woorden. Maar vergeet het niet! Onthoud het, het is een simpel zinnetje.’
Hij zei tegen Gurdjieff dat hij het zinnetje drie keer moest herhalen, zodat hij in vrede kon sterven. En hij zei: ‘Vergeef me dat ik je geen enkele erfenis nalaat behalve dit zinnetje.’
 
En wat was het voor zinnetje? Een heel simpel zinnetje.
Hij zei: ‘Als iemand kwaadheid opwekt in jou, zeg dan tegen die persoon dat je over vierentwintig uur erop terugkomt om hem te antwoorden. Vierentwintig uur lang wachten. En na vierentwintig uur, wat er ook in je opkomt, ga dat dan doen.’
Vreemd advies, maar niet vreemd als je het begrijpt. En dit simpele zinnetje heeft Gurdjieff’s hele leven veranderd.

   George Gurdjieff

Als je vriendelijk bent tegen iemand, voel je dan niet een soort blijheid? Een bepaalde vrede? Een bepaalde betekenis?
Voel je niet dat je tevreden bent met wat je gedaan hebt? Er is een soort van diepe voldoening.
Heb je die tevredenheid ooit gevoeld als je boos bent, als je van binnen kookt van woede, als je iemand kwetst, als je buiten jezelf van woede bent? Heb je ooit een vrede, een stilte op je neer voelen dalen?
Nee, dat is onmogelijk. Je zult wel degelijk iets voelen, maar dat zal een droefheid zijn omdat je je weer als een dwaas hebt gedragen, dat je alweer zoiets stoms hebt gedaan wat je zo vaak besloten had om niet meer te doen.
 
Je zult jezelf ontzettend minderwaardig voelen. Je zult voelen alsof je geen mens bent maar een machine, omdat je geen respons geeft maar reageert. Iemand heeft misschien iets gedaan en jij hebt gereageerd. Die man had de sleutel in handen en jij hebt gewoon gedanst zoals hij dat wilde. Hij had macht over jou.
Als iemand jou beledigt en jij begint te vechten, wat heeft dat dan te betekenen? Het betekent dat je geen enkel vermogen bezit om niet te reageren.
 
Osho, From Personality to Individuality, Ch 9.
 
Afbeelding:
https://2e86ta2n5u6g4fc8ua2jglkq-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2013/10/gurdjieff1.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Een engel uit München


Galileo voor de Inquisitie

 


De prins op het witte paard


Ook dit gaat voorbij


De samenzwering van twee zenmeesters