Ga je eigen weg

Vrienden van Charlie Chaplin gingen zijn verjaardag vieren en ze vonden een mooie manier om dat te doen. Ze plaatsten advertenties in kranten overal in Engeland dat er een wedstrijd zou worden gehouden met een beloning voor degene die Charlie Chaplin het beste kon imiteren. Er waren drie grote prijzen. Er waren veel deelnemers. Minstens honderd werden er uitgekozen uit verschillende steden en ze kwamen allemaal bij elkaar in Londen om uiteindelijk de drie winnaars te kiezen.
Charlie Chaplin kwam op een idee. Hij ging meedoen aan de wedstrijd in een andere stad, in de hoop dat hij de eerste prijs zou halen – zonder twijfel. Maar hij had het mis: hij kreeg de tweede prijs!


Charlie Chaplin

Pas later is men erachter gekomen dat hij er ook aan deel had genomen. Hij was er zo verbaasd over dat het iemand beter gelukt was dan hemzelf. Hij hoefde niet te oefenen. Hij was Charlie Chaplin, waarom zou hij dan oefenen? Wat valt er te oefenen?
Maar de ander was meer gepolijst, meer geoefend. Hij liep beter dan Charlie Chaplin, hij praatte beter dan Charlie Chaplin! Hij overtrof hem.


Deelnemers aan de Charlie Chaplin wedstrijd

Dit is mogelijk. Een of andere christelijke monnik kan Jezus verslaan, een of andere boeddhistische monnik kan Boeddha verslaan. En toch, Boeddha is Boeddha en je kunt hoogstens een imitator zijn. Toch, Charlie Chaplin is Charlie Chaplin en de man die nog beter acteerde was gewoon aan het acteren. Diep van binnen was hij zichzelf.
Je kunt nooit iemand anders zijn.


Thomas à Kempis: De navolging van Christus

Onthoud dit als een van de meest fundamentele wetten. Aes Dhammo Sanantano – dit is de eeuwige wet: je kunt nooit net zoals iemand anders zijn. Dit betekent niet dat je niet moet leren. Je moet leren, maar niet volgen. Absorbeer, maar ga je eigen weg. Leer van alle verlichten. Ga aan hun voeten zitten, absorbeer hun aanwezigheid, maar ga je eigen weg.
Boeddha heeft zelf als zijn laatste verklaring op aarde gegeven: wees een licht voor jezelf.
 
Osho, The Dhammapada – The Way of the Buddha, Series 8, pp. 271 – 273.
 
Afbeeldingen:
http://cdn23.us1.fansshare.com/photos/charleschaplin/charlie-chaplin-wallpaper-173821075.jpg
http://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2016/06/20202804/chaplin-contest.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.   

Vorige verhalen


De man met drie haartjes


De rabbi en het vogeltje


Een dief die heel mooi fluit speelt!


De kleermaker en de schepping


Kinderen met hun zandkastelen