De man met drie haartjes

Een man met drie haartjes op een verder kaal hoofd kwam een kapsalon binnen en vroeg of ze zijn haar wilden wassen en vlechten.

‘Man met drie haartjes’ – met de vriendelijke toestemming van kunstenaar Deborah Druick

De kapper ging aan de slag maar net toen hij bijna klaar was met kammen brak een van de haartjes af. De kapper raakte ervan van zijn stuk maar de man zei alleen: ‘Nou, wat nu? Dan maar een scheiding in het midden.’
De kapper legde heel voorzichtig één haar naar rechts en wilde net het andere naar links leggen toen die ook afbrak. De kapper kon zich niet genoeg verontschuldigen maar de man nam het echt heel rustig op.
‘Nou,’ zei hij, ‘dan moet ik maar rond gaan lopen met mijn haar helemaal in de war.’
 
Dit is ‘tathata’, dit is totale acceptatie!
Zo iemand kun je van zijn stuk brengen. Hij is altijd tevreden, hij vindt altijd wel een manier om tevreden te zijn. Het is een grote kunst.
En iemand die altijd tevreden is en altijd een manier vindt om tevreden te zijn heeft de capaciteit om dingen transparant te zien.
Ontevredenheid vertroebelt je ogen en je blik. Tevredenheid maakt je ogen onbewolkt en je zicht helder. Je kunt door en door kijken, je kunt de dingen begrijpen zoals ze zijn.

‘Tathata’ wordt ook wel vertaald door ‘hoedanigheid’, dat is ook een van de betekenissen ervan. Je ziet de dingen zoals ze zijn in hun hoedanigheid. Je dringt geen ideeën van jezelf eraan op.
En dat is een wonder, een magische sleutel. Als je boosheid kunt zien zoals ze is, zonder enig oordeel, zul je verbaasd staan: boosheid zien zonder oordeel, zonder te veroordelen, zonder te zeggen dat het slecht is of goed, zo moet het wel of niet zijn, zonder enig moeten erin te brengen… als je je boosheid kunt zien zoals ze is, zonder vooroordeel voor of tegen, gebeurt er een wonder: boosheid verdwijnt en de energie ervan wordt in jou geabsorbeerd. Gewoon door puur inzicht transformeer je boosheid, hebzucht, jaloezie. En alles wat je van hot naar her blijft slepen, je steeds laat rennen, je nooit rust en ontspanning toestaat, wordt geabsorbeerd. Er komt meer energie beschikbaar voor jou.

En beetje bij beetje, als er geen boosheid meer is –niet dat je het hebt verworpen maar het hebt geabsorbeerd, verteerd- geen hebzucht, geen jaloezie, geen bezitsdrang, geen seksualiteit… je hebt deze verschijnselen allemaal in jezelf geabsorbeerd. Je wordt groter en groter en je hebt energieën beschikbaar om hoger te rijzen. Je hebt genoeg brandstof om je vuur helder te laten branden en zonder rook…

Tathata is een methode om je energieën te transformeren tot vrienden van je. Normaliter leren ze je zulke stomme manieren dat je eigen energieën vijanden worden van je en je bent voortdurend in strijd met jezelf. Nou is er geen grotere stommiteit mogelijk dan dit. Dit is het stomste ter wereld wat mensen blijven doen – met zichzelf vechten.
Je kunt niet winnen, je kunt niet verslaan. Je zult met jezelf ruzie blijven maken, je zult jezelf vernietigen door je hele leven ruzie te blijven maken.  Je zult sterven en je zult nooit weten wat het leven was. Je zult nooit de glorie van het leven kennen, de grootsheid van het leven en het enorm grote cadeau dat het leven was- en had kunnen zijn als je het met het juiste bewustzijn had geleefd, met tathata, met acceptatie.
 
Osho, The Dhammapada – The Way of the Buddha, Series 6, pp. 268 – 269.
 
Afbeelding:
http://www.deborahdruick.com/node/103

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.   

Vorige verhalen


De rabbi en het vogeltje


Een dief die heel mooi fluit speelt!


De kleermaker en de schepping


Kinderen met hun zandkastelen


Niet aan apen denken!