Drie vissen gevangen – of gekocht?

‘Je moet je innerlijke licht vangen met je eigen bewustzijn. Anders dan dat is er geen weg,’ zegt Osho.

Jullie kennen allemaal wel mensen van grote geleerdheid, grote kennis, maar waarin diep van binnen geen licht zit; zij stralen geen gelukzaligheid uit. In feite maken hun studies hen ernstig. In plaats van hen licht te maken, maken ze hen bezwaard. Zij weten te veel zonder iets te weten en het wordt een grote spanning in hun wezen, want eigenlijk weten zij niets, maar zij hebben zo veel informatie vergaard. Mensen aanbidden hen, mensen respecteren hen, dus kunnen ze niet accepteren dat al onze kennis oppervlakkig is. Ze is niet gegroeid in ons eigen wezen, ze heeft geen wortels in ons. Al deze bloemen zijn gekocht op de markt. Ze zijn niet gegroeid in ons eigen wezen.

Ik heb eens gehoord over een man die was gaan vissen.
De hele dag had hij het geprobeerd maar hij had geen enkele vis kunnen vangen. Omdat hij zich zorgen maakte over zijn vrouw, ging hij naar de vismarkt en kocht daar drie mooie grote vissen, maar op één voorwaarde. De visser die de vis verkocht, begreep niet wat de voorwaarde was. Het was iets heel vreemds en het was de eerste keer dat hij zoiets was tegengekomen.
De man was bereid om welke prijs te betalen, die de visser ook vroeg, maar onder voorwaarde dat hij de vis moest gooien en dat de man die zou vangen. De visser zei: ‘Geen probleem. Ik zal ze wel gooien, jij vangt ze, maar ik begrijp het niet… wat heeft het voor zin?’
De man zei: ‘Je begrijpt het niet, maar ik hou niet van liegen. Als ik naar huis ga, zal mijn vrouw vragen hoeveel vissen ik gevangen heb. Ik zal de drie vissen laten zien die ik met mijn eigen handen heb gevangen. Ik wil helemaal waarachtig zijn.’

Zo iemand kan zijn vrouw bedriegen, maar kan hij ook zichzelf bedriegen? En is dit werkelijk waar of alleen maar een iets vals, bedekt onder de naam van waarheid? En dat is de situatie van al jullie zogenaamde geleerde mensen. Zij hebben vis gevangen, niet uit het meer maar van een visser en zijn winkel op de markt, en  die hebben zij wel degelijk gevangen. Maar ze weten zelf dat ze niets gevangen hebben, maar gekocht – en waarheid kan niet gekocht worden.
Je moet je innerlijke licht vangen met je eigen bewustzijn. Anders dan dat is er geen weg.

Osho, Bodhidharma: The Greatest Zen Master #3.

Afbeelding:Balinese Batik Art Ulamsari mas.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Archimedes ontspant in zijn badkuip

 


Water halen voor Boeddha

 


Een Suzuki doen

 


Een paleis beloven aan God

 


Vitthal staat op een baksteen

 


Waarom zijn de bomen groen?