Bayazid en de woede

Wolken komen en gaan, ze verdwijnen, 
ze zijn er toevallig, maar de lucht blijft.
Jij bent de hemel.

Eens gebeurde het dat een zoeker naar Bayazid kwam, een soefi mysticus, en vroeg: ‘Meester, ik ben een zeer boos persoon. Woede overkomt me heel gemakkelijk; ik word echt kwaad en ik doe dingen. Later kan ik niet eens geloven dat ik zulke dingen kan doen; ik ben niet bij mijn volle verstand. Dus, hoe kan ik deze woede laten vallen, hoe kan ik het overwinnen, hoe kan ik ze beheersen?’ 


Bayazid Bastami, 804 – 874 of 877

Bayazid nam het hoofd van de discipel in zijn handen en keek hem in de ogen. De discipel werd een beetje ongemakkelijk en Bayazid zei: ‘Waar is die boosheid? Ik zou er graag in willen kijken.’ 
De discipel lachte ongemakkelijk en zei: ‘Op dit moment ben ik niet boos. Soms gebeurt het.’
Bayazid zei: ‘Dat wat soms gebeurt, kan niet jouw aard zijn. Het is een toeval. Het komt en gaat. Het is als de wolken. Dus waarom zou je je druk maken om de wolken? Denk aan de hemel die er altijd is.’

Dit is de definitie van de atma, de hemel die er altijd is. Alles wat komt en gaat is irrelevant. Laat je er niet door hinderen, het is slechts rook. De hemel die er eeuwig blijft, verandert nooit, wordt nooit anders.
Tussen twee gedachten, laat je er in vallen. 
Tussen twee gedachten, het is er altijd. 
Kijk er in en plotseling zul je beseffen dat je in no-mind bent.

Osho, Roots and Wings – Talks on Zen, p 52.

Afbeeldingen:
https://i0.wp.com/waragainsteatingdisorder.com/wp-content/uploads/2017/05/Bayazid.jpg?fit=480%2C360&ssl=1
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5b/d8/7a/5bd87a5633eeeb77ae654db9d754e179.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Op bezoek bij Bankei

 


Kalu’s driehonderd goden

 


Niet het juiste gebed

 


Hoeveel levens nog?

 


Milarepa’s vertrouwen