Verdwaald in de jungle

Twee eenzamen samen, twee wonden samen kunnen elkaar niet helpen genezen. Twee blinden die elkaar leiden – Kabir zegt, dat beiden vroeg of laat in een put zullen vallen.

Ik heb eens gehoord over een jager die verdwaald was in de jungle. Drie dagen lang kon hij niemand vinden om de uitweg te vragen, en hij raakte steeds meer in paniek – drie dagen lang geen voedsel en drie dagen lang voortdurend bang voor wilde dieren. Drie dagen lang kon hij niet slapen; hij zat wakker in een boom, bang dat hij aangevallen zou worden. Er waren slangen, er waren leeuwen, er waren wilde dieren.

Na de derde dag, de vierde dag, vroeg in de morgen, zag hij een man onder een boom zitten. Je kunt je zijn vreugde voorstellen. 
Hij rende, omhelsde de man en zei: ‘Wat ben ik blij!’
En de andere man omhelsde hem en allebei waren ze ontzettend gelukkig. 
Toen vroegen ze aan elkaar: ‘Waarom ben je zo uitgelaten?’ 
De eerste zei: ‘Ik was verdwaald en ik zat op iemand te wachten.’ 
En de ander zei: ‘Ik ben ook verdwaald en ik zit te wachten om iemand tegen te komen. Maar als we allebei verdwaald zijn, dan is het gewoon dwaas om uitgelaten te zijn. Dan zijn we nu samen verdwaald!’

Osho, Guida Spirituale – Discourses on the Desiderata, pp. 216 – 217

Twee ongelukkige personen die elkaar ontmoeten kunnen elkaar niet gelukkig maken. Ze zullen dubbel ongelukkig worden, dat is alles. Het is een eenvoudige rekensom. Ze zullen heel erg ongelukkig worden. Niet alleen verdubbeld, in feite zal hun ongelukkig zijn vermenigvuldigd worden omdat hun ongelukkig zijn zal botsen. Ze zullen boos zijn op elkaar. Ze zullen wraak nemen op elkaar. Ze zullen denken dat de ander een bedrieger is, omdat ‘de ander mij een tuin vol rozen heeft beloofd, en het ziet er niet naar uit dat er iets geleverd kan worden.’

Alle beloften blijken vals – want hoe kun je iets beloven als je ongelukkig bent? Hoe kun je vanuit ongeluk geven? Je hebt het om te beginnen niet, hoe kun je delen? Je deelt alleen dat wat je hebt. Als je gelukkig bent, deel je geluk. Als je ongelukkig bent, deel je ongelukkig zijn. Als je verdrietig bent, deel je verdriet.

Osho, The Discipline of Transcendence – Discourses on the forty-two sutras of Buddha, Volume 3, page 53.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen

Op zoek naar God

 


Ze weten het wel!

 


De wens-vervullende boom

 


Het busstation, de eindhalte

 


Angulimala, de waanzinnige moordenaar