Op zoek naar God

Dit is de enige ultieme grap in het bestaan – Jullie zijn verlicht! Jullie zijn Boeddha’s, doen alsof jullie het niet zijn, doen alsof jullie iemand anders zijn. En mijn hele werk hier is om jullie te ontmaskeren!

Er is een mooi verhaal van Rabindranath Tagore. Hij zegt: Duizenden levens lang was ik op zoek naar God. Ik zag hem… soms ver weg, dicht bij een verre ster. Ik haastte me… tegen de tijd dat ik daar aankwam, was hij al verder gegaan. Het ging steeds maar door. Eindelijk kwam ik bij een deur en op die deur stond een bordje: ‘Dit is het huis waar God woont – Lao Tzu Huis.’

   Rabindranath Tagore

Rabindranath zegt: ‘Ik werd voor het eerst erg ongerust. Ik werd erg ongerust. Bevend ging ik de trap op. Ik wilde net op de deur kloppen en plotseling, in een flits, zag ik het hele punt. Als ik aanklop en God opent de deur, wat dan? Dan is alles voorbij, mijn reizen, mijn pelgrimstochten, mijn grote avonturen, mijn filosofie, mijn poëzie – al het verlangen van mijn hart – alles is afgelopen! Het zal zelfmoord zijn.’

Rabindranath ziet het punt zo glashelder en zegt: ‘Ik heb mijn schoenen uitgedaan, want als ik weer naar beneden ga… zou wel eens lawaai kunnen maken – hij zou de deur wel eens open kunnen doen! Wat dan? En vanaf het moment dat ik de bodem van de trap bereikte, heb ik niet meer omgekeken. Sindsdien ren en ren ik al duizenden jaren. Ik ben nog steeds op zoek naar God, hoewel ik nu weet waar hij woont. Ik hoef alleen maar dat Lao Tzu-huis te vermijden en ik kan overal naar hem op zoek gaan. Er is geen angst … Maar ik moet dat huis vermijden – dat huis achtervolgt me; ik herinner het me heel goed. Als ik per ongeluk in dat huis kom, dan is alles voorbij.’

Osho, The Goose Is Out, pp. 283 – 284.

Afbeeldingen:
http://www.allindiaradionews.nic.in/feature-image/Tagore.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e1/cb/07/e1cb0743aa3b1de6272ecee07f6ac858.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Ze weten het wel!

 


De wens-vervullende boom

 


Het busstation, de eindhalte

 


Angulimala, de waanzinnige moordenaar

 


Hakuin en de baby