Hakuin en de baby

‘Oh, is dat zo?’ Wat het leven ook brengt, het is goed, absoluut goed.
Dit is acceptatie – ‘tathata’ – dit is ‘zodanigheid’.

Luister naar deze prachtige parabel en je zult de spiegelende kwaliteit van een meester begrijpen. Dit is een van de beroemdste zen verhalen over de grote zen meester Hakuin, toen hij in de Shoinji tempel was.


Hakuin Ekaku (白隠 慧鶴, 1686 -1768) zelfportret

Een meisje uit de gemeente werd zwanger. Haar strenge vader zat haar op de huid om de naam van de minnaar en uiteindelijk zei ze tegen hem, met het idee dat ze misschien haar straf zou ontlopen als ze het zou zeggen: ‘Het is die zen meester Hakuin.’
De vader zei niets meer, maar toen het zover was en het kind geboren werd, bracht hij het meteen naar hem toe en gooide de baby neer. ‘Het lijkt erop dat dit jouw kind is.’
En hij stapelde elk denkbare belediging en sneer op de schande van de affaire.
De zen meester zei alleen maar: ‘O, is dat zo?’ en nam de baby in zijn armen.

Sindsdien ging hij, tijdens regenachtige dagen en stormachtige nachten, naar buiten om melk te bedelen bij de huizen in de buurt. Overal waar hij kwam nam hij de baby mee, gewikkeld in de mouw van zijn haveloze gewaad. Nu was hij, die beschouwd werd als een levende Boeddha, aanbeden als een Shakyamuni, van zijn voetstuk gevallen. Veel van de discipelen, die in grote getale op hem waren afgekomen, keerden zich tegen hem en verlieten hem. De meester zei nog steeds geen woord.

Intussen merkte de moeder dat zij de kwelling van de scheiding van haar kind niet kon verdragen en bovendien begon zij bang te worden voor de gevolgen in het volgende leven van wat zij had gedaan. Zij biechtte de naam op van de echte vader van het kind.
Haar eigen vader, verstard in zijn opvatting van deugd, werd bijna gek van angst. Hij haastte zich naar Hakuin en smeekte Hakuin keer op keer om vergeving.
Ook deze keer zei de zen meester alleen: ‘O, is dat zo?’ en gaf hem het kind terug.

Osho, Zen, the Path of Paradox – Talks on Zen, Volume 3, pp. 175 – 176

Afbeeldingen:
http://terebess.hu/zen/hakuin/img/Self7.jpg
http://www.juesatta.com/wp-content/uploads/2010/04/hakuinandthebaby.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Wat nooit sterft

 


Joshu en de gouverneur

 


Bayazid en de woede

 


Op bezoek bij Bankei

 


Kalu’s driehonderd goden