Afscheid

Prembuddha 1946-2025

Prembuddha was een echte pionier, redacteur van het eerste New Age tijdschrift in Nederland, De Waterman . Met zijn vriend Otto Munters begon hij De Hobbitstee, een hippiecommune op het Drentse platteland. Prembuddha was een van de eerste Nederlandse sannyasins; Otto en een andere vriend uit de commune namen later ook sannyas, en werden Yogiraj en Akul.


Prembuddha 23 maart 1946 – 10 februari 2025

Prembuddha was een groot organisator, hij woonde in mooie sannyasin-communes in Soest en Opende. In Amsterdam organiseerde hij Nataraj blote voeten dans evenementen en zette een site op voor satsangs en concerten voor sannyasin muzikanten. Miten en Deva Premal waren regelmatig te gast in een volgepakt theater in Almere.
De laatste jaren bracht Prembuddha zijn wintermaanden door in het zuiden van India, waar hij zich verdiepte in Vedanta en Ayurvedische geneeswijzen.

Only love is real
All else is an illusion


Prem heeft vanmorgen temidden van zijn vrienden afscheid genomen van het leven.
Hij is in liefdevol samenzijn vredig ingeslapen.

De uitvaart zal plaatsvinden op vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) om 14:30 uur in de aula van Zorgvlied, Amsteldijk 273, Amsterdam. Om 16:00 uur is er een bijeenkomst in het Amstel Boothuis, Amsteldijk 223, Amsterdam, met muziek van de Sannyas Celebration Band. Je kunt vanaf 14:30 deelnemen aan de livestream van de ceremonie: mandalauitvaartbegeleiding.nl

De dood kan een feest zijn

‘Heel vredig en met een kamer vol mensen om hem heen’ is Prembuddha vandaag heengegaan. Het lijden aan Parkinson was zo ondraaglijk geworden dat hij heel moedig zelf zijn einde heeft bepaald.
Hij was een echte ‘Love- Buddha’: Prem Buddha.
Een laatste audiobericht op de Prembuddha Vriendengroep App:

‘Hoi lieve iedereen, hier Prem. Dank jullie wel, en heerlijk dat jullie bij me zijn….
Liefde, heel veel liefde, daar gaat het om: liefde, leven met elkaar.
Nou, lieverds, heel veel liefde. Prem.
En ook, ja, een hele mooie dag. Maak dat ervan. Prem.’

 Prembuddha

De dood is het meest onbegrepen fenomeen. Mensen hebben de dood gezien als het einde van het leven. Dat is het eerste, fundamentele misverstand.

De dood is niet het einde, maar het begin van een nieuw leven. Ja, het is het einde van iets dat al dood is. Het is ook een crescendo van wat we leven noemen, hoewel maar weinigen weten wat leven is. Ze leven, maar ze leven in zo’n onwetendheid dat ze hun eigen leven nooit tegenkomen. En het is onmogelijk voor deze mensen om hun eigen dood te kennen, want de dood is de ultieme ervaring van dit leven en de beginervaring van een ander leven. De dood is de deur tussen twee levens; het ene wordt achtergelaten, het andere wacht.

Er is niets lelijks aan de dood, maar de mens heeft uit angst zelfs het woord dood lelijk en onuitsprekelijk gemaakt. Mensen praten er niet graag over. Ze luisteren zelfs niet naar het woord dood.De angst heeft redenen. De angst ontstaat omdat het altijd iemand anders is die sterft. Je ziet de dood altijd van buitenaf, en de dood is een ervaring van het diepste wezen. Het is net als van buitenaf naar liefde kijken. Je kunt jaren kijken, maar je zult niets leren kennen van wat liefde is. Je leert misschien de manifestaties van liefde kennen, maar niet de liefde zelf. We weten hetzelfde over de dood. Alleen de manifestaties aan de oppervlakte – de ademhaling is gestopt, het hart is gestopt, de man zoals hij vroeger praatte en liep is er niet meer: er ligt gewoon een lijk in plaats van een levend lichaam.

Dit zijn slechts uiterlijke symptomen. De dood is de overdracht van de ziel van het ene lichaam naar het andere, of in gevallen waarin een mens volledig ontwaakt is, van het ene lichaam naar het lichaam van het hele universum. Het is een grote reis, maar je kunt het van buitenaf niet weten. Van buitenaf zijn er alleen symptomen; en die symptomen hebben mensen bang gemaakt.

Zij die de dood van binnenuit hebben gekend, verliezen alle angst voor de dood.

In plaats van dat de dood iets lelijks en angstigs is, verandert hij in een van de meest pure, stille en sublieme ervaringen. Je ervaart jezelf voor het eerst zonder je gevangenis, het lichaam, een ervaring van absolute vrijheid…ongehinderd, onbelemmerd….
Er is maar één diepte die aangeraakt moet worden, of die nu door liefde is, door meditatie of door creativiteit. De diepte is dat je niet langer je fysieke lichaam bent, en je bent ook niet langer je mentale lichaam – alleen maar een puur bewustzijn, een pure hemel zonder wolken, onbegrensd. Alleen maar een simpele blik daarin en de dood wordt een glorieuze ervaring….

Zarathustra zegt: Toch klinkt die leer vreemd, ‘Sterf op het juiste moment.’ Iemand die oprecht, intens en totaal heeft geleefd, zal op het juiste moment sterven. Zijn dood is niets anders dan een rijping, een oogst. Zijn dood is niets anders dan een vervulling.
Hij heeft zoveel geleefd, zoveel liefgehad, al zijn energie gebruikt om creatief te zijn, zoveel genoten, dat er een punt komt waarop hij wil rusten. Zijn levensbeker is vol. Hij hoeft niet langer op aarde te blijven. Hij is gekomen waar hij voorbestemd was om te komen.

‘Sterven op het juiste moment’ kan alleen begrepen worden door hen die leven, en totaal leven, zonder enige remming, op een natuurlijke manier; niet volgens dode geschriften, maar volgens de levende bronnen van hun eigen wezen. Zij bereiken zeker een enorme extase van vervulling; hun dood is een voltooiing – de cirkel is rond. Hun dood heeft hen teruggebracht naar een andere geboorte.
‘Tenzij je op het juiste moment sterft, zul je nooit de schoonheid van de dood ervaren…’
‘Sterven op het juiste moment’, zo spreekt Zarathustra.

Voor Zarathustra is de dood de actualisatie van je hele potentieel.

Nu heeft het geen zin meer om in het lichaam te zijn. Je kunt vreugdevol sterven, met een glimlach op je gezicht, met een enorm mysterie in je ogen. Je dood zal niet als ontijdig worden ervaren; bijna 99,9 procent van de sterfgevallen zijn ontijdig, ofwel te laat, ofwel te vroeg…..
Voor iemand die volledig geleefd heeft, wordt de dood een beslissing: hij beslist. De dood komt niet naar hem toe; hij stelt zelf zijn lichaam beschikbaar voor de dood….

Het verhaal is prachtig: Boeddha deed zijn ogen dicht en zei: ‘Ik heb de eerste stap gezet – ik ben het lichaam niet meer.’ En toen, ‘Ik heb de tweede stap gezet – ik ben niet langer de mind. Ik heb de derde stap gezet – ik ben het hart niet meer. Ik heb de vierde stap gezet – ik ben mijn bewustzijn binnengegaan.’
Op dat moment stopte zijn ademhaling, zijn hartslag. Dit is een totaal ander soort dood – zo gemakkelijk en zo ontspannen, zo vervuld, zo dankbaar voor het bestaan….

Dit soort leven is het enige juiste leven en dit soort leven kan een crescendo hebben van een juiste dood. De juiste dood moet verdiend worden door juist te leven….
Alleen het innerlijke, je innerlijke wezen, je subjectiviteit, heeft de macht om van je leven een dans te maken, en van je dood de laatste en de grootste dans….
Iedereen behandelt de dood als iets belangrijks, maar de dood is nog geen feest. Misschien ben ik de enige persoon die, na vijfentwintig eeuwen sinds Zarathustra, van de dood een feest heeft gemaakt.

Alleen mijn mensen vieren de dood; anders is het overal rouw.

Overal moet het rouwen zijn, want een leven onvervuld, ongeleefd, een verspilling…. Wat valt er te vieren? Maar als je leven in het teken heeft gestaan van liefde, creativiteit, delen, vreugde, als je geen enkel deel van je wezen ongeleefd hebt gelaten, dan moet je dood een ceremonie zijn, een festival. Tot nu toe hebben de mensen niet geleerd om de schoonste feesten in te wijden.

Ik zal jullie de voltooiende dood tonen, die een aansporing en een belofte voor de levenden zal zijn. De man die zijn leven voltooit, sterft zijn dood triomfantelijk. De dood zou een triomf moeten zijn, een overwinning, een thuiskomen. Maar daarvoor moet je je hele leven veranderen. Je moet anders leven – niet als een Christen of een Hindoe of een Mohammedaan – maar als een natuurlijk mens, zonder angst en zonder hebzucht.

Het is een bekend feit in het Oosten dat de meeste grote wijzen hun dood van tevoren aankondigen, en mensen hebben het verkeerd begrepen: mensen denken dat ze voorspellen, maar het is geen voorspelling. Ze weten dat ze tot vervulling zijn gekomen en dat er niets meer is in het leven en dat er niets meer te ontdekken valt – hun reis is voltooid….

Zarathustra is ongeëvenaard in veel van zijn inzichten. Dit kan een van de grootste lessen zijn: dat je, als je een glorieuze dood wilt en geen lelijke en verachtelijke, vanaf dit moment moet beginnen te leven. Totaalheid zou je zorg moeten zijn: totaal leven, je levensfakkel aan beide kanten tegelijk laten branden. Tegen de tijd dat je je vervuld voelt, zul je in staat zijn om totaal te sterven. Je zult je niet aan het leven vastklampen.
Ik heb veel mensen zien sterven. Ze sterven als bedelaars, zich vastklampend; ze willen niet sterven omdat ze nog niet geleefd hebben, terwijl de dood al gekomen is. Maar toen er leven was, hebben ze het verspild. Nu de dood op hun deur klopt, zijn ze zich bewust geworden van de verspilling van het leven.

Maar iemand die helemaal geleefd heeft zal de deuren openen, zal de dood verwelkomen, want de dood is niet je vijand. Het is gewoon een verandering van huis: van het ene lichaam in het andere, van de ene vorm in de andere of, uiteindelijk, van vorm naar het vormloze leven dat de aarde omgeeft. Een religieus mens leeft niet alleen religieus, hij sterft ook religieus. Een man van de kunst leeft kunstzinnig, en leeft niet alleen kunstzinnig, maar sterft ook met grote kunst….

Op zo’n mooie manier sterven, alsof je speelt, zou iets simpels moeten zijn voor al diegenen die perfect en totaal geleefd hebben.

Osho: Zarathustra, A God That Can Dance #16

Bron: Osho Times.

Veet Lakshen (1956-2025)

‘Het is een prachtig leven geweest.’
Lakshen


Lakshen’s film ‘10.000 Shades of Osho’ is in twee delen te zien op Osho TV.
Deel 1 en deel 2.

Dit bericht is opgedragen aan onze sannyas gemeenschap. Het is de kroniek van hoe Lakshen zijn lichaam verliet, maar het is ook mijn verhaal, jouw verhaal, het verhaal van het Boeddhaveld. Het is het verhaal van ieder van ons, verbonden door een onzichtbare draad die door ons leven loopt, verenigd door Osho’s nalatenschap.
Lakshen heeft zijn lichaam verlaten, en hij deed dat op dezelfde manier waarop hij geleefd had: met bewustzijn, aanwezigheid en vrijgevigheid. Hij had vier jaar ziekte met waardigheid doorstaan, tot dit laatste jaar. Tijdens een verblijf in Italië werd hij immobiel door een snelle achteruitgang van zijn gezondheid. Hij realiseerde zich dat er geen herstel mogelijk zou zijn en uitte het verlangen om terug te keren naar zijn geliefde India, die warme schoot die zovelen van ons uit Osho’s wereld heeft verwelkomd.

Luca en Shunyo hadden hem vergezeld op een moeilijke reis die gedreven werd door Lakshens diepe verlangen om naar huis terug te keren. Misschien met een vage hoop op herstel, of – zoals bleek – om zich over te geven aan zijn laatste reis: die naar de dood.
Dankzij de vrijgevigheid van Sandeh, die met groot mededogen en echte vriendschap haar huis in Candolim openstelde, vond Lakshen een gastvrije plek om zijn laatste dagen door te brengen. Akal vond de arts die voor hem zorgde en samen met Sandeh creëerden ze een omgeving van uitzonderlijke zorg, met twee toegewijde verpleegsters die 24/7 beschikbaar waren, een arts die aandacht had voor zijn behoeften en een ondersteunend netwerk vol liefde. Navala verzorgde hem in zijn laatste dagen met aanwezigheid en liefde.

De laatste reis naar India
Tijdens de reis van Italië naar Goa, geïmmobiliseerd in een rolstoel, vertrouwde Lakshen me toe dat hij zich een bedelaar voelde. Niet in de negatieve zin van het woord, maar in totale kwetsbaarheid. Geduwd door Luca door de terminals van een enorme luchthaven, ervoer hij de kwetsbaarheid van zijn lichaam en hoe India je kan ontdoen van alles wat niet-essentieel is, zodat je overblijft met de essentie van je waarheid. Voor hem was dit een groot geschenk, dat hij met nederigheid en dankbaarheid aanvaardde.

Een chat: Een uitwisseling van liefde
Sinds enige tijd was er een chatgroep voor Lakshens vrienden, die hem steunden tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis in Italië. Veel vrienden waren oprecht geïnteresseerd en stonden klaar om hem te steunen met genegenheid en dankbaarheid. In de afgelopen weken veranderde deze chat in een aanstekelijke uitwisseling van tederheid, respect en liefde. Voor mij verwarmde het dagelijks lezen van deze berichten mijn hart. De liefde voor Lakshen kaatste tussen ons, heen en weer en verbond vreemden door de kracht van het hart.
Lakshen had elk detail van zijn gedachten met ons gedeeld, pijn omgezet in medeleven en angst in moed. Hij zag twijfels en gehechtheden onder ogen met een bewustzijn dat hem bereid maakte om los te laten. Hij liet ons zien dat alles compleet is, zelfs als het onvolmaakt lijkt, en nodigde ons uit om het leven met passie te leven, zonder terughoudendheid.

Bezoek van vrienden
Verschillende vrienden kwamen afscheid nemen, wetende dat er niet veel tijd meer was. Atul kwam uit Delhi en bracht Ayurvedische medicijnen mee in een poging de pijn van onze vriend te verlichten. Manish Banker uit Pune, Mandira, Prem Joshua, Hafiz en vele anderen kwamen langs voor een laatste afscheid, voor een laatste glimlach.

Een levenswerk
De afgelopen 15-20 jaar heeft Lakshen zijn leven gewijd aan het maken van een film/documentaire over Osho. Hoewel de distributie een uitdaging was, vond hij in de afgelopen maanden een manier om het project te delen via downloads, die tegen het einde van het jaar beschikbaar zouden kunnen zijn. Vijf afleveringen van een uur en een speelfilm van een uur en vijftig minuten leggen zijn liefde voor Osho’s leer vast.

Mijn gevoelens
Gisteren, toen ik aan zee zat, voelde ik alles om me heen: de wind, het ritme van het water, het zand onder mijn voeten. Er was totale sereniteit, een stille schoonheid die me omhulde. Thuis belde Navala om te vertellen dat Lakshen net was overleden. Op dat moment realiseerde ik me dat hij de sereniteit was die ik op het strand had gevoeld. Ik voelde dat zijn loslaten het hoogtepunt was van een voorbereiding vol nieuwsgierigheid naar het onbekende. Dat onbekende, die verwondering, dat ontzag, voelde ik op mijn huid. Lakshen had afscheid van me genomen.

Viering voor Lakshen
Een viering van zijn leven zal worden gehouden op een strand in Goa, omringd door bloemen en de energie van de gemeenschap.
Bedankt, Lakshen, dat je met hart en moed hebt geleefd. Dat je ons hebt geleerd dat het leven compleet is, zelfs in zijn onvolledigheid. Je reis gaat verder en daarmee ook je nalatenschap van liefde.

Shola

Er is geen doel dat bereikt moet worden

Sannyas darshan met Osho


Dit wordt je nieuwe naam: Swami Veet Lakshen. Veet betekent voorbij, lakshen betekent doel. Er is geen doel dat bereikt moet worden. Alleen al het idee van een doel creëert spanning en angst in het leven. Als je een doel te bereiken hebt, zul je het huidige moment blijven missen. Met het doel in je hoofd kun je niet hier-nu zijn. Het doel moet in de toekomst liggen en het leven speelt zich af in het heden, dus alle doelen zijn anti-leven. En als je echt wilt leven, moet je anti-doel zijn.

Probeer deze simpele redenering te begrijpen; al het andere hangt ervan af. Als je doelgericht bent, zul je in ellende leven en in ellende sterven. Het is niet toevallig dat je zoveel ellendige mensen op straat ziet lopen, overal op aarde. Ze zijn verwikkeld in doelen, geobsedeerd door doelen. Ze zijn allemaal ambitieus, ze willen iets bereiken in de toekomst. En de toekomst is dat wat nooit komt: het komt er altijd aan, het komt er altijd aan, maar het komt nooit.
Niemand heeft morgen nog gezien, en het is zo dichtbij! Morgenochtend zal het hier zijn. Het komt er altijd aan, maar het komt nooit. We blijven erover nadenken en het plannen, en ondertussen glipt het leven uit onze handen. De doelgerichte persoon sterft alleen, hij leeft nooit.

Ik leer een niet-doelgericht leven. Ik leer je dit moment, ik leer je nu. Dat is waar sannyas over gaat: een leven dat elk moment met uiterste vreugde en feestelijkheid geleefd wordt, een leven dat geen uitstel kent. En wanneer je niet uitstelt, neemt je leven zo’n intensiteit aan omdat je alleen dit moment hebt om je hele energie in te stoppen. Je kunt het niet uitsmeren. Iemand met een grote toekomst kan het uitsmeren. De persoon die geen toekomst heeft, kan het niet uitsmeren; het wordt zo intens, zo gepassioneerd, zo eenpuntig, en in die eenpuntigheid van levensenergie is er vreugde. In die concentratie van energie is er gelukzaligheid. Dan ken je de echte smaak van het leven. De naam van die smaak is god.

Osho: Turn On, Tune In and Drop the Lot # 22
23 December 1978.

Bron: Osho News.

Pragito/ Pragati

Onze lieve Pragati zal door velen gemist worden!
door Mahadevi


Onze geliefde Pragati heeft haar lichaam verlaten in haar slaap. Haar wens kwam uit. Een paar weken voor haar overlijden had ze tegen me gezegd dat ze het lichaam in haar slaap zou willen verlaten.
Ze was een echte sanyasin en haar liefde voor Osho was al die jaren onwrikbaar. In 1990 ging ze naar Papaji in Lucknow, en haar spirituele groei verdiepte zich daar gedurende de jaren dat ze bij hem was. (Osho had haar oorspronkelijk de naam Pragito gegeven. Daarna kreeg ze van Papaji de nieuwe naam Pragati).

Pragati woonde vele jaren in Amsterdam en had een diepe liefdesrelatie met Svado, de liefde van haar leven. Ze waren nauw met elkaar verbonden tot aan zijn overlijden. Later emigreerde ze naar Mallorca samen met Eva, een goede vriendin uit haar vroege dagen in Duitsland. Het was Eva die Pragati vond toen ze overleed. Ze deelden hun dagelijkse leven tot het einde.
Op Mallorca had ze veel goede vrienden en haar huis stond open voor een brede vriendenkring die haar regelmatig kwam bezoeken. Te veel namen om hier te noemen, want met ieder van hen onderhield ze een levendige vriendschap.
Ze maakte deel uit van het gezin van Huub (Niketana), zijn vrouw en kinderen; zij waren thuis op Mallorca zoals zij thuis was bij hen. Omdat ze enig kind was, betekende deze familieband veel voor haar en dat uitte ze met haar gulle aard.

Pragati was ook nauw verbonden met Karl Renz en zijn leer. Veel vrienden hebben van haar ware vriendschap mogen genieten en ze was trouw aan ieder van hen. Altijd gul, zorgzaam en met een luisterend oor. Ze werd door velen geliefd en gekoesterd.
Pragati leefde haar leven in vrijheid en integreerde de leer van haar Meesters in haar dagelijks leven. Ze was een wijze vrouw met diepe inzichten en had het vermogen om haar wijsheid met grote passie in woorden te kunnen delen.

Ik voel haar vrijheid nu ze haar lichaam heeft verlaten en ik voel dat alleen de liefde blijft en dat haar dood gevierd kan worden zoals zij haar leven heeft gevierd. Ik schrijf dit eerbetoon in diepe liefde voor zo’n waarlijk trouwe vriendin. Ik weet dat ik geen totaalbeeld van haar kan geven, omdat haar leven en connecties zo overvloedig waren.

Pragati, bedankt voor je unieke vriendschap.

PRAGATI KIJAI HO

Bron: Osho News.

Satyo Shivam

Shivam (Theo Peterzen, 25 mei 1943 – 20 februari 2024) ) was een avontuurlijke, kleurrijke grote broer, oom en vriend, volgens het overlijdensbericht.
Hij woonde in Haarlem en als timmerman maakte hij de mooiste dingen. Hij genoot intens van zijn door hemzelf verbouwde camper, waar hij als een echte Haarlem Globetrotter vele reizen mee maakte.
Shivam was dol op dieren en had een witte duif tot huisvriend.

Shivam

Op zijn verzoek ging zijn laatste reis naar het crematorium in zijn camper.
Hij keek met nieuwsgierigheid uit naar zijn volgende reis…

Zonder dit kan het leven niet bestaan.
Het leven bestaat vanwege de dood; de dood geeft de achtergrond.
De dood is in feite een proces van vernieuwing.
En de dood gebeurt elk moment.
 Osho

Vishwa 1948-2024

Swami Deva Vishwa
2 september 1948 – 3 juli 2024

Op 11 juli jl. hebben we afscheid genomen van Vishwa (Theo Schuurmans). Het was een ontroerend afscheid van deze liefhebbende, altijd optimistische, veelzijdige man, die van het leven genoot en hield van de natuur.


Vishwa 2015

Nadat hij was afgestudeerd van de Sociale Academie ging Theo werken in de pas geopende Therapeutische Gemeenschap (TG) voor ex-verslaafden in Rotterdam. Veeresh had het concept van de TG vanuit New York geïntroduceerd in Nederland.
In 1976 nam Vishwa daarom deel aan een workshop met Veeresh in het Engelse Osho meditatiecentrum Tushita. Wandelend in de tuin gedurende een pauze, liep Theo Veeresh tegen het lijf. Die vroeg wat hij aan het doen was. ‘I am looking for some work,’ meldde Theo, waarop Veeresh hem een mala omhing.

Thuisgekomen schreef Theo een brief aan Osho om zijn sannyasnaam te vragen. Ook ging hij al zijn kleren oranje verven.
Theo en ik hadden net twee maanden een relatie. Ik was verliefd geworden op deze man met zijn stralende ogen en lieve lach.
Al snel kwam er antwoord uit Poona met zijn nieuwe naam: Deva Vishwa (goddelijk universum).
De daarop volgende lente, in april 1977 vlogen we samen naar Poona om Osho persoonlijk te ontmoeten. Ook ik werd sannyasin.


Leaving darshan 1978 Devabodhi en Vishwa

Terug in Nederland, in Breda waar we toen woonden, bezochten wij het jaarlijkse Jazz-festival, beiden gekleed in knaloranje. Toch leken weinig mensen daar op te letten, Osho was op dat moment nog niet algemeen bekend in Nederland.
In oktober 1978 gingen we weer een paar weken naar Poona om deel te nemen aan verschillende groepen. En in januari 1980 vertrokken wij ‘voorgoed’ naar India. Enkele maanden later eindigde onze relatie en ging Vishwa terug naar Nederland. Daar vestigde hij zich in Heerlen, Limburg waar hij werk vond in een TG aldaar.

Hij ontmoette er Nancy. Met haar kreeg hij zijn dochter Marieke, een lang gekoesterde wens. Vishwa was een trotse, liefdevolle vader die goed voor zijn dochter zorgde en er altijd voor haar was. Nancy en hij gingen na een tijd uit elkaar, maar zij zijn tot het einde goede vrienden gebleven.
Vishwa was een familieman en zag elk jaar uit naar de reünie met zijn 3 broers, zijn zuster, hun partners en kinderen en kleinkinderen. Afgelopen mei voor het laatst.

Op 60-jarige leeftijd kreeg hij een hartaanval. Een zware operatie volgde en een defibrillator werd geïmplanteerd.
Desondanks bleef Vishwa actief. Hij trok met z’n scooter, die hij had gewonnen bij een prijsvraag van de Hema, de natuur in. Maakte mooie foto’s, tekeningen en schilderijen en bespeelde verschillende instrumenten.
Februari jl. kreeg hij een hersenbloeding, die hem verzwakte en zijn vrije leven ernstig beperkte.
Klaar om te gaan, ‘vervuld van liefde’ (zoals hij zei), verliet hij zijn lichaam op 3 juli 2024.

Dag Vishwa, ik ben heel dankbaar dat je Osho in mijn leven hebt gebracht.
Devabodhi


Vishwa 1977

Prem Krishna (Chrisjan Leermakers) 1952-2024

De afgelopen 4 jaar heeft hij in Wajid twee keer per week de Bhakti Yoga (muziek/zingen) met zijn fluitspel begeleid. Hij is ook voor langere periodes op de Humaniversity geweest waar hij ooit zijn naam gekregen heeft.

Citaat van de familie: ‘De laatste jaren was hij vooral zoekend. Naar liefde, naar nieuwe paden om te bewandelen. Toen midden in de coronatijd zijn zoon Rudolf het moeilijk had, was Chrisjan er voor hem. Helaas kon ook hij de dramatische afloop niet voorkomen. Daarna ging het niet goed meer met Chrisjan. Hij was sterk en probeerde steeds oplossingen te vinden voor zijn problemen. Helaas verzandde hij in een chaos waar hij niet meer wist uit te komen.’

Op 21 mei heeft de Wajid Bhakti Yoga groep bij zijn begrafenis met muziek en zang afscheid van hem genomen.

Er is niets om je zorgen over te maken. Je zult verdwijnen als een sneeuwvlok in zuivere lucht. Je zult niet sterven, je zult alleen verdwijnen. Ja, je zult niet gevonden worden in de individuele vorm. De vorm zal verdwijnen in het vormloze – de sneeuwvlok in de zuivere lucht.
Maar je zult er zijn en meer dan dat. Wanneer de rivier in de oceaan verdwijnt, sterft ze niet – ze wordt de oceaan, ze verspreidt zich, ze wordt groter, enorm, oneindig.

Osho: The Art of Living and Dying

Siddhartha van Langen 1934-2024

Swami Deva Siddhartha (Theo van Langen)
26 mei 1934 – 28 april 2024.

Op zondagavond 28 april jl heeft Siddhartha zijn lichaam verlaten. Hij heeft het lange ziekteproces van Parkinson vanuit acceptatie kunnen doorleven en er getuige van kunnen zijn. Het aanwezig zijn tijdens zijn overgang heb ik als zeer intens ervaren.

We hebben Siddhartha’s leven en dood naar zijn wens in een kleine setting gevierd. Hij had zelf zijn muziek uitgekozen: ‘Never born, never died’ en ‘Home is where the heart is’. De laatste song jullie allen vast bekend!
Omkar en Divyam en andere aanwezigen hebben tijdens hun celebration en satsang de song ‘Fly high’ gezongen. En dat laatste is een prachtige metafoor voor Siddhartha’s vertrek uit zijn lichaam.

Dierbare soulmate, fly high…
In liefde, vertrouwen en dankbaarheid,
Angela van Aubel

   Siddhartha van Langen

Rashma, Siddhartha, Ted en Sarojini, gaven toentertijd de eerste lichaamsgerichte therapeutische Osho geïnspireerde  therapie trainingen en workshops in Nederland. Daaruit is later de Neo hypno therapie ontstaan. Omkar was de eerste afgestudeerde neo hypno therapeut, en Siddhartha was voor hem een inspirator, leraar en vriend. Hij had al veel gedaan, maar kon nog niet uit de voeten met het concept van het innerlijke kind. Het idee van Siddhartaha over het ‘zorgen kind’, maakte het verschil. Siddhartha stimuleerde Omkar ook om zijn eigen pad te volgen, dit werd nog eens bevestigd doordat hij, een aantal keren, van België naar Groningen kwam om Omkar te superviseren in het begeleiden van een groep.

Later hebben wij veel gehad aan de supervisie die hij ons kon geven over bepaalde dingen van het Aumm Instituut, en gaven wij ook de primal op de Marckhoeve. Hij was onze inspirator. Door hem heeft het innerlijke kind werk handen en voeten gekregen, zegt Omkar altijd, waardoor de Primal Rebirth therapie ontwikkeld kon worden. 
We hebben elkaar regelmatig ontmoet in Poona, en we deelden de liefde voor Osho. Zeker de laatste jaren werden wij geïnspireerd en geraakt door zijn meditatie en in stilte zijn, bewustzijn, Osho en interesse in alles wat met leven te maken had. Ook al zagen we elkaar niet – we hadden wel dit contact.
Tijdens de celebration hebben we hem een ‘fly high’ gegeven – we denken dat hij ervan genoten heeft

Omkar en Divyam
Aumm Instituut

Siddhartha heeft een aantal boeken geschreven:
• In de ban van je kinderbeelden.
• Uit de ban van je kinderbeelden.
• Heel je kind.
• Van Rome naar Poona.
Meer: Siddhartha: Enkele gegevens over mijn leven

Als een van een groep van vier Zingende Fraters kon Siddhartha in zijn tijd de humor van Wim Sonneveld’s persiflage ‘Frater Venantius’ wel inzien, in tegenstelling tot vele katholieken die zich daar vreselijk aan ergerden. Hij had er smakelijk om gelachen en zelfs een liedje op gemaakt, waar twee van de coupletten zo klinken:

   Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat d’eerste zingende frater
   opnieuw een zuidelijk zonnelied
   op Sonneveld zou maken.

  Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat alle mensen lachten,
   maar toen ik wakker werd, sprak Gij:
   ‘Dat komt, nog even wachten…’

Meer: Theo van Langen, de Zingende Pater

Elke dag zien we het leven zo kalm
in de dood overgaan
zo rustig zonder enige tam tam.
Je kunt de voetstappen van de dood
zelfs niet horen.
er kan geen tegenstelling zijn tussen leven en dood.
En zij die weten
kennen ook de andere kant
dat de dood zich beweegt
in nieuwe vormen van leven.
alle onderscheidingen zijn
bedenksels van mensen.
Het bestaan zelf is zonder onderscheid.

Osho: Light on the Path.
Vertaling van Siddhartha.

George Groot 1942-2024

George Groot (1942-2024) werd bekend in de jaren 70 met het cabaret Don Quishocking toen ze het Cameretten festival wonnen. Samen met zijn vrouw Ank ging hij in 1980 naar Pune in India waar hij sannyasin werd. Zijn keuze voor Osho leidde tot onenigheid binnen de groep, maar ze verwerkten de onderlinge spanningen in een programma ‘Wij zijn volstrekt in de war’ (1981). George trad altijd op in oranje kleding.

   Don Quishocking

Pas geleden heeft George nog een interview gegeven over zijn tijd bij Osho in een documentaire over de Orange Full Moon Affair in 1981: In de ban van Bhagwan.

Sinds twee jaar wist George dat hij kanker had. ‘Ik ben altijd heel bang geweest om dood te gaan. En nu het aan de orde is, ben ik dat opeens niet meer. Dat vond ik een geweldige ontdekking.’ Cabaretier George Groot (82) vertelt het bijna stralend. Sinds twee jaar weet hij dat hij ziek is.
De Volkskrant, 14 mei 2024.

Deva Rupa 1947 – 2024

Zeer onverwachts is Rupa Bokhorst overleden. Zij is snel en vredig heengegaan, zonder te lijden, aan de gevolgen van een herseninfarct. 

Rupa woonde begin jaren 80 in de Satnam commune in Groningen en heeft ook in de grote Osho commune in Heerde gewoond. Ze kwam uit een familie van schilders, ze exposeerde en gaf schilderlessen. De cover van het boek van Osho Publikaties ‘Een nieuwe visie op de bevrijding van de vrouw’ is van haar hand.

Haar man Anando was in Portugal gebleven waar hij net geopereerd was. Ze laat een dochter Kiba, kleindochter Zoë en achterkleindochter Kiana na. 
Donderdag 4 april om 10.15 kunnen mensen die afscheid willen nemen  verzamelen achter de aula op Zorgvliet, van daaruit zal rond half elf de gang naar het crematorium worden gemaakt. Dat duurt dan al met al tot ongeveer 11 uur.

Tegen de dood zijn betekent dat je het grootste mysterie zult mislopen.
En tegen de dood zijn betekent ook dat je het leven zelf zult mislopen,
want diep van binnen hebben ze al met elkaar te maken.
Het zijn geen twee dingen. 

Het leven is groei, de dood is de bloei ervan.
De reis en het doel staan niet los van elkaar.
De reis eindigt in het doel.

Osho