Stilte is de sleutel

Er kwam eens iemand bij een zen mysticus, Rinzai, en hij vroeg:
‘Vertel me alleen dat wat heel essentieel is, want ik heb haast. Ik ben een hoge ambtenaar in de regering en ik heb geen tijd. Ik kwam gewoon langs uw kluizenaarswoning en ik dacht dat het wel goed was om eens naar binnen te gaan om te informeren. Dit houdt me al lang bezig. Vertel me dus, in essentie, wat denkt u dat religie is, in wezen, fundamenteel?’

Rinzai bleef stil.
De hoge ambtenaar voelde zich ongemakkelijk. Hij zei:
‘Heeft u mij gehoord of niet? Het lijkt wel of u doof bent. Ik vraag of u mij een sleutelwoord wilt geven over religie.’
Rinzai zei: ‘Dat heb ik gegeven. U kunt nu gaan.’
De ambtenaar zei: ‘Maar ik heb het niet gehoord.’
Rinzai zei: ‘Dat wat u kunt horen zal niet essentieel zijn. Ik heb u de sleutel gegeven; stilte is de sleutel. Gaat u nu maar. U heeft haast.’
Maar nu begon de ambtenaar belangstelling te krijgen. Dit lijkt wel een interessante man. Hij zei:
‘Weid er alstublieft nog wat over uit. Het is te kort, het is te gecondenseerd, het is te zaadachtig. Een beetje uitweiding zal wel behulpzaam zijn.’
Rinzai zei: ‘Maar dat zal een herhaling worden, want alles wat gezegd kan worden, heb ik gezegd. Nu dwingt u mij om in herhaling te vallen.’
De ambtenaar zei: ‘Ook al is het een herhaling, maar weid er een beetje over uit.’
Dus Rinzai zei: ‘Dhyana – meditatie.’


Soms kan stilte wel degelijk
het meest welbespraakte antwoord zijn.

Hazrat Ali

Het komt weer op hetzelfde neer, want meditatie betekent stilte. Wat kan het nog meer betekenen? Nu is het een woord. Daarvoor was het gewoonweg stilte – dat was echter. Nu is het een word – meditatie.
De man zei: ‘Het is nog steeds een beetje moeilijk voor me. Ik ben een werelds iemand. Legt het me uit, het is nog steeds een raadsel.’
Rinzai zei: ‘Als ik er nu nog over uit ga weiden, zal het onwaar worden. Eerst werd de waarheid gegeven, nu is het gewoon een herhaling in woorden. Het is reeds half onwaar geworden, maar als ik er nu nog meer over ga uitweiden wordt het helemaal onwaar. Dwing me dus niet om een zonde te begaan. Nu kunt u gaan. U heeft haast.’

Zelf blijf ik gebruik maken van parabels, anekdotes, verhalen. Niet dat ze wezenlijk zijn -ze zijn pure tijdverspilling- maar ik maak er gebruik van alleen voor jullie, want kinderen kunnen verhalen beter begrijpen dan wat ook. Het is te hopen dat als er niets begrepen wordt, dat de verhalen op zijn minst in het hoofd meegedragen worden en dat gewoon rondom het verhaal wat van de smaak van het werkelijke misschien ook onbewust meegedragen wordt. Want als je het verhaal niet vergeet, als je het verhaal kunt herinneren, dan wordt er gewoon door de associatie misschien ook iets anders in herinnering meegedragen.
 
Osho, The Supreme Doctrine – Discourses on the Kenopanishad, pp. 180-182.
 
Afbeeldingen:
https://www.shift.is/wp-content/uploads/2015/05/tumblr_nkfbysPZrC1rdes1jo1_1280.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/8b/2d/a7/8b2da7c146a6b21458155ee4169573af.jpg
https://blackpearlpicturequotes.files.wordpress.com/2015/01/wpid-silence-_1420304302562-jpg.jpeg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Maulungputra komt bij Boeddha


Het advies van een vader aan zijn zoon


Een engel uit München


Galileo voor de Inquisitie

 


De prins op het witte paard